V Jaroměři budou kasárna sloužit k bydlení

Byty, kanceláře, obchody - to bude výsledek rozsáhlé přestavby jedné z budov komplexu někdejších Náchodských kasáren v Jaroměři. "V budově počítáme s osmadvaceti byty, v části přízemí vzniknou dva obchody a kanceláře," uvedl vlastník objektu Bohumil Vašíček z jaroměřské realitní kanceláře Rex.

Práce na stavbě začaly v dubnu, dnes už má budova novou střechu, v červenci by měla přibýt nová okna. Oproti původním předpokladům stavbaři museli uvnitř budovy vyměnit stropy. "Ukázalo se, že do domu zatékalo, stopní trámy byly uhnilé," uvedl Vašíček. Termín dokončení stavby podle něj ohrožen není.

Rekonstrukce třípatrového domu bude totiž probíhat ve třech etapách, první - výstavba bytů ve vyšších patrech budovy - by měla být hotova už letos v říjnu. "Konec druhé etapy je naplánován na červen příštího roku, s dokončením komplexní rekonstrukce počítáme do konce roku 2006," sdělil Vašíček.

Rozfázování prací umožní, že lidé se budou moci stěhovat do nových bytů ihned po jejich dokončení. Rekonstrukci domu zaplatí stavební sdružení, které byty prodá zájemcům do osobního vlastnictví. "Z osmadvaceti bytů jich je již polovina prodána," řekl Vašíček.

V budově, která sloužila k ubytování vojáků, mají zájemci na výběr z bytů o výměře od 40 do 150 metrů čtverečních. Od plochy bytu se odvíjí i jeho cena. "Vychází nám cena deset tisíc korun za metr čtvereční bytu," sdělil Vašíček.

Specialitou budou byty s falešnými patry v půdní vestavbě. "O takové byty mají zájem zejména mladí lidé. Jim nevadí, když je byt uspořádán netradičně," míní Vašíček.

VÝVOJ CEN BYTŮ SLEDUJTE
NA CENYBYTU.IDNES.CZ

Rozsáhlou stavbu, která sloužila k ubytování vojáků, získala Jaroměř před pěti lety jako součást takzvaného historického majetku vydávaného armádou městům bezúplatně. Protože však na jeho přestavbu neměla dostatek peněz, rozhodla se jej prodat za podmínky, že se kupující zaváže vybudovat z objektu byty a prostory pro občanskou vybavenost. Zastupitelé města si navíc vymínili milionovou kauci, která by propadla městu, kdyby vlastník objektu nedokončil jeho rekonstrukci do čtyř let.

Náchodská kasárna, zabírající plochu několika hektarů u hlavní silnice ve směru z Hradce Králové na Náchod, patří k největším areálům, které armáda v Jaroměři opustila. Radnici se podařilo některé objekty prodat či dlouhodobě pronajmout. V kasárnách je truhlářská dílna, velkosklad hutního materiálu, autobazar a nové sídlo si tam vybudovaly i Technické služby města.