(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Martin Veselý, MAFRA

Češi se s výdaji za sport vejdou pod 5 tisíc ročně, nejdražší je lyžování

  • 24
Každý druhý Čech aktivně sportuje. Nejčastěji se věnuje jízdě na kole, běhu nebo plavání. Za své fyzické aktivity utratí jednotlivci přibližně 4 600 korun ročně a nejnákladnějšími sporty jsou lyžování a snowboarding. Naopak mezi finančně méně náročné vyžití patří stolní tenis a gymnastika.

Alespoň jednou ročně usednou na kolo nebo obléknou plavky dvě třetiny Čechů. „Češi jsou nadšení cyklisté, plavci a běžci. S nadsázkou by se dalo říci, že máme dobrý základ pro triatlon,“ uvedl Marek Šubr, manažer výzkumu v České spořitelně. Podle něj jde o aktivity, se kterými mají většinou všichni zkušenost a učí se je jako malí. 

Člověk, který sportuje alespoň jednou týdně, tedy je aktivní sportovec, utratí za všechny své fyzické aktivity více jak 4 600 korun ročně. Největší výdaje jsou za vybavení, vstupné, či hodiny s trenérem. Průměrná rodina utratí za sport přes 10 500 korun.

Jedním z nejnákladnějších sportů je jezdectví, které v průměru vyjde na 35 000 korun. Z deseti sportů, kterým se věnuje nejvíce Čechů, je však nejdražší lyžování a snowboarding. V průměru zaplatí jednotlivec za takovou zábavu 4 670 korun za rok. Naopak za stolní tenis či gymnastiku utratí Češi nejméně, a to přibližně 700 korun za rok.

Příspěvky od rodiny

Podle dat výzkumné společnosti Kantar CZ, která se dotazovala 1 120 respondentů, si 9 z 10 Čechů financuje své sportovní vyžití z vlastních zdrojů. Přitom každému pátému přispívá na tyto aktivity někdo z rodiny. Ve věku 18 - 29 let dostává finanční částku od příbuzných 42 procent lidí, kteří alespoň jednou ročně sportují. 

„Finance od zdravotní pojišťovny či zaměstnavatele má k dispozici méně než desetina lidí, nejvíce je využívají ti s vysokoškolským vzděláním. Půjčovat si na sport peníze nejsou Češi ochotní nebo to nepotřebují,“ zmiňuje Šubr.

Převaha pasivních sportovců

Nejvíce aktivních sportovců je z měst nad 90 tisíc obyvatel a jsou ve věku od 18 do 29 let. „Více než polovina respondentů, tedy 52 procent mužů a 57 procent žen, se fyzické aktivitě věnuje alespoň jednou za týden,“ říká Šubr. 

O mnoho vyšší čísla se týkají pasivních sportovců, tedy těch, kteří sport pozorují buď z pohodlí domova, či přímo z tribuny nebo hospody. Více než tři čtvrtiny (72 procent) Čechů fandí nějakému sportu. I fandění však něco stojí. Za vstupenky na sportovní akce zaplatí nadšenci v průměru 650 korun ročně, za televizi přibližně 360 korun ročně. Členství ve fanklubu přijde fanoušky na 70 korun ročně a internetové přenosy na 50 korun.