Jaroslav Dušek a Eva Holubová ve filmu Pelíšky (1999)

Jaroslav Dušek a Eva Holubová ve filmu Pelíšky (1999) | foto: © Space Films

Ulož.to prohrálo soud. Nesmí nabízet Pelíšky či Ostře sledované vlaky

  • 310
Služba internetového úložiště Ulož.to prohrála první soud s ochránci autorských práv. Ve sporu s agenturou Dilia bylo rozhodnuto o tom, že služba nesmí nabízet ke stažení šest filmů včetně Pelíšků a Ostře sledovaných vlaků.

Informovaly o tom Hospodářské noviny. Je to první vyhraná žaloba směřovaná proti v minulosti nejrozšířenější službě na stahování z internetu.

Autory děl ve sporu zastupovala agentura Dilia, která zažalovala Ulož.to pouze kvůli šesti dílům. Jejich množství takto omezila kvůli tomu, aby se soud netáhl příliš dlouho.

Ulož.to bude muset zabránit tomu, aby se z portálu nedaly stahovat kromě zmíněných dvou také filmy Obušku z pytle ven, S čerty nejsou žerty, Vesničko má středisková a Kobry a užovky.

„Požadavky Dilie představují významný zásah do svobody projevu a práva na přístup k informacím, tj. vedou k omezení svobody,“ komentoval závěr soudu právník Ulož.to Jan Krabec.

Podle něj by byla kontrola ze strany firmy fakticky nemožná, protože by kvůli velkému množství různých formátů nebylo možné vytvořit efektivní filtrovací mechanismus.

Rozhodnutí soudu předběhlo dobu, protože Evropský parlament bude projednávat směrnici, která problém stahování chráněných děl řeší.