Horníci odcházejí ze směny v Dole Paskov. (18. září 2013) | foto: Adolf Horsinka, MAFRA

Buďte džentlmeni a Paskov pojede ještě 3 roky, vzkázal Rusnok OKD

  • 146
Premiér Jiří Rusnok.soudí, že by bylo reálné prodloužit těžbu v ostravském dole Paskov do roku 2016. To by ovšem museli majitelé OKD přistoupit k jednání se státem jako džentlmeni, řekl po jednání tripartity.

OKD chce důl, v němž pracuje téměř 3 000 horníků, uzavřít 31. prosince 2014, protože podle firmy není konkurenceschopný. S výpomocí státu, který bude s firmou vyjednávat, by prý mohl fungovat do roku 2018.

Ve středu Rusnok po dlouhém jednání vlády řekl, že státní pomoc firmě OKD, která důl vlastní, nepřipadá v úvahu.

"Nebudeme z peněz daňových poplatníků platit žádné soukromé dluhy vlastníků této firmy," uvedl. Těžař přitom tvrdil, že k pokračování těžby by potřeboval 4 až 6 miliard korun.

S vlastníky chce ale stát o pokračování těžby jednat. Na otázku, zda je reálné, aby je přesvědčil o prodloužení těžby do roku 2016, dnes Rusnok odpověděl: "Já to nevím, já nevidím do jejich peněženek, v uvozovkách. Nepochybuju o tom, že kdyby k tomu přistoupili, řekl bych, jako džentlmeni, tak by to reálné bylo." Společnost NWR, která sídlí v Amsterodamu, patří téměř ze dvou třetin skupině BXR, v níž má zhruba poloviční podíl podnikatel Zdeněk Bakala.

Havíři protestovali v Ostravě proti propouštění: