Úřad trestá benzinky za kartel

  • 83
Úřad na ochranu hospodářské soutěže uložil 4. září dosud nejvyšší pokutu ve své historii. Zaplatit ji mají prodejci benzinu, kteří se loni dohodli na společném slaďování cen. Sankce se pohybuje ve stamilionech korun.

Předeseda úřadu Josef Bednář odmítl upřesnit dotčené firmy a výši pokuty vzhledem k tomu, že rozhodnutí není dosud pravomocné.

Pokutu prý úřad stanovil z čistého obratu, dosaženého za poslední kalendářní rok u nezákonně postupujících firem. Ty mohou proti rozhodnutí do 15 dnů podat rozklad, na jehož přezkoumání pak bude mít úřad další dva měsíce.

ÚOHS sledoval podezření na kartelové dohody mezi prodejci benzínů mimo jiné již předloni v březnu a poté v říjnu, ale tehdy se mu podezření prokázat nepodařilo. Kartelová dohoda o cenách je považována za nejzávažnější delikt proti zákonu na ochranu hospodářské soutěže.

Benzinky zdražují kvůli ropě
Provozovatelé čerpacích stanic v pondělí oznámili, že zdraží litr benzinu až o dvě korunu. Největší společnosti na trhu tak chtějí reagovat na růst cen ropy. Při současné průměrné ceně Naturalu 24 korun za litr proděláváme, tvrdí jednohlasně pumpaři.

Lídr trhu Benzina z holdingu Unipetrol zvedne podle mluvčí Lenky Svobodové ceny v rozsahu od 50 haléřů do 1,50 koruny na litr v závislosti na lokalitě a konkurenci. "Vyšší ceny bude postupně mít většina z více než 300 pump," dodala.

Podle průzkumu firmy RR-Auto platí v hlavním městě řidiči v průměru za litr benzínu asi 25,3 koruny, téměř o dvě koruny více než na severu Moravy. Také nafta je nejdražší v Praze, kde litr stojí průměrně 22,18 koruny. Ve východních a severních Čechách naopak stačí pouze 20,80 až 20,82 koruny.

"V podstatě máme takovou představu, aby se ceny přiblížily Praze. Takže zvýšení může být někde i o dvě koruny," připustil pro ČTK obchodní ředitel firmy Aral provozující 65 čerpadel Miroslav Zmeškal.

Podle vedoucího provozu čerpacích stanic OMV Jiřího Holovače stoupnou nejvíce ceny například v Brně či Ostravě, a to asi o dvě koruny. "Museli jsme reagovat. Ceny vstupů rostou už tři týdny nepřetržitě," řekl Holovač.

Cena ropy Brent se zvýšila za poslední tři týdny zhruba o 1,14 dolaru na 28,52 dolaru za barel. Dosud držela podle prodejců ceny u pump nízko hlavně silná konkurence na trhu. Některým provozovatelům ale došla trpělivost, protože přestali vydělávat.

,