Soud zrušil část zákona o EET. Další vlny se zpozdí, z účtenek zmizí rodná čísla

  8:24aktualizováno  11:49
Odpůrci EET se radují. Ústavní soud zrušil část zákona o evidenci tržeb, jako celek však obstál. Třetí a čtvrtá vlna, do níž se mají napřesrok zapojit třeba řemeslníci, právníci či účetní, se zpozdí. Na účtenkách se také nebudou moci uvádět rodná čísla podnikatelů.

Bývalý ministr financí, současný premiér a hlavní zastánce EET Andrej Babiš verdikt Ústavního nevnímá jako prohru. „Detaily neznám. Podstatné však je, že Ústavní soud potvrdil elektronickou evidenci tržeb jako efektivní nástroj na výběr daní,“ reagoval esemeskou pro iDNES.cz.

Nynější ministryně financí Alenu Schillerová ocenila, že zákon jako celek obstál. „Ústavní soud v podstatě řekl, že je to legitimní nástroj pro ověřování daňových povinností a to je pro mě zcela zásadní,“ řekla.

Proč soud odložil další vlny EET

Třetí vlna, která měla startovat v březnu 2018, se týká svobodných povolání, dopravy či zemědělství. Následující čtvrtá vlna EET se potá dotkne vybraných řemesel a výroby.

U obou vln je podle soudu nutné důkladně zvážit dopady na různé skupiny povinných subjektů. „Rčení, že při kácení lesa létají třísky, pro regulační opatření v právním státě nemá místo,“ řekl při odůvodnění soudce Josef Fiala.

O úplné zrušení zákona usilovaly desítky pravicových politiků. Ústavní soud ale konstatoval, že EET je legitimní a efektivní nástroj pro výběr daní a narovnání podnikatelského prostředí.

Soud zrušil plánovaný „náběh“ třetí a čtvrté etapy elektronické evidence tržeb a s odloženou platností škrtl několik dalších ustanovení zákona. Evidenci nebudou podléhat platby kartou u e-shopů a z účtenek musí zmizet DIČ, obsahující rodná čísla podnikatelů. (celý text nálezu si lze přečíst zde)

Při hlasování bylo pět soudců (menšina) pro úplné zrušení evidence tržeb, což zaujalo jednoho z nejhorlivějších odpůrců zákona Miroslava Kalouska (TOP 09). „Doufám, že stanovisko Ústavního soudu budou mít na paměti všechny Sněmovny a nedopustí se znovu té nestoudnosti jako koalice ANO, ČSSD a KSČM, že nenechají poslance dokončit diskuzi,“ reagoval.

Ústavní soud v nálezu totiž také konstatoval, že ukončení rozpravy při schvalování EET bylo v rozporu s jednacím řádem, nicméně opozice měla prostor uplatnit své názory, tudíž není důvod pro zrušení celého zákona.

„Ke zrušení třetí a čtvrté fáze sice nedošlo, ale nebude moci začít, dokud nebude zákon upraven. V mnohých věcech nám dal soud za pravdu. Dochází k zákazu používání rodných čísel na účtenkách, které koliduje s ochrannou osobních údajů. Naše stížnost na předčasné ukončení rozpravy byla oprávněná,“ vnímá Kalousek rozhodnutí soudu jako částečnou výhru.

„Blahopřeji všem, kterých se zrušené části EET dotýkají. Je to takový malý dárek k Vánocům,“ uvedl předseda ODS Petr Fiala, podle něhož verdikt dává v mnohém za pravdu odpůrcům EET. Ústavní soud podle něj například vyslechl argument, že EET nemá smysl tam, kde platby probíhají elektronicky. „Ústavní soud konstatoval, že byl porušen zákon. A to považujeme za nejdůležitější,“ dodal.

Ústavnímu soudu také vadí, že výjimky z evidence tržeb nestanovuje přímo zákon, nýbrž vládní nařízení. To by se mělo změnit. „Analyzujeme to a vydáme k tomu oficiální stanovisko. Třetí a čtvrtá fáze v tuto chvíli nenaběhne v zákonných termínech, ale až poté, co znovelizujeme zákon o EET. Vnímáme to pozitivně, protože jsme stejně zvažovali, že formou nařízení vlády vyjmeme určité typy podnikatelů z EET,“ podotkla ministryně financí Schillerová.

Podle opozičního poslance Marka Bendy  (ODS) je osud následujících fází evidence tržeb nejistý. „Jsem zvědav, jestli existuje ve sněmovně 101 hlasů, které by třetí a čtvrtou vlnu podpořily,“ uvedl s tím, že EET je příliš tvrdá pro drobné podnikatele.

Co se zpozdí?

Náběh dalších dvou fází EET bude mít zpoždění. Koho se dotkne?

3. FÁZE (od března 2018)
Účetní, veterináři, právníci, ale i podnikatelé z oblasti vzdělávání, stavebnictví, zemědělství, financí, administrativy, dopravy nebo servisu motorových vozidel.

4. FÁZE (od června 2018)
Vybraná řemesla: spadají sem například výrobci obuvi, brašnáři, výrobci kožešin, textilií, zpracovatelé dřeva a slaměných výrobků, producenti papírových potřeb, výrobci detergentů, parfémů a toaletních přípravků, ska, stavebních materiálů apod. 

