Registrace Evropské unie sice podle bačů znamená více úřednické práce, ale také velkou propagaci. "Máme obrovskou radost, je to velká reklama regionu," řekl starosta města Zakopané Janusz Majcher.
Pokud budou chtít bačové známku používat, musejí splnit mnoho předpisů. Chráněný je způsob výroby a místo produkce. Přísné jsou veterinární a hygienické předpisy. Známka pro zákazníky znamená záruku, že sýr je originální podhalaňská brynza.
"Čeká nás množství papírování, budeme muset zapisovat například hodiny dojení ovcí," uvedl bača a producent brynzy Kazimierz Furczoń. Všechny potřebné dokumenty zatím veterinární inspekci složili pouze čtyři ze sto dvaceti podhalaňských bačů.
Co je to brynza
Brynza je speciální sýr z ovčího mléka, který zraje více než dva týdny. Může obsahovat až čtyřicet procent kravského mléka. "Je to vynikající sýr, který se může přidávat do všelijakých potravin. Populární jsou ale nejvíc asi pirohy s brynzou," řekl novinář a kulinář Robert Maklowicz |
Na posouzení Bruselem čeká nyní téměř dvacítka podobných žádostí o registraci ochranné známky pro polské výrobky. O unijní ochranu usiluje v Polsku například kašubský med či svatomartinský rohlík.
Brynza je fajn, hlavní je oštěpek, tvrdí Poláci
Ochrana brynzy horaly těší, ačkoli připomínají, že do referenda o vstupu do Evropské unie šli s heslem "S oštěpkem do Evropy". O sýr v Polsku známý jako oscypek a na Slovensku oštiepok vedlo Polsko se Slovenskem vleklý spor. (více zde) Nedávno se země dohodly, že název nebudou překládat a v registraci svých verzí si navzájem bránit nebudou. Spor obě země vedou i o pletený sýr zvaný korbáčik.
U brynzy rozepře mezi Polskem a Slovenskem nenastala, protože obě země zvolily kompromisní postup - žádost o registraci "se zeměpisným přívlastkem". Proti žádosti Polska o registraci podhalaňské brynzy neměla žádná země během stanovené půlroční lhůty námitky. Podobně to zřejmě dopadne i pro slovenskou brynzu, která se o chráněné označení původu uchází od roku 2004.
Chráněné označení původu získalo Česko zatím pro osm českých lahůdek. To je nejvíce registrací z nových členských zemí Unie. Naposledy získal ochrannou známku karlovarský suchar. - více zde