Skoro čtvrtina Čechů se bojí ztráty práce. Bude jí dost, ujišťují odborníci

Dramatické změny v pracovním životě zažily od jara stovky tisíc lidí. Podle průzkumu Život během pandemie nyní roste počet těch, kteří s obavami hledí do budoucna. Odborníci tvrdí, že práce bude dostatek, přiznávají však, že nemalá část lidí se na čas musí smířit s pracovním nepohodlím. Pokud obavy Čechů objektivně reflektují skutečnost, pak jsou namístě, říká k tomu psycholog Dalibor Špok.
Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Jan Strouhal, MAFRA

„Z psychologického hlediska je špatné obojí - když strach lidí nerespektuje realitu, ale i když se člověk neobává vůbec, ačkoli by měl. Cíl tedy není nemít obavy, ale pokud možno objektivně reflektovat to, co se děje,“ říká Špok.

Bojíte se ztráty práce? Udělejte krok napřed a najděte si na portálu jobDNES.cz novou práci

„Pokud jde o obavu ve smyslu emoce, pak je třeba nasadit obecná opatření, která psychologové doporučují v jakékoli krizi. To znamená stočit pozornost od svých úzkostí a myšlenek jinam, mít dostatek sociálního kontaktu nebo fyzického pohybu. Dále je potřeba strukturovat si den, udělat si rozvrh hodin, podle kterého postupuji. V tu chvíli už mě neřídí vlastní myšlenky a nálady,“ radí Špok. „Dále je třeba připravit si krizový scénář, racionálně promyslet‚ co by, kdyby‘, a potom už se tím vnitřně stále dokola nezabývat.“

Úřad práce má nového ředitele. Maláčová vybrala Viktora Najmona

Zatímco před krizí se Češi v pracovních nabídkách mohli nadneseně řečeno přehrabovat, nyní jsou rádi, pokud jim zaměstnání od jara vydrželo. Potvrzuje to například nedávná analýza personální agentury Grafton Recruitment. 

„Tři čtvrtiny zaměstnanců jsou ve svém zaměstnání spokojeny a vysoká míra spokojenosti souvisí právě i s rostoucí nejistotou na trhu práce. Lidem proto například letos méně vadí, že nemohou kariérně růst, méně si také stěžují na výši mzdy a již tolik nepociťují potřebu změny,“ říká ředitel Graftonu Martin Malo.

Souhlasil by s tím i manažer náboru a marketingu společnosti ManpowerGroup Jiří Halbrštát.

„Ochota lidí měnit zaměstnání je minimální. U stávajícího zaměstnavatele znají situaci firmy a cítí jistotu. Tu získávají i díky programu Antivirus, který pokryje většinu jejich mzdy, pokud nebude práce. U nového zaměstnavatele neví, do čeho jdou a navíc budou tři měsíce ve zkušební době velmi zranitelní protože je firma může propustit ihned,“ říká Halbrštát.

Katastrofa nehrozí

Podle průzkumu Život během pandemie agentury P&Q Research a iniciativy IDEA AntiCovid v říjnu rostl počet těch, kteří se bojí, že o zaměstnání kvůli pandemii přijdou. Velké obavy má 23 procent Čechů, oproti patnácti procentům na začátku podzimu. Mezi těmi, kteří mají omezený úvazek či pracovní příjmy, má velké obavy dokonce polovina, uvádí průzkum. Častěji se ztráty zdroje příjmu bojí OSVČ a rovněž nízkopříjmoví zaměstnanci.

„Ačkoli je doba složitá a krize nezpochybnitelná, ještě stále je v tomto období dostatek pracovních pozic, na které mohou kandidáti reagovat.“

Martin Maloředitel Grafton Recruitment

Odborníci na trh práce nicméně uklidňují, že ani po skončení programu Antivirus katastrofa nehrozí.

„Nebál bych se toho, že práce nebude, ale mnoho lidí se musí na nějakou dobu smířit s určitým nepohodlím, že musí dělat práci, která není tak zajímavá, případně je na směny nebo hůře placená. Jakákoli životní změna je pro většinu lidí zdrojem velkého stresu a výpověď v práci patří mezi ty nejzásadnější,“ uvádí Halbrštát.

„Firmy nyní nejvíce oceňují u uchazečů schopnost přizpůsobit se novým podmínkám a schopnost se učit nové věci. Ale vím, že se to snadno říká, ale hůře realizuje,“ dodává.

„Ačkoli je doba složitá a krize nezpochybnitelná, ještě stále je v tomto období dostatek pracovních pozic, na které mohou kandidáti reagovat. Ať už se jedná o sektory logistiky, e-commerce, farmaceutický průmysl a další právě stoupající odvětví průmyslu. Neexistuje žádný druh práce, za který by se měl člověk stydět a změna sektoru je dnes již přirozená,“ říká Malo.

Od výplaty k výplatě

Pokud člověk vezme zavděk práci, jen aby se uživil, ztrácí tím možnost seberealizace. Dalibor Špok nicméně poznamenává, že tato potřeba u všech Čechů nehraje v pracovním životě prim. „Jsou lidé, kteří žijí plným žaludkem, tím, že si vydělají, mají auto a mohou jet na dovolenou,“ vysvětluje.

