(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Michal Klíma, MAFRA

Za sto let ubyla třetina zemědělské půdy. Řepka zabírá dvojnásobnou plochu

  • 60
Za posledních sto let ubyla na českém území více než třetina zemědělské půdy. Je méně polí s bramborami a cukrovou řepou, naopak je více pšenice nebo řepky. Zatímco v roce 1918 hospodařily zemědělské podniky na 5,1 milionech hektarů, loni obdělávaly jen 3,5 milionu hektarů, uvedl Český statistický úřad.

„Zemědělci stále vysévají převážně obiloviny. Dnes na polích dominuje pšenice. Před sto lety ale převládalo žito a v hojnější míře se pěstoval také oves. Navzdory tomu, že se osevní plocha obilovin v průběhu času snížila o třetinu, sklizeň několikanásobně vzrostla – z 2,3 milionu tun v roce 1920 na loňských 7,5 milionu tun. Nejvýrazněji se zvýšila sklizeň pšenice, kukuřice a ječmene,“ uvedl úřad. Proti dobám první republiky se o 98,5 procenta zvětšila osevní plocha řepky.

Za poslední století ubyly počty skotu, koní a koz, ale také pracovníků v zemědělství. V roce 1948 pracovalo v zemědělství 1,3 milionu lidí, většinou žen. Předloni jich byla desetina, ženy tvořily jen třetinu. Ženy se dostaly podle publikace Českého statistického úřadu do menšiny v roce 1971, kdy v zemědělství pracovalo 684 tisíc lidí. Skoro sto tisíc lidí v zemědělství ubylo mezi lety 1991 a 1992 a znovu o rok později.

Zatímco zemědělsky obhospodařované půdy ubývá, dřeva v lesích přibývá. Jak již dříve uvedl ředitel Ústavu pro hospodářskou úpravu lesů v Brandýse nad Labem Jaromír Vašíček, v současnosti je zalesněno 34 procent plochy republiky, přičemž od roku 1990 kromě let 2006 a 2007 po likvidaci škod po orkánu Kyril byl vždy vyšší přírůstek lesa než těžba. Proti období první republiky vzrostla hmota stromů na dvojnásobek.