Cestovní ruch přijde o padesát miliard, tvrdí asociace. Žádají vládu o pomoc

  • 259
Turistický ruch patří v období pandemie covid-19 k nejzasaženějším odvětvím. Po celém světě by se letos podle odhadů analytiků mohl propadnout až o rekordních 10,5 procenta. Podle předsedů Svazu obchodu a cestovního ruchu a Asociace hotelů a restaurací mu stát navíc dostatečně nepomáhá. Vláda jej podle nich „hodila přes palubu“.

Hotely i cestovní kanceláře úpí. Ztrácí miliony týdně a nezdá se, že by se situace měla brzy zlepšit. Do konce dubna, do kdy může zatím trvat nouzový stav, by mohl pokles jejich příjmů dosáhnout padesáti miliard korun. 

Zavřeno je 95 procent hotelů a dalších ubytovacích zařízení, nefunguje stejné procento lázeňských zařízení. V provozu nemohou být žádné prodejny cestovních kanceláří či informační centra. Návštěvníkům nejsou přístupné památkové objekty. Zavřeny jsou tři čtvrtiny restaurací, zbytek funguje v omezeném provozu „přes ulici“.

Firmy v odvětví navíc neřeší jen to, jak ustát současnou situaci, ale i to, co bude dál. Podle odhadů analytiků totiž i po skončení pandemie covid-19 ještě nějakou dobu potrvá, než se vše vrátí k normálu. Lidé se nejspíš zprvu budou bát cestování do zahraničí. Mnoho českých hotelů se tak začíná přeorientovávat na domácí turistiku.

Na tiskové konferenci, kterou pořádá Hospodářská komora ČR o současné situaci hovořili předsedové Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza, Asociace hotelů a restaurací Václav Stárek a Hospodářské komory Vladimír Dlouhý.

Podnikatelé začínají vytvářet plány, které by jim měly pomoci přežít pandemii. Podle asociací však naráží na neochotu českých politiků. „Vláda hodila cestovní ruch přes palubu,“ řekl Stárek. Například vládní programy pro bezúročné půjčky se totiž z velké části cestovního ruchu vůbec netýkají. Z Covid II je vypuštěná Praha, Covid III bude nejspíš cestovní ruch ignorovat, tvrdí.

„Prosím, aby vláda začala brát v potaz návrhy, které jí dáváme na stůl,“ souhlasil se Stárkem Prouza. Podnikatelům v cestovním ruchu podle něj nepomáhá ani nejistota ohledně toho, jak dlouho budou trvat ochranná opatření. Uvedl také, že by podle svazu měli politici zvážit, zda by se stát neměl podílet na zaplacení odpuštěných nájmů.

Podle Stárka navíc nestačí firmám v odvětví pomáhat jen během pandemie. Pomoc budou potřebovat i později. „Bude potřeba, aby něco podobného (jako programy Covid, pozn. red.) fungovalo nejméně tři následující měsíce,“ uvedl.  „Cestovní ruch se bude vzpamatovávat dlouho,“ dodal.

Dlouhý pak na začátku tiskové konference upozornil na to, že problémy mají podnikatelé jako celek. Státní podpora podle něj není dostatečná a je zbytečně těžké se k ní dostat. „Obávám se, že v celém tom systému pomoci je na jedné straně některým podnikatelům pomoženo, ale je tam i široká skupina, která systémem propadne a nemá nárok na nic,“ uvedl.

Obává se, že takové firmy krizi nepřežijí. Zahraniční firmy, které dostávají větší podporu, si je podle mě pak budou moci koupit. „Zahráváme si s budoucností středních průmyslových podniků,“ řekl. To podle šéfa komory platí jak pro cestovní ruch, tak i pro další odvětví.