Naposledy dostali výjimku z EET od vlády letos v listopadu zrakově postižení podnikatelé. Ti, kteří pracují například jako ladiči pian či maséři, nemusejí tržby evidovat. Dále se nemusí posílat do centrálního systému účtenky z prodeje vánočních kaprů (pokud prodejce zároveň neprodává něco jiného, například vánoční stromky), a to mezi 14. prosincem a 24. prosincem. Poslední výjimka navíc měla platit jen pro roky 2017 až 2019. Podle Ústavního soudu bude platnost zkrácena jen do konce příštího roku.

Pohroma pro dodavatele pokladen

Pro dodavatele pokladen jsou dopady nálezu Ústavního soudu poměrně razantní. Provozní ředitel společnosti KASAmax Martin Laštovica se podivuje hlavně nad zrušením náběhu třetí a čtvrté vlny. „Vyjádření Ústavního soudu ČR považujeme za velmi nešťastné a komplikované,“ uvedl. Vedle pokřivení trhu, kdy jedni budou muset evidovat, zatímco jiní nikoliv, totiž podle něj změny velmi negativně dopadnou na dodavatele pokladen.

„Zrušit třetí vlnu dva a půl měsíce před jejím spuštěním, to je těžká rána pro všechny poskytovatele pokladních systémů,“ podotkl s tím, že všichni dodavatelé se dlouho připravují na další fáze EET a mají na skladech tisíce pokladen, tiskáren a dalšího zboží.

„Předpokládám proto, že budou následovat žaloby na stát, který bude čelit náhradám těchto škod. Mohou to být desítky či stovky milionů korun,“ dodal.

Zcela jinak vnímají rozhodnutí Ústavního soudu ti, kteří stojí za podnikateli, respektive uživateli pokladních systémů.

„Odklad třetí a čtvrté vlny považuji za nejdůležitější sdělení. Dává to prostor nové sněmovně na dojednání detailních podmínek. Lidé nemusejí být nervózní, že si pořídí pokladnu a pak to třeba nebude platit,“ řekl předseda Asociace malých a středních podniků Karel Havlíček. Asociace českého tradičního obchodu v čele se Zdeňkem Juračkou považuje za nejdůležitější, že zákon nebyl zcela zrušen. „Zrušená ustanovení by neměla mít zásadní dopad na český trh,“ uvedl.

Páteční rozhodnutí Ústavního soudu vítají například e-shopy. A to i přesto, že pro ně vyjmutí z bezhotovostních plateb z EET bude znamenat další dodatečné náklady.

Částečný úspěch opozice

Nejvýznamnější zákon z dílny ministerstva financí exministra Andreje Babiše chtěla zcela zrušit skupina 41 opozičních poslanců. Senátoři navíc zpochybňovali účtenkovou loterii, která se v pátek losuje už podruhé.

Pravicoví poslanci navrhli soudu, aby buď zrušil zákon jako celek, anebo škrtl některé z jeho 38 paragrafů, případně vyňal z působnosti zákona plátce daně z příjmu fyzických osob s rozhodným příjmem pod 1,8 milionu korun ročně.

Ústavní soudci obdrželi návrh sepsaný advokátem Zdeňkem Koudelkou v červnu 2016. Nález připravoval soudce Josef Fiala. Soudci o něm opakovaně diskutovali, tento týden dospělo plénum k rozhodnutí.

Vládní většina podle návrhu na zrušení prosadila EET i za cenu porušení zákonné procedury. Rozprava skončila ve třetím čtení, aniž někteří opoziční poslanci dostali prostor k vystoupení. Návrh kritizoval také obsah zákona a jeho dopady, třeba na malé živnostníky nebo důchodce, kteří si přivydělávají prodejem.

Z konkrétních paragrafů návrh kritizoval hned ty nejzákladnější, které stanovují subjekt a předmět evidence tržeb a vymezují evidované tržby nebo rozhodný příjem. Poslancům vadilo také to, že zákon dává vládě pravomoc určovat svým nařízením typy tržeb ve zjednodušeném režimu a různé výjimky z EET.

1. prosince 2017

Autoři: , ,
  • Nejčtenější

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

27. března 2024  17:29

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu...

Seznam zakázaných kotlů. Co vám od září hrozí, když v nich budete dál topit

23. března 2024

Premium Češi stále provozují nejméně 150 tisíc starých neekologických kotlů na tuhá paliva 1. a 2. emisní...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

25. března 2024  11:54

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200...

Loď v Baltimoru měla potíže už dřív, most si o nehodu říkal, soudí odborníci

27. března 2024  11:17

Bezprostředně po úterní nehodě lodi v americkém Baltimoru vedení společnosti, která loď provozuje,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Bankrot zažehnán, zatím. Saúdové nalijí do luxusních elektroaut miliardu dolarů

25. března 2024  18:42

Americký výrobce luxusních elektromobilů Lucid získá od divize saúdskoarabského státního...

Kapesní reaktory ty velké nenahradí. Spíše uhelné elektrárny a teplárny

28. března 2024

Premium První malý jaderný reaktor v Česku by měl vyrůst v Temelíně. ČEZ chce do konce roku vybrat...

OBRAZEM: Proč na českých bankovkách chyběly ženy a co skrývá pětitisícovka

28. března 2024

Nad podobou českých bankovek se pozastaví málokdo, skrývají ale pozoruhodné příběhy i detaily....

Kanadě dochází javorový sirup, zásob má nejméně za šestnáct let

27. března 2024

Kanadské rezervy javorového sirupu se loni zmenšily na 3,1 milionu kilogramů, celkově jsou přitom...

Stávka zažehnána. Aerolinky Lufthansa se dohodly s odbory na mzdách

27. března 2024  19:40

Německé aerolinky Lufthansa a odbory Verdi se dohodly na nových mzdových a pracovních podmínkách...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...