„Pokud mluvíme o pracovní seberealizaci, pak je nutné rozlišovat lidi, kteří sami sebe vnímají jako zaměstnance a lidi, kteří tu sebehodnotu staví spíše na svých kompetencích, na tom, že něco dovedou. Pokud platí druhá možnost, tak ztráta práce není takový problém, protože kompetence člověku nikdo nevezeme, kdežto zaměstnání ano,“ uvádí Špok.

„Pro spoustu lidí to bude bolestivé, budou se muset třeba přesunout mimo své zaměření, rekvalifikovat se či dovzdělat. Firmy se musí připravit na to, že jim na pozice nebudou přicházet stoprocentně připravení lidé.“

Tomáš Ervín Dombrovskýanalytik společnosti LMC

Narůstající nejistota ohledně budoucnosti přesto nemusí být pro podstatnou část Čechů ničím novým. „I v období vrcholící konjunktury, loni na podzim, tu bylo 46 procent lidí, kteří žili od výplaty k výplatě,“ komentuje Tomáš Ervín Dombrovský, analytik společnosti LMC, která provozuje pracovní portály jako je Jobs.cz.

„Podle průzkumu, který jsme vloni realizovali společně s organizací Člověk v tísni, bylo v té samé době patnáct procent zaměstnanců těžce předlužených – již v exekucích, případně s inkasní agenturou či vymahači na krku. Celkově jsme nevstupovali do toho pandemického fungování v ideální kondici,“ říká Dombrovský.

Příležitosti tu jsou

Pokud česká společnost promrhala výhody ekonomického růstu, pak podle Dombrovského může naopak současný stav využít k hledání nových příležitostí. 

Nezaměstnanost v říjnu klesla na 3,7 %. Růst nás teprve čeká, míní analytici

„Pro spoustu lidí to bude bolestivé, budou se muset třeba přesunout mimo své zaměření, rekvalifikovat se či dovzdělat. Firmy se musí připravit na to, že jim na pozice nebudou přicházet stoprocentně připravení lidé. V ideálním případě by jim měli umožnit doplnit si znalosti nebo dovednosti za chodu,“ říká Dombrovský s tím, že velký potenciál růstu má oblast e-commerce, online služby ale i segment zdravotnictví a sociální péče. Tam se podle něj ve větší míře budou moci uplatnit lidé, kteří původně pracovali třeba v pohostinství či turistickém ruchu.

Lidé dříve zaměstnaní v provozovnách pohostinství a v cestovním ruchu rovněž míří do logistiky, třeba do společnosti Geis. „Pokud v létě hrozilo, že se tito uchazeči po první vlně vrátí opět ke své původní profesi, nyní se toho už tolik nebojíme,“ říká za firmu manažerka lidských zdrojů Jaroslava Šindelářová.

„Trh cestovního ruchu a gastra se po druhé vlně pravděpodobně změní o mnoho víc. Zejména v případech, kdy uchazeče zaměstnáme na administrativní pozici se dá očekávat, že již u nové profese zůstane,“ míní Šindelářová.

Teplo z uhlí podraží o deset až třicet procent, říká zástupce tepláren

  • Nejčtenější

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

27. března 2024  17:29

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

25. března 2024  11:54

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Seznam zakázaných kotlů. Co vám od září hrozí, když v nich budete dál topit

23. března 2024

Premium Češi stále provozují nejméně 150 tisíc starých neekologických kotlů na tuhá paliva 1. a 2. emisní...

Loď v Baltimoru měla potíže už dřív, most si o nehodu říkal, soudí odborníci

27. března 2024  11:17

Bezprostředně po úterní nehodě lodi v americkém Baltimoru vedení společnosti, která loď provozuje,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Bankrot zažehnán, zatím. Saúdové nalijí do luxusních elektroaut miliardu dolarů

25. března 2024  18:42

Americký výrobce luxusních elektromobilů Lucid získá od divize saúdskoarabského státního...

Divné kšefty za 1,5 miliardy dolarů. Nejvíc dílů pro ruská letadla dováží Gabon

28. března 2024  19:41

Gabon se stal největším dodavatelem náhradních dílů pro ruská letadla, napsal server The Moscow...

Nezdravé pryč. Komika donutili stáhnout z londýnské dopravy plakát s hotdogem

28. března 2024  18:51

V londýnském metru se nevyplácí utahovat si z hotdogů. Své o tom ví populární britský komik Ed...

Do dobíječek dá stát dalších šest miliard. Už jich je víc, než auta potřebují

28. března 2024

Dalších šest miliard korun plánuje ministerstvo dopravy v příštích letech využít na výstavbu nových...

Kryptopodvodník Bankman-Fried dostal 25 let. Zpronevěřil osm miliard dolarů

28. března 2024  17:07,  aktualizováno  17:43

Americký soud poslal zakladatele zkrachovalé kryptoměnové burzy FTX Sama Bankmana-Frieda na 25 let...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...