Logo Účtenkovky tvoří barevná písmena na bílém podkladu

Logo Účtenkovky tvoří barevná písmena na bílém podkladu | foto: koláž iDNES.cz

Pochyby kolem Účtenkovky. Někteří hráči zaregistrují stovky dokladů denně

  • 435
Účtenkovku mohli ovládnout herní mafiáni, tvrdí server iROZHLAS.cz. Podle něj někteří hráči zaregistrují měsíčně až 12 tisíc účtenek. To odpovídá tempu zhruba jedné účtenky za čtyři minuty včetně noci. Ministryně financí Alena Schillerová ale odmítla, že by loterii zneužívali hráči s počítačovými programy. Změnu systému však nevyloučila.

Pravidla účtenkové loterie jsou jednoduchá. Denně může hráč do soutěže zaregistrovat z jednoho konkrétního obchodu jen jednu účtenku. Nejaktivnější soutěžící však měsíčně zvládnou přidat až 12 tisíc účtů. Poctivý hráč by tak musel za jeden den nasbírat v průměru 350 až 400 účtů z odlišných obchodů. 

Ministryně financí Alena Schillerová však odmítá, že by loterii mohli ovládnout hráči, kteří k výhře využívají počítačové programy či boty. 

„Ministerstvo financí průběžně kontroluje dodržování pravidel Účtenkovky. Pokud zjistí, že byla pravidla porušena, může být podle herního plánu zrušen hráčský účet nebo registrace účtenky,“ řekla serveru iROZHLAS.cz Schillerová. 

Podle ministryně navíc nejaktivnější hráč v daném měsíci ještě ani v jednom slosování nevyhrál žádnou z hlavních výher. V loterii se přitom hraje o zajímavé ceny. První cenou je milion korun, druhou automobil, pro hráče na třetím místě je připraveno 300 tisíc korun a za čtvrtou pozici ministerstvo vyplácí 100 tisíc korun. Celkem rozdá každý měsíc 21 tisíc výher. 

SMLSALOVINY aneb jak žít a přežít

Sledovat další díly na iDNES.tv

Žádný účet se ještě nezrušil

Mluvčí ministerstva financí na začátku října ještě žádný zrušený účet neregistroval. „Ministerstvo financí zatím nepřistoupilo ke zrušení hráčského účtu. V jednotkách případů po dohodě s provozovatelem zrušilo registraci účtenky do slosování, a to například z důvodu její neoprávněné registrace,“ uvedl pro iROZHLAS mluvčí ministerstva financí Zdeněk Vojtěch.

VIDEO: Propadli Účtenkovce. Rozdělují nákupy, vybírají koše a s účty i kšeftují

Ministerstvo financí sice Účtenkovku platí, ale její chod zajišťuje soukromá firma. Detailnější informace tak úředníci získají pouze o výhercích. 

Ministryně Schillerová sice jakékoliv zneužívání účtenkové loterie odmítá, ale už připravuje její změny. „I když se jedná o ojedinělé případy, ministerstvo financí dlouhodobě zvažuje určité úpravy herního plánu i systému účtenkové loterie, které pravděpodobně představíme do konce roku,“ uvedla Schillerová.