Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nejhorší možný scénář na obzoru. České firmy vyhlížejí tvrdý brexit

  1:00
Čas se krátí a pravděpodobnost, že Británie odejde z EU bez dohody o budoucích vztazích, je čím dál větší. Brusel i Londýn proto vydávají krizová opatření pro takzvaný tvrdý brexit. A touto možností se začínají zabývat i české firmy.
(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: AP

„Povedeme o tom jednání s našimi zákazníky, pro které tam vozíme zboží. Asi se dá očekávat zvýšení nákladů při dopravě zboží, asi se budou muset posunout nějaké dodací lhůty. Například my vozíme zboží, které se musí dodávat přesně na den a hodinu,“ okomentoval Vladimír Starosta z dopravní firmy O.K. Trans vyhlídky na možné komplikace v případě takzvaného tvrdého brexitu.

Přesný scénář britského odchodu je podle něj stále nejasný a proto ani není zatím možné vést konkrétní jednání s klienty. „Ale pokud to bude bez dohody, tak si to moc neumím představit. Zavedou se tam hraniční kontroly? Vrátíme se k nějaké historické dokumentaci?“ ptá se Starosta.

Británie opustí Evropskou unii 29. března příštího roku, příslušnou smlouvu upravující budoucí vztahy je ale potřeba vyjednat do říjnového unijního summitu, aby ji stihl schválit britský parlament i další evropské země. A jednání uvázla nejen na problémech jako je otázka irské hranice, ale i kvůli vnitřním sporům v Konzervativní straně.

Londýn proto ve čtvrtek vydal první dávku technických opatření pro případ chaotického odchodu z osmadvacítky. Počítá například s možností, že britští občané žijící v EU ztratí přístup ke svým účtům v britských bankách, společnosti obchodující se státy EU by se měly připravit na obnovení celních kontrol (více zde: Platby kartou zdraží, ekofarmy zapláčou. Londýn očekává tvrdý brexit).

Varianty krizového scénáře už v červnu nastínila Evropská komise. V šestnáctistránkovém dokumentu  zdůrazňuje, že v případě tvrdého brexitu nebude žádné přechodné období, během nějž by se mohli podnikatelé připravit na nová pravidla. Na britských hranicích začne platit normální hraniční režim se cly a výraznými dopady na dopravu. Obchodní vztahy se budou řídit jen mezinárodním právem a pravidly Světové obchodní organizace.

Důležitý obchodní partner

To samozřejmě bude mít značné důsledky i pro české firmy. Británie je pátým největším odbytištěm českého zboží, loni tam směřovalo 4,92 procenta exportu. České firmy loni vyvezly do Spojeného království zboží za více než 200 miliard korun, nejdominantnější položkou jsou automobily (66 miliard). Některé zahraniční analýzy uvádějí, že v případě chaotického brexitu bude Česko pátou nejpostiženější členskou zemí EU.

Prezident Českého svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák je přesvědčen, že české firmy rizika spojená s tvrdým brexitem chápou čím dál lépe. „Jestli se vrátíme k celním bariérám, tak to pro český průmysl a českou dopravu bude katastrofa. Je to špatná zpráva pro naše nejlepší firmy, a to není jen Škoda Auto, ale i firmy z oblasti zdravotnictví či potravinářství,“ říká Hanák. 

Sám má třicetileté zkušenosti s mezinárodní dopravou. „Vzpomeňte si, jak to bylo před rokem 2004, kdy jsme vstoupili do Evropské unie. Já mám kamionovou dopravu a nechtěl bych, aby mi tam stál kamion 48 hodin,“ poznamenává (o dopadu na kamionovou dopravu více v článku Brexit ochromí dopravu přes La Manche, Dover se děsí obřích kolon).

Podobně mluví i Martin Felix ze sdružení automobilových dopravců Česmad. „Příprava na to ani není možná, ale určitě to nějaké komplikace přinese. Pokud by Britové vystoupili z celní unie, tak se všechno zkomplikuje. Všechno se prodlouží a tím pádem i prodraží,“ říká Felix, který zároveň upozorňuje, že dopravci jsou zvyklí reagovat operativně.

Hospodářská komora s odkazem na svá data uvádí, že hrozbu dopadů brexitu jako překážku rozvoje podnikání uvádí zatím zhruba jen jedno procento českých podniků. Komora přesto připravuje doporučení s informacemi o oblastech, na které se podnikatelé musí zaměřit v případě tvrdého brexitu. 

Hysterie je to poslední, co je potřeba

Dopady odchodu Británie se zabývá také pracovní skupina pro brexit, která funguje na úřadu vlády. A v červnu do Británie vyrazila podnikatelská delegace pod vedením šéfa Hospodářské komory Vladimíra Dlouhého, aby zmapovala, na co se mají české firmy v nepřehledné situaci připravit. 

Platby kartou zdraží, ekofarmy zapláčou. Londýn očekává tvrdý brexit

„V podnikatelské delegaci byly zastoupeny firmy, které mají již v tomto teritoriu své obchodní partnery, rozpracované zakázky, ale také firmy, které mají vážný zájem na trh teprve vstoupit. Všechny nicméně zajímalo, jakým způsobem se změní podmínky obchodování během brexitu a po něm,“ napsal v e-mailu mluvčí komory Miroslav Diro.

V Bruselu nyní probíhají expertní semináře, na kterých se členské státy připravují na možné komplikace po brexitu v jednotlivých oblastech jako je například letectví či potravinářství. „Další věc je, že si o tom budeme muset povídat i doma a nejen v Bruselu,“ říká náměstek ministerstva zahraničních věcí Jakub Dürr, podle nějž vláda chystá například mechanismy, jak komunikovat s Čechy žijícími v Británii.

Podle Dürra nejhorší možný scénář brexitu bude skutečně bolestivý. „Nechceme malovat čerta na zeď a mást lidi, že bude konec světa. Hysterie je to poslední, co je potřeba. Ale je třeba si uvědomit že tu jsou dva scénáře: jeden lepší, druhý blbý,“ říká Dürr. 

Jak brexit proběhne, je čistě vaše věc, otočil Trump po schůzce s Mayovou:

13. července 2018

Autor:
  • Nejčtenější

Zlato místo bankomatu. Američané berou útokem zastavárny a zbavují se ho

15. dubna 2024

Vysoká cena zlata je pro mnohé jeho majitele jasným signálem, že právě nazrál čas jeho zpeněžení....

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

22. dubna 2024  15:55

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Kdo je Tomáš Otruba. Klíčový muž v PPF a nový partner Renáty Kellnerové

16. dubna 2024  15:15

Největší česká finanční skupina PPF prochází personální i byznysovou proměnou. Jedním z hlavních...

Nad Českem krouží nové značky fast foodů. V plánu mají rozvířit trh

22. dubna 2024

Premium Již třicet let vévodí šťavnatým burgerům, hranolkům a kuřeti v Česku tři fastfoodové řetězce. Nyní...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Maloobchody na českém venkově ovládnou Maďaři. Kupují další řetězec

17. dubna 2024  14:08

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) povolil maďarské skupině Oriens nákup maloobchodního...

Buď vysaďte nové stromy, nebo zaplaťte až půl miliardy, dozví se developeři

23. dubna 2024

Premium Pokud nebude možné vysadit nové stromy ve městě do kilometru od pokácených, zaplatí developeři...

OBRAZEM: Přehršel techniky a stovky dělníků. Jak finišuje dálnice D4 do Písku

23. dubna 2024

Tisícovka dělníků na stavbě v jeden moment. Během náročnějších prací jich ale na rozestavěných více...

Smutný konec slavné návrhářky: jde do vězení za pašování krokodýlích kabelek

22. dubna 2024  20:27

Módní návrhářka Nancy Gonzalezová, jejíž doplňky nosila zpěvačka Britney Spears a také například...

Vlastníci luxusních bytů v Paříži úpí. Ceny pronájmů spadly o desítky procent

22. dubna 2024

Letní olympijské hry v Paříži se blíží a s očekáváním zisku je vyhlížejí i místní podnikatelé....

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...