Peníze, euro, dolar

Peníze, euro, dolar | foto: Profimedia.cz

V arbitrážích hraje stát poker o desítky miliard

  • 52
Česko od roku 1993 vedlo nebo vede zhruba deset mezinárodních arbitrážních sporů. V nich stát přišel či ještě může přijít o desítky miliard korun. Jen náklady na vedení sporů se podle ministerstva financí do loňska vyšplhaly na zhruba tři čtvrtě miliardy.

Těmi stát zaplatil právníky, zálohy a znalecké posudky.

Od roku 1993 bylo zatím uzavřeno pět arbitráží a jen ve dvou případech Česká republika zvítězila.

Ve sporu s americkou společností CME Ronalda Laudera šlo o jeho spor o licenci na vysílání televize Nova s jejím tehdejším ředitelem Vladimírem Železným.

V případě arbitráže Česka přímo s Ronaldem Lauderem soud rozhodl, že stát se neprovinil. Ve druhém sporu se společností CME však soud ve Stockholmu rozhodl, že Česko porušilo dohodu o ochraně investic a muselo CME uhradit 10 miliard dolarů.

Prozatím stát prohrál i arbitráž se společností Diag Human a jako náhradu za ztrátu způsobenou zpochybněním dobré pověsti firmy ji musel vyplatit 326 milionů korun. Celý spor se však nyní znovu prošetřuje, takže může být znovu otevřen.

O velké peníze jde i ve sporu státu s bývalým vlastníkem 46 procent akcií zkrachovalé Investiční a Poštovní banky, japonskou Nomurou.

Ta stát obvinila ze špatné ochrany investic a požaduje odškodnění až ve výši 40 miliard korun. V pátek soud rozhodl, že Nomura je v právu. - více zde

O výši odškodnění se bude teprve jednat. Stát v tomto případě kontruje a v jiné arbitráži požaduje odškodnění od Nomury - za její podíl na krachu IPB. Žádá 263 miliard korun, ale spor ještě nebyl rozhodnut.

Druhou a zatím poslední vyhranou arbitráží českého státu je spor s britským podnikatelem Williamem Nagelem, který stát zažaloval kvůli Českým radiokomunikacím za postup při udělování mobilních licencí a požadoval 900 milionů korun. Nakonec spor prohrál.

Několik dalších arbitráží v současnosti ještě probíhá. Společnost Eastern Sugar požaduje od státu za diskriminaci při přidělování kvót na výrobu cukru tři miliardy korun.

Lucemburská firma European Media Venture přišla o investici do televize TV3 a požaduje náhradu přes miliardu korun. Dvě arbitrážní řízení čekají Česko i s firmou Mittal Steel.

Další pokračování zřejmě bude mít i arbitráž s firmou Petrcíle, kde má stát ve sporu o akcie Nové huti zaplatit dvě miliardy korun.