Důl Karviná (ilustrační snímek)

Důl Karviná (ilustrační snímek) | foto: NWR

Bakalovy doly hlásí ztrátu, peníze uberou manažerům i horníkům

  • 88
Jediný tuzemský těžař černého uhlí hledá způsoby, jak ušetřit. Společnost OKD ze skupiny New World Resources finančníka Zdeňka Bakaly hodlá vedoucím pracovníkům a technikům snížit mzdu o deset procent, ostatním zaměstnancům letos zřejmě nevyplatí přídavek na dovolenou.

Jeden z největších zaměstnavatelů minulý týden oznámil, že vzhledem ke špatným podmínkám na trhu nesplní pro letošek naplánované cíle ohledně těžby a prodeje. Potýká se s následky evropské recese, která zasáhla ocelářský průmysl a také s rostoucím objemem hůře prodejného energetického uhlí. Jeho prodejní ceny navíc pro letošek klesly.

Rozhovor s odborníkem Markem Hatlapatkou o úsporách v OKDČtěte v sobotu, 27. dubna

MF DNES v počítači
MF DNES pro iPad a iPhone

Za takové situace vedení OKD navrhlo snížit od počátku května o deset procent mzdy pracovníkům vedení firmy a zároveň technikům se smluvními platy.

Technicko-hospodářští zaměstnanci a dělnické profese se mají vzdát přídavku na dovolenou, což je čtrnáctinásobek průměrného denního výdělku. Letošní mzdy by jim tak v průměru mohly klesnout zhruba o 3,6 procenta. Vyplývá to z informací na webu odborů a z otevřeného dopisu odborů svým členům, který má MF DNES k dispozici.

Vedení těžební firmy nechtělo úspory komentovat

Vedení OKD v pátek jednotlivé návrhy odmítlo komentovat. "Vedení společnosti musí reagovat na aktuální složitou situaci na světových trzích, stejně jako na problémy evropské ekonomiky, chystáme proto soubor úsporných opatření, jež zajistí stabilitu firmy do budoucna," uvedl mluvčí OKD Vladislav Sobol. Podle něj jde o součást vyjednávání o nové kolektivní smlouvě na období let 2013 až 2017, která tak má být poprvé v historii firmy pětiletá.

"Průběh a dílčí výsledky kolektivního vyjednávání nebudeme komentovat, informaci pro veřejnost vydáme až po jeho skončení," dodal Sobol. Odbory se nechtěly vyjádřit ani k tomu, jak se postaví k navrhovanému zrušení přídavku na dovolenou. "Nechci se k tomu vyjadřovat, dokud to neprojednáme v širším odborovém kruhu," prohlásil Rostislav Palička, předseda základní odborové organizace Dolu Paskov, jež zastřešuje zhruba dva tisíce členů.

Skupina celkem zaměstnává asi sedmnáct tisíc lidí včetně smluvních zaměstnanců. Akcie NWR, která OKD zastřešuje, jsou na tom aktuálně hůře než po vypuknutí finanční krize v roce 2008. V pátek se na pražské burze obchodovaly mírně pod 50 korunami za jednu.

NWR zveřejní detailní výsledky za první čtvrtletí letoška v polovině května, zatím vydala zprávu o těžbě a prodejích a upozornila na nedodržení v únoru oznámeného plánu. Analytici z toho usuzují, že firma letos zatím směřuje k největší ztrátě ve své historii.

"Za první čtvrtletí očekáváme čistou ztrátu kolem 59 milionů eur," uvedl analytik Bram Buring z Wood & Company. Podle něj má firma problém s těžebním mixem, kdy společně s koksovatelným uhlím, po němž je poptávka větší, musí těžit zhruba stejné množství energetického uhlí, jež se vrší v jejích zásobách.

Ty dosáhly podle odhadu Buringa 1,3 milionu tun. NWR loni ve čtvrtém čtvrtletí zásoby uhlí vzhledem k nepříznivému vývoji cen přecenila a jejich hodnotu tak snížila o 15 milionů eur, v přepočtu téměř o 400 milionů korun.