Ministryně financí Alena Schillerová v listopadu 2018

Ministryně financí Alena Schillerová v listopadu 2018 | foto: Tomáš Krist, MAFRA

Začíná boj o úspory. Vláda cítí, že hospodářství ochabuje

  • 652
Ministryně financí Alena Schillerová (ANO) na radě vlády varovala kolegy, že výdaje plánované na rok 2020 jsou příliš velké na to, aby je rozpočet udržel. Jeho schodek by podle ní mohl z plánovaných čtyřiceti vyletět na devadesát miliard korun. Jedinou možností, jak tomu zabránit, jsou velké škrty.

Podle materiálu, který ministryně vládě předvedla a který mají k dispozici Lidové noviny, by měly šetřit všechny resorty. Nejvíce doprava, která oproti plánu pravděpodobně přijde o 9,5 miliardy. Kvůli takovému škrtu by podle ministra dopravy Dana Ťoka (ANO) možná nebyl stát schopen dokončit některé rozestavěné projekty. „Beru ten materiál jako vstup do debaty,“ řekl.

Jednou z nejvýznamnějších položek úsporných opatření je propuštění deseti procent státních zaměstnanců, o kterém již Schillerová dříve mluvila (více v článku Musíme šetřit, vyhlásili Babiš a Schillerová. Navrhli propouštění úředníků). Dále plánuje ministryně šetřit na tzv. užších pracovních výdajích, odkud plánuje získat přes 7 miliard.

Šetřit bude stát i na investicích a podpoře občanům. Například projekt Nová zelená úsporám podle Lidových novin přijde o 40 % peněz. Stát pak také plánuje ukončit podporu ztrátových regionálních železničních spojů, do nichž ročně nalije tři miliardy.

Stát vybere méně

Zvýšení rodičovského příspěvku v příštím roce bude stát pravděpodobně stát 11 miliard, navýšení důchodů pak 6,6 miliardy, tvrdí premiér Andrej Babiš (ANO). Pokrýt tyto a další nové výdaje však bude těžší než dosud.

Stát totiž podle předpokladů v roce 2020 vybere na daních o více než 13,5 miliardy méně než letos. Navíc ještě přijde o zhruba 8 miliard ze sociálních odvodů a tři miliardy z rozpočtu odsaje zrušení karenční doby. Dohromady budou podle Lidových novin příjmy státu o téměř 50 miliard nižší než dosud.

Státu tak nejspíš nezbude než hledat nové zdroje příjmů. Na koaliční radě se mimo jiné ozvaly i návrhy na změnu zdanění tvrdého alkoholu, zavedení poplatků za vytěžené suroviny nebo nové danění hazardu.

Zpomaluje celá Evropa

Česko přitom není jediným státem, který v příštím roce bude muset šetřit. Evropská komise totiž snížila odhad růstu celoevropské ekonomiky o 0,6 procentního bodu na 1,3 % pro letošek a na 1,6 procenta pro příští rok, informuje agentura Bloomberg.

„Většina eurozóny ztrácí na tempu růstu,“ stojí v prohlášení Evropské komise. Podle ní je na vině především pomalejší růst celosvětových trhů a nejistota kolem nových obchodních regulací.