U polských hranic vzniká zdravotnický kolos

  • 2
V průmyslovém Třinci, nevelkém pohraničním městě u česko-polských hranic, vyrostla největší domácí soukromá skupina specializovaná na podnikání ve zdravotnictví. Společnost Euromednet oznámila koupi dalších dvou soukromých zdravotnických zařízení.

Společnost se rozšíří o Nemocnici Bruntál a Vítkovickou nemocnici blahoslavené Marie Antoníny v Ostravě.

Euromenet patří  soukromé třinecké Nemocnici Podlesí a kontroluje vlastnicky či manažersky dalších deset nemocnic, poliklinik a specializovaných zdravotnických pracovišť na Moravě a Slezsku.

Tržby celé skupiny, zastřešované Nemocnicí Podlesí, se tak už blíží třem miliardám korun. Jen poslední úlovek třineckých podnikatelů, Vítkovická nemocnice blahoslavené Marie Antoníny, je velikostí srovnatelná například se státní pražskou Fakultní nemocnicí Na Bulovce.

S oběma novými špitály disponuje nyní skupina devatenácti stovkami lůžek, zaměstnává přes 3 700 lékařů, sester a dalších zdravotníků.

Nemocnice Podlesí, někdejší závodní nemocnice Třineckých železáren je v soukromých rukou od roku 1993, kdy ji odkoupila skupina lékařů. Dnes se specializuje na nemoci srdce a cév.

"V každém našem zařízení se snažíme podobně najít stěžejní obor s  cílem vytvořit v něm specializované centrum s nadregionální působností," vysvětluje šéf Euromednetu Marek Potysz, který je od počátku jednou z vůdčích osobností skupiny. Majetkový podíl má však dnes ve třinecké zdravotnické skupině také místní ocelářský magnát a majitel Třineckých železáren Tomáš Chrenek.