Turecká lira posílila po nedělních volbách na dvouleté maximum.

Turecká lira posílila po nedělních volbách na dvouleté maximum. | foto: Profimedia.cz

Turecká lira je po volbách na dvouletém maximu

Vítězství turecké vládní Strany spravedlnosti a rozvoje premiéra Recepa Tayyipa Erdogana v nedělních volbách zvedlo sebevědomí turecké liry. Její kurz ráno v Istanbulu stoupl k dolaru o 1,4 procenta na 1,2570 TRY za dolar a pohybuje se na nejvyšší úrovni za dva roky.

Islámsky zaměřená, avšak také proreformní Strana spravedlnosti a rozvoje (AKP) získala po sečtení lístků 47,6 procenta hlasů. Podle místních komentářů dostane strana jasnou parlamentní většinu a bude dalších pět let moci vládnout bez koalice s jinou stranou. - více zde

Erdogan slíbil, že bude pokračovat v ekonomických a demokratických reformách, usilovat o vstup do Evropské unie a respektovat republikánské hodnoty, včetně světské podstaty státu.

Čeká se, že volby výrazně posílí turecké akcie i dluhopisy. Volební výsledek je příznivý pro trh, protože zajistí kontinuitu dosavadní reformní politiky, ale také donutí AKP usilovat o kompromisy, řekl agentuře Reuters ekonom banky Goldman Sachs Ahmket Akarli.

Erdogan ústavní většinu nemá, trh je klidný
Trhy se obávaly, že kdyby AKP získala dvoutřetinovou většinu, mohla by chtít změnit ústavu, což by mohlo vyprovokovat k zásahu armádu, střežící sekulární charakter státu.

Kurz liry se v noci v Asii dostal až na 1,2500 TRY za dolar. Ocitl se tak blízko šestiletého maxima 1,2465 TRY. Na této úrovni byla lira naposledy v červenci 2001, než ve velké finanční krizi prudce klesla.

Trhy se na vítězství AKP připravovaly už předem. Hlavní index istanbulské akciové burzy ve čtvrtek vystoupil na rekordní maximum a rostly i ceny dluhopisů.

,