Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Diskuze

Odvrácená strana prestižního seznamu. Centra měst UNESCO se vylidňují

Historická centra českých měst zapsaná na seznamu UNESCO bojují s vylidňováním. Starousedlíky vyhání mračna turistů a chybějící občanská vybavenost. A ceny nemovitostí nedaleko oblíbených turistických lokalit vylétly do nebes.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
ŠF

Tak bych řekl, že představitelé měst pláčou na nesprávném hrobě. Zejména nelze spoléhat na existenci památek samotných. Klíčový je program atraktivní pro turisty. Každý zájezd potřebuje každý den tři až čtyři body pestrého programu. A to jak sportovní a kulturní, tak relaxační. Představa, že budou chtít ve městě zůstat přes noc a hrát žolíky je samozřejmě poněkud bizarní.

0 0
možnosti
MB

Toto se Kroměříže netýká, protože je to stejné jako v té Kutné Hoře. Přijede autobus, turisté jdou do zámku, odtud do Květné zahrady a pryč. Možná někdy na oběd, ale například obchodníci prakticky nepoznají, že je Kroměříž na seznamu Unesco. Naopak kdysi jezdili o víkendu lidé z venkova do Kroměříže i na nákupy, ale dnes jezdí shopovat do obchodních center ve větších městech a pokud není v Kroměříži nějaká akce, tak je centrum o víkendu zcela bez života.

0 0
možnosti
TN

Na druhou stranu, jací obchodníci... Co by pořád měli turisté kupovat a třeba v každé destinaci kterou navštíví. Vím to podle sebe, pracholapy fakt nekupuju a normální věci si nebudu vozit z výletů... Někdo občas ten suvenýr, na to stačí infocentrum nebo prodejny vstupenek. A upřímně, v centru Kroměříže není prakticky žádný obchod, který by měl nějak turisty zaujmout. Možná ještě některé podniky - kavárny, restaurace apod. I místní už nakupují z větší části jinde...

0 0
možnosti
PO

Centrum velkého města není rezidenční prostor.

Na to je to příliš vzácné a mnohde příliš drahá sranda, aby tam ty metry využíval jeden člověk pro bydlení, který tím ani nevytváří HDP.

Možná tak ještě byt v nějakém vyšší patru, ale musí se smířit s tím, že turisté se nejdou podívat na něj, že oni tam jsou na dovolené a užívají si nočního života a bude mít problém zaparkovat, natož kdokoliv, kdo by k němu jel.

Takový obyvatel centra, pokud na vlastní dovolené bude v jiném městě, také ve 20 hodin zapadne v tichosti do peří a ráno čeká na zpěv ptáků?

2 9
možnosti
JS

J81a91n 69S79p44u37r55e84k

23. 9. 2019 7:03

Centrum města rezidenční oblastí odjakživa bylo a o využití objektu by měl rozhodovat majitel. Pokud tam chce "jenom" bydlet, je to jeho věc a nikdo jej nemá právo z tama vyhazovat. Zároveň v centru platí noční klid, stejně jako v jakémkoliv jiném místě.

Svět se netočí jen kolem turistů.

3 0
možnosti
PP

P17e33t73r 47P93e13t55r

22. 9. 2019 21:46

Boze, prestante vsichni brecet. Dlouhe roky ta stejna mesta pobizela podnikatele i turisty, aby to v centru “rozjeli” a ve meste se tocily penize. Najednou to vsem vadi...

9 1
možnosti
RD

Hlavně to není jenom UNESCO, to je nesmysl. Dejte si do Google frázi "centrum je prázdné" nebo "centrum umírá" a budete zavaleni články z celé ČR, kde s tím bojují.

1 0
možnosti
Foto

Přesně! Nejen centra historických měst, ale centra téměř všech měst, ať jsou zapsány v seznamu Unesco, nebo nejsou. Napřed radnice zkomplikovaly vjezd zásobování obchodů (podmínky ve smyslu - mezi 2 a 6 hodinou ranní nejsou výjimkou), obchodníci vyklidili pole. Pak zkomplikovaly vjezd občanům do různých úřadů, k advokátům, lékařům, posléze jim zkomplikovaly a ruku v ruce zpoplatnily vjezd tam, co sami bydlí a ve finále penalizují a neumožňují vjezd řemeslníků k těm občanům, co tam ještě zbyli. Takže koupit drahý byt a rekonstruovat? Nemoci zaparkovat a nákupy tahat z velké vzdálenosti? Proč jen se ta centra vylidňují?

18 1
možnosti
PH

P63e38t28r 76H29o37r51á89k

22. 9. 2019 20:54

V centru bych nebydlel, i když tu nemáme unesco. Hlavně kvůli parkování. Navíc v centru už není co nakupovat, stejně jezdím do obchodního cemtra na kraji města. A ještě tam jsou staré, temné a vlhké baráky.

5 2
možnosti
MB

V podstatě s každým náměstím je problém! Důvodů je kopec. Tržní síla se přesunula mimo centra do velkoobchodů po okrajích. Náměstí jsou omezována dopravní obslužností, o parkování nemluvě. Další problémy jsou s Památkáři. Ti v dobré víře - Jsou obrovskou překážkou. Mám osobní zkušenosti z památkové zóny. Přestože památkou nejsem - Mega potíže s okny - fasádou - střechou. Výsledkem je, že po 18 hod se zavřou obchody a okna zhasnou. Je mrtvo, takové památeční ... :-)

6 0
možnosti
PS

Proto také lidstvo čas od času pořádá války, při kterých se mnohého zbytečného majetku zbavuje.

1 1
možnosti
PS

Problémem není Unesco a památky a centra, ale nízká daň z nemovitostí, která nemotivuje vlastníky aktivnímu využívání jejich majetku (vede k neoptimální alokaci zdrojů).

Česko se stalo úschovnou peněz různých mafií, které za špinavé peníze nakupují v Česku nemovitosti, které jsou jistotou (alespoň z jejich pohledu).

Pokud by se jednalo o opravdovou investici a aktivního vlastníka, nikdy nenechá svůj majetek ležet ladem, ale aktivně ho využívá - jako obcchod, hotel nebo jinou formu nájemního bydlení, nebo ho sám užívá k luxusnímu bydlení.

Myslet si ale, že se dá hromadně žít v centrech měst, která byla založena před staletími a nepočítala s dnešním množstvím aut a požadavky dnešních lidí, je hloupost.

Praha a ostatní města by si zasloužila stavební uzávěry center a možnost stavby pouze na brownfieldech nebo na současných parcelách, aby nedocházelo k dalšímu zahušťování lidí a provozu, spíš žádoucí je právě přiměřené vylidňování tak, aby centra začala více vyhovovat potřebám lidí.

7 0
možnosti
PJ

bohužel máte pravdu... v centru jsou mraky neobydlených domů... pravičáci řeknou, že je to v pořádku, protože to je rozhodnutí majitele..ale nikdo normální prázdný dům dlouhodobě nenechá

6 0
možnosti
Foto

Mam dum z 16 stoleti v pamatkove rezervaci. Naklady na rekonstrukci se pronajmem budou vracet asi 50 let (snad). Chapu ze lide nemovitost prodaji a zmizi ...

5 0
možnosti
PJ

tak minimálně 20-25K z bytu na nájmu v čistém dostanete, ne?

1 0
možnosti
MK

A co v tech centrech je?

Omezuje se tam provoz a tak nejde ani zaparkovat autem, obchody tam nejsou, davy turistu ....

Proc tam ma nekdo chtit bydlet?

16 0
možnosti
  • Nejčtenější

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

22. dubna 2024  15:55

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit...

Číst iDNES.cz se vyplatí. Megahra o statisíce korun pro věrné čtenáře vrcholí

15. března 2024  15:02,  aktualizováno  24.4 9:32

Na portálu iDNES.cz vrcholí Megahra o peníze. Do pondělí 29. dubna může každý čtenář s registrací...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Desítky tisíc letů nad Evropou hlásí rušení signálu GPS. V podezření Rusko

23. dubna 2024  10:37

Navigační systémy letadel na trasách nad Pobaltím i nad dalšími oblastmi hlásí stále více...

Nad Českem krouží nové značky fast foodů. V plánu mají rozvířit trh

22. dubna 2024

Premium Již třicet let vévodí šťavnatým burgerům, hranolkům a kuřeti v Česku tři fastfoodové řetězce. Nyní...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nová vábnička pro miliardáře: ponorná superjachta jako pevnost plná luxusu

23. dubna 2024  20:16

Rakouská firma vyvíjí hračku pro super bohaté zájemce o cestování, bezpečnost a luxus. Je to 165...

Dobré zprávy ze Španělska. Olivy se dočkaly vláhy, olej by mohl zlevnit

25. dubna 2024  14:19

Sucho a neúroda vyhnaly loni ceny olivového oleje na rekordní úrovně. Ve Španělsku, které je jeho...

Česko díky členství v EU zbohatlo. Poláci z něj ale vytěžili víc, říká analýza

25. dubna 2024  11:38

Za dvacet let od vstupu Česka do EU se podařilo zvýšit životní úroveň vyjádřenou v HDP na obyvatele...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

25. dubna 2024  11:25

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu....

Ovocnářům hrozí bankroty. Mrazy ceny určitě ovlivní, hlavně jablek, říká jejich šéf

25. dubna 2024  8:44,  aktualizováno  10:58

Pěstitelům ovoce hrozí kvůli mrazům bankroty, říká předseda Ovocnářské unie ČR Martin Ludvík....

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!