Inspekce našla bakterie Salmonelly v mletém vepřovém mase zakoupeném v Lidlu.

Inspekce našla bakterie Salmonelly v mletém vepřovém mase zakoupeném v Lidlu. | foto: SZPI

Lidl prodával vepřové maso se salmonelou, varuje zákazníky inspekce

  • 55
Státní zemědělská a potravinářská inspekce varovala spotřebitele před salmonelou ve vepřovém mase. Na nebezpečné bakterie narazila při analýze čerstvého vepřového masa, zakoupeného letos v Lidlu. Šarže se v obchodních řetězcích už nenachází, lidé však mohou mít závadné maso v mrazáku.

Salmonela se našla ve vzorku vepřového mletého masa v balení 500 gramů s označením šarže 154511316005. Výrobcem je společnost Hamburger Pini Sp. z o.o. z polského Kutna.

„Předmětná potravina nesla označení datem použitelnosti do 30. dubna 2016 a v tržní síti se nenachází, SZPI nicméně důrazně doporučuje všem spotřebitelům, kteří mohou mít uvedenou šarži potraviny ve zmraženém stavu doma, aby ji nekonzumovali,“ varovala inspekce.

Inspekce našla bakterie Salmonelly v mletém vepřovém mase zakoupeném v Lidlu.

„Pokud některý zákazník tento výrobek uchovává i nadále v mraženém stavu, může jej v kterékoli prodejně vrátit, i bez příslušné účtenky,“ uvedla mluvčí řetězce Zuzana Holá.

Střevní bakterie salmonely vyvolávají průjmové onemocnění salmonelózu. Do organismu bakterie pronikají výhradně ústy a vylučují se stolicí, případně močí. K přenosu nákazy dochází potravinami nebo prostřednictvím nemytých rukou. Salmonelu lze zničit dostatečným tepelným zpracováním potraviny.

Pro silného a zdravého jedince nebývá onemocnění obvykle nebezpečné. Ohroženi mohou být starší či nemocní lidé a malé děti, hůře se totiž vyrovnávají s velkými ztrátami tekutin.