Trampoty restauratérů se zahrádkami: zima, vedro i papírování

  11:41aktualizováno  11:41
Otevření zahrádky je byznys, který se většinou vyplatí. Někteří restauratéři mají každý rok několik měsíců před sezónou vrásky, aby všechno papírování stihli, jiní jen mávnou rukou. A pokud po návštěvě několika úřadů všechno vyjde, zbývá ještě počasí. "Když je tohle vedro, nikdo tady nesedí," říká jeden z hospodských.
Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Robert RambousekMAFRA

"Celkově letos jezdí více turistů a zahrádky jsou tak velmi důležité. Ovšem v počasí jako je dnes chtějí lidé přes den sedět spíše uvnitř klimatizované restaurace a zahrádky se plní až večer," říká Helena Šochmanová z restaurace T.G.I. Friday's.

Restauratéři přitom platí desetitisíce korun měsíčně za pronájem chodníků nebo jiných veřejných prostor. "Extrémy jdou na obě dvě strany. Když je tohle vedro, tak tady nikdo nesedí," potvrzuje provozní ředitel Pizza Coloseum Jan Šimice.

V těchto dnech sice majitelům restaurací dělá počasí zřejmě největší starosti, před několika měsíci to však bylo papírování. Agenda spojená s otevřením zahrádky není jednoduchá, ani levná. K žádosti je zapotřebí vyjádření památkářů, policie i vlastníka komunikace. "Kvůli stejné zahrádce je tak každý rok potřeba navštívit úřady minimálně třikrát," popsal majitel restaurace na Praze 2, který si nepřál zveřejnit své jméno. Podle něj by mohlo být vyřizování administrativy rychlejší. "Dokumenty je dobré vyřizovat dva měsíce dopředu," říká.

Některé živnostníky zarážejí i další všemožné požadavky, které ovšem většinou mají svou logiku. Styl zahrádek musí odpovídat svému okolí, především památkám. Markýzy proto mohou být jen dvoubarevné, městské části si po svém regulují třeba i reklamy nebo materiál zahradního nábytku. "Například na Andělu, kde je vysoký pohyb chodců, musí být zahrádka speciálně zvýrazněna pro slepce," vysvětluje Šochmanová z T.G.I. Friday's. Pro kontrolu z odboru životního prostředí může být problém třeba i jediná větev, která z přilehlého stromu sahá do zahrádky.

Rozdílný metr

Restauratéři většinu požadavků chápou, některé však kritizují. "Všude je velmi pozitivně přijímané, když má zahrádka dřevěnou podlážku. Tu však není možné instalovat kdekoliv. Přijde mi to jako hloupost. Nemůžu mít třeba podlážku na Václavském náměstí," svěřil se restauratér, který chtěl zůstat v anonymitě. "Bez podlážky nelze přesně změřit plochu zahrádky a židle se navíc ničí," dodal.

Zahrádky v Praze

Restauratéři platí podle lokality sazbu 15 Kč až 60 Kč za započatý den a započatý m². Takzvaný místní poplatek je příjmem městské části, poplatek ve stejné výši však hostinský platí i vlastníku pozemních komunikací, tedy hlavnímu městu Praha. Ve druhém případě peníze vybírá odbor správy a evidence majetku nebo organizace TSK.

Také se podle něj neměří pokaždé všem stejným metrem. "Řekli nám, že nepřipadá v úvahu, aby na zábradlích zahrádky byla reklamní loga. Já to chápu, můžeme tam mít jídelní lístek. Jenomže za rohem na pěší zóně je Bageterie Boulevard, která na sajtnách nemá nic jiného než svá loga," popsal.

Někteří vidí jako problém i nejednotnou otevírací dobu i závazné datum otevření. Zahrádky se obvykle musí zavírat ve 22 hodin, jinak hrozí pokuty. "Můj známý dostal pět minut po desáté pokutu přes šest tisíc," svěřil se restauratér z Prahy 2. Desátá hodina ovšem neplatí všude, existují výjimky, které schvaluje pražský magistrát. Třeba na Staroměstském náměstí tak na zahrádkách bývá rušno až do půlnoci.

Restauratérovi z Prahy 2 také vadí, že termín otevření zahrádky v sezóně je závazný. Když tedy v dokumentech uvede, že otevře od dubna a ten proprší, má smůlu. Za zahrádku přitom zaplatí na pronájmu a poplatcích 17 tisíc korun měsíčně. Za metr čtvereční zahrádky platí 10 korun na den. Poplatky se platí majiteli pozemku (městské části) a Technické správě komunikací. Nejvyšší sazba 60 korun za metr čtverečních denně se platí hlavně na Staroměstském a Václavském náměstí, drahé nájmy jsou však i jinde v centru. 

"Zvlášť v okrajových částech centra jsou restauratéři znevýhodněni. Na některých místech platí stejnou taxu jako v samotném centru, koncentrace turistů a potenciálních hostů je však v jejich případě výrazně nižší," říká Pavel Suchánek z rezervačního systému Restu.cz, podle kterého má zahrádku zhruba čtvrtina všech restaurací.

V Teplicích se zahrádka neplatí

Většině hostinských se i přes drobné výhrady z byrokratického kolotoče hlava nemotá. "O zahrádku žádáme každoročně už několik let za sebou a nemáme s tím v zásadně žádný problém. Chápu, že úřady musí nějak korigovat například veškeré práce, protože pod chodníky jsou většinou nějaká vedení. Pro nás je to rutina," líčí manažer třech pražských restaurací Potrefená Husa Marek Kolář. Vyřizování všech dokumentů mu prý zabere jen jeden den. "S cenami pronájmů jsme spokojeni," dodal.

"Moc si stěžovat nemůžu. Jsme relativně silná společnost a máme vyšší kredibilitu," přidává se provozní ředitel Pizza Coloseum Jan Šimice. Síť pizzerií má sedm restaurací v Praze a další dvě v Ostravě a v Teplicích. Zajímavé je, že v Teplicích se přitom za pronájem zahrádky městu neplatí.

Autor:
  • Nejčtenější

Multimilionářem přes noc. Šťastlivec vyhrál ve sportce čtvrt miliardy korun

Ve Sportce ve středečním losování padla druhá nejvyšší výhra v historii této hry. Sázející ze Středočeského kraje...

Granko slaví 40 let. Jak dnes vypadá holčička z obalu?

Před čtyřiceti lety přivedla maminka Veroniku Fojtů do ateliéru, kde vznikla fotka na obal krabice kakaa. Tehdy...

Premium

Hra o 80 tisíc: kolik peněz navíc mohou rodiče získat a jak to udělat

Rodičovský příspěvek se od ledna zvýší ze současných 220 tisíc korun až na celkových 300 tisíc. MF DNES přináší návod –...

Příští recese zasáhne Evropu tvrději než finanční krize, varují analytici

Ekonomický pokles vyvolá v Evropě vlnu neschopnosti splácet dluhy, varuje ratingová agentura Moody’s. Situace bude...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Premium

Test kebabů: Hovězí maso, které nedávno ještě kdákalo, i nadměrné množství soli

Orientální kebab by mohