Policisté odvádějí Petra Sisáka  z budovy policie na pražském Perštýně.

Policisté odvádějí Petra Sisáka z budovy policie na pražském Perštýně. | foto: Petr Topič, MAFRA

Kauza Via Chem spojená se Sisákem sahá až ke stadionu, kde hraje Slavia

  • 1
Před dvěma týdny policie obvinila 14člennou skupinu v čele s Petrem Sisákem a Ivo Halou. Byznysmeny a právníky podezírá z insolvenčních podvodů souvisejících s krachem firmy Via Chem Group. Jde o jeden z nejsložitějších případů v historii české finanční kriminality.

Sisákova skupina se na rozkrytí finanční pavučiny kolem Via Chem Group dlouho připravovala. Už před časem se začala zbavovat viditelného majetku.

Zásahu předcházely minimálně dva roky, během nichž vyšetřovatelé prověřovali trestní oznámení a v tichosti shromažďovali důkazy. Šéfům skupiny, Sisákovi a jeho partnerům, tím zároveň dali čas na to, aby ve svém impériu uklízeli. Přesněji, aby z něj vyváděli majetek.

Maxima pojišťovna

Loni například změnila hlavního vlastníka Maxima pojišťovna. Středně velký domácí pojišťovací dům, který slušně vydělává a roste. Maximu ještě koncem roku 2014 ovládaly firmy a osoby ze Sisákova okruhu.

Jak lze vyčíst z obchodního rejstříku, největším akcionářem byla předloni zbrojní fabrika Zeveta Bojkovice, v jejímž čele stojí otec Petra Sisáka Vladimír. A dále offshorové společnosti Euro Capital Alliance a Ironside Limited, jež se objevují v propletenci spolupracujících, zjevně z jednoho centra řízených firem kolem Via Chemu. Figurují v několika podezřelých transakcích, které vyšetřuje policie.

Menší podíl v pojišťovně držel ještě koncem roku 2014 advokát Jan Pacovský, který je stejně jako Sisákův otec Vladimír od minulého týdne stíhán v kauze Via Chem.

Dnes Maximu ovládá ze dvou třetin nizozemská společnost Mella Holdings, za níž stojí exmanažer PPF Karel Pražák a bývalý ředitel České pošty, současný šéf Maxima pojišťovny Petr Sedláček.

Sisákovská stopa v pojišťovně zeslábla, stále je však patrná. V akcionářské struktuře nadále zůstává Zeveta řízená Sisákem seniorem, malé podíly drží Sisákův švagr Jaromír Florián či Halův tchán a Sisákův přítel Milan Točina.

Nový investor Karel Pražák kategoricky vylučuje, že by dnes měli Sisákovi lidé na chod pojišťovny vliv. Detaily obchodu - třeba kolik peněz za pojišťovnu na Sisáka napojeným subjektům zaplatil - ale upřesnit nechce.

„Mella je investiční fond, do něhož jsem dal peníze jako jeden z finančních investorů. Šlo o nápad Petra Sedláčka. Náš vstup schválila Česká národní banka, ta fondu Mella povolila nabýt až sto procent akcií. Přesně to je náš záměr. Na realizaci teď tým Petra Sedláčka pracuje,“ říká Pražák.

Samotné převzetí Maxima pojišťovny s kauzou Via Chem nesouvisí, jde o standardní obchod. Jeho důvodem však může být obava původních majitelů pojišťovny, že v nadcházejícím trestním řízení mohou přijít o část svého majetku.

Tajuplný Kingwater

Věřitelé Via Chemu jsou však přesvědčeni, že Sisák a spol. režírovali také vyvedení části majetku Via Chemu z jejich dosahu těsně před tím, než Via Chem zkrachoval. Pomoci tomu podle obvinění měla mimo jiné firma Kingwater.

To je společnost, kterou oficiálně vlastní kladenský advokát Václav Slavíček a která nemá na první pohled se Sisákem nic společného. Před časem se zviditelnila tím, že koupila zadlužený stadion Slavie v pražském Edenu. Zřejmě však také pracuje pro Sisáka.

Policii nezajímá ani tak zmíněná koupě stadionu jako obchod Kingwateru s Via Chemem z roku 2013.

Šlo tehdy o složitý řetězec operací, při nichž byl z Via Chemu v době, kdy už byl předlužený a zralý na krach, vyveden majetek: konkrétně šlo o 30 procent akcií Spolku pro chemickou a hutní výrobu (Spolek je hlavní aktivum, které Via Chem vlastní).

Via Chem za akcie nedostal žádnou reálnou protihodnotu, platilo se zápočtem sporných pohledávek. Akcie odcházely nejprve na Kingwater, pak na další offshorové firmy napojené podle policistů na Sisáka. Věřitelé tak podle policie přišli o 30 milionů korun.

Pokud firmu Kingwater jako součást této složité transakce skutečně diriguje Sisák (a všechno tomu nasvědčuje), je Slavíčkova firma součástí jeho impéria.

Pak je ale zároveň velmi pravděpodobné, o čem se v obchodních kruzích léta spekuluje: a sice, že má Sisákova skupina utajovaný vztah také ke zmíněnému fotbalovému stadionu Eden, na němž hraje pražská Slavia.

Odříznutý dluh

Eden je moderní, velkorysý, leč zadlužený sportovní stánek, jehož stavba se financovala hlavně z dluhopisů, jež distribuovala další zkrachovalá a podle policie podvodná firma Key Investments. (Stejná Key Investments prodávala i dluhopisy Sisákova Via Chemu, do rizikových cenných papírů zatáhla desítky investorů včetně několika radnic a také její aktivity nesou Sisákův rukopis.)

Zadlužený stadion v Edenu před třemi lety koupila právě firma Kingwater. Mimochodem, u této operace také asistoval bývalý manažer Petra Kellnera Karel Pražák, nový spolumajitel Maxima pojišťovny. Na koupi stadionu sehnal peníze.

„Ve vztahu k projektu jsem se angažoval jako finanční investor, panu Slavíčkovi jsem poskytl část potřebných financí,“ říká Pražák.

Přiznává, že mu i pomáhal řídit jeho fotbalové aktivum. Se Sisákem prý o stadionu nikdy nejednal, i když nepopírá, že se s ním zná, tak jako s desítkami jiných domácích finančníků.

Slavíček však po koupi Edenu se stadionem dál pracoval. Převedl ho na firmu Vinet Invest, aby ho očistil od dluhů, jež v té době činily asi tři čtvrtě miliardy korun. Vysvětloval tehdy, že stadion je třeba oddlužit pro případ, že se pro něj najde strategický investor.

Dluh tedy zůstal Kingwateru, nemovitost šla na Vinet. Dnes patří stadion společnosti Eden Arena, kterou podle Pražáka stále ovládá Slavíček.

Eden je tak připraven k prodeji strategickému kupci. Zájem o něj podle informací iDNES.cz má i nový vlastník fotbalového klubu Slavia, čínská skupina CEFC. Je otázka, zda se Číňané odváží ke koupi majetku, na němž váznou stamilionové staré dluhy a který komplikují složité vlastnické vztahy. Avšak ještě důležitější je otázka, kdo a z čeho zaplatí dluhopisy, až po roce 2020 vyprší lhůta pro jejich splatnost. Jen pražské radnice v nich mají asi 250 milionů korun.

Spletitá chobotnice

Obvinění 14 lidí v čele se Sisákem a Halou čítá desítky stránek, popisuje řadu transakcí a spojení mnoha neprůhledných firem. V této chvíli se insolvenční kauza týká hlavně Via Chemu a jeho insolvence. Policisté se domnívají, že Sisák, Hala a jejich partneři za asistence soudů manipulovali insolvenčním procesem.

Zdá se však, že policie s vyšetřováním nijak nespěchala. První trestní oznámení kvůli transakcím kolem Via Chemu dostala už v roce 2013. O rok později se na protikorupční policii obrátila radnice Prahy 6, jež utopila v bezcenných dluhopisech Via Chemu přes 200 milionů korun, a její právníci už tehdy podrobně popsali například vyvedení akcií z Spolku z Via Chemu i propojení spolupracujících firem.

Přesto policisté přes dva roky sbírali důkazy, a dali tak bezděky Sisákovi a spol. čas na úklid. Jak ve Via Chemu, tak mimo něj.

,