Houska, pečivo

Houska, pečivo | foto: Jiří Bervida, MF DNES

V Česku vznikne pekárenský obr

  • 7
Jednička a dvojka českého pekárenského trhu se mohou spojit. Antimonopolní úřad dal svolení k fúzi dvou pekárenských společností Delta Pekárny a společností Odkolek. Loni přitom úřad fúzi zakázal s odůvodněním, že by nově vzniklá firma zničila konkurenci.

"Vznikl by tak obrovský komplex, který by zadusil konkurenci a mohl by lehce zvyšovat ceny což by mělo zničující dopady na občany," uvedl před rokem tehdejší předseda úřadu Josef Bednář.

Úřad: Konkurence je silná
Podle antimonopolního úřadu ale od loňska došlo k výrazným změnám. Vlastník Odkolku, firma Bakeries International Luxembourg, se zbavila podílu ve společnosti Unimill. Firma už tak nebude soběstačná v přístupu k surovinám - jako je tomu například u společnosti Penam, uvedl úřad.

Na trhu navíc pořád existuje velmi silná konkurence. Tu představuje například právě Penam, který patří skupině Agrofert, ale také obchodní řetězce, hypermarkety, které samy pečivo produkují, domnívá se ÚOHS.

"Je nepochybné, že spojením vzniklý subjekt získá v ČR vedoucí postavení. Bude však čelit konkurenci ze strany ostatních pekárenských výrobců, jejichž tržní podíly nevykazují výrazný odstup," uvedl úřad v prohlášení.

Spojení tak firmám vyšlo až na druhý pokus, poté co došlo ke střídání v čele antimonopolního úřadu a jeho vedení převzal Martin Pecina. Právě po této výměně stráží požádaly společnosti o povolení fúze znovu, a to i přes loňské odmítnutí.

Zatímco napoprvé se jednalo o fúzi lucemburské společnosti Bakeries International, která má většinu v Odkolku, a Delta Pekáren, nyní firmy požádaly o spojení dvou lucemburských matek.

Na jedné straně zůstala společnost Bakeries Internation Luxembourg, na druhé se objevuje společnost United Bakeries Luxembour, jiné lucemburské  firmy, která je od loňska jediným akcionářem Delta Pekáren, uvedl týdeník Euro.

"Pevně věříme, že teď už to povoleno bude. Každopádně vítáme, že nový předseda ÚOHS má na věc podstatně realističtější názor, méně dogmatický než jeho předchůdce," citovalo v polovině února Euro zakladatele Delta Pekáren Marka Paříka.

Skupina Bakeries International v tuzemsku kromě Odkolku kontroluje ještě například společnost Delta mlýny, doplnila ČTK. Delta Pekárny sdružují 11 průmyslových pekáren v Česku, čtyři na Slovensku a akvizice mají také v Polsku a Maďarsku.

,