Chrám svaté Barbory v Kutné Hoře

Chrám svaté Barbory v Kutné Hoře | foto: Středočeská centrála cestovního ruchu

Žně hoteliérů zvolna končí. Češi budou na dovolených šetřit, soudí prodejci

  • 8
Množství turistů v České republice se rok od roku zvyšuje. A to jak z ciziny, tak i těch domácích. V letošním třetím čtvrtletí se jich v tuzemských hotelech ubytovalo celkem 7,5 milionu. Zdá se však, že následující roky už tak veselé nebudou. Češi, kteří tvoří většinu turistů, totiž nejspíš začnou na výletech šetřit.

Největší procento turistů v Česku tvoří Češi samotní. Během letošní hlavní sezony se jich v tuzemských hotelích ubytovalo o 840 tisíc víc než cizinců. Z těch bylo v Česku nejvíce Němců, za nimi následují Poláci a Slováci.

Návštěvnost republiky od začátku letošního roku překročila 17,3 milionu a přesáhla tak například celoroční počet turistů z roku 2015. Letošní cestovní ruch navíc překonává hodnoty z dosud rekordního roku 2018. 

„Tuzemský cestovní ruch letos s velkou pravděpodobnosti čeká další rekordní rok,“ uvádí ekonom Lukáš Kovanda. V dalších letech se však již rekordů nejspíš nedočkáme.

Češi začnou více šetřit

Právě vnitrostátní turistický ruch, který tvoří přes polovinu výdělků hoteliérů, bude totiž podle odhadů čekat zpomalení. „Vzhledem k ochlazování ekonomiky lze očekávat, že cestovní žně již příští rok pominou,“ říká ředitelka Slevomatu Marie Havlíčková. Prodejci zájezdů po republice se na to již začínají připravovat.

„Odhadujeme, že v příštím roce dojde ke stagnaci prodeje těchto zájezdů,“ potvrzuje pro iDNES.cz i Lukáš Věžník z portálu Zájezdy.cz. V loňském roce přitom prodeje jeho firmy rostly raketově. Prodala jich o téměř polovinu více než rok před tím. Letos však už firma zaznamenala nárůst prodejů jen v jednotkách procent a sestupný trend podle Věžníka pokračuje.

Turisté v Česku letos v létě strávili dohromady 20,9 milionu nocí. Více než polovina z nich padá na Čechy, z cizinců v tuzemsku nejvíce přespávali Němci a Rusové. Nejvíce návštěvníků trávilo čas v Praze, za třetí čtvrtletí letošního roku jich tam přespalo téměř 2,3 milionu.

Zpomalení však nemusí nutně znamenat, že by Češi na výlety po republice úplně přestali jezdit. Jen budou nejspíš více přemýšlet nad tím, kde se ubytují. „Očekáváme, že zatímco doposud Češi si v posledních letech dopřávali a vyhledávali ubytování vyšších kategorií, nyní začnou šetřit,“ uzavírá Havlíčková.