Platební karta Twisto.

Platební karta Twisto. | foto: Twisto

Twisto rozešle zákazníkům nové karty. Našlo náhradu za padlý Wirecard

  • 4
Společnost Twisto v pondělí začne rozesílat téměř 10 000 zákazníků nové platební karty od jiného poskytovatele, které nahradí ty zablokované od Wirecard. Jde o ty zákazníky, kteří o kartu zažádali přes víkend. Celkem má kartu zablokovanou kolem 40 000 klientů Twista.

Firma počítá s tím, že počet žádostí o kartu bude postupně přibývat v návaznosti na plánovanou komunikaci. „Již nyní víme, že zhruba deset procent zákazníků o kartu žádat vůbec nebude, přejdou na virtuální karty pro platbu online a pro platbu v kamenných obchodech budou využívat Google Pay. V současné době máme zajištěnou takovou kapacitu výroby karet, aby nedošlo k žádným zbytečným průtahům,“ řekl mluvčí společnosti Jan Husták.

Karty jsou nefunkční od pátku, kdy německá Wirecard po odhalení rozsáhlého falšování tržeb vyhlásila insolvenci a britský regulační úřad FCA jí odejmul bankovní licenci. Po odejmutí licence Wirecard od svých systémů odpojily celosvětově klíčové karetní společnosti Visa a MasterCard. V Evropě jsou mimo provoz miliony karet.

Pád Wirecardu má i českou oběť. Platební karty Twisto přestaly fungovat

V Česku problém postihl i platební terminály eKasa nebo poskytovatele firemních karet Fidoo. Fidoo podle svého vyjádření čeká, až bude služba Wirecardu obnovena. 

„Dle vyjádření společnosti Wirecard lze obnovení provozu očekávat v průběhu příštího týdne. Jakmile bude toto omezení ze strany FCA zrušeno, bude služba Fidoo okamžitě obnovena pro všechny klienty v plném rozsahu,“ uvedla firma. 

Omezení funkčnosti se vztahuje na objednání nových Fidoo karet, platby kartou, příchozí a odchozí transakce na sběrný Fidoo účet.

Kolaps Wirecardu začal předminulý týden, když jeho auditoři uvedli, že firmě chybí v přepočtu přes 50 miliard korun, které přitom vykazoval ve svém účetnictví. Část německých politiků žádá kvůli skandálu odchod šéfa finančního regulačního orgánu BaFin.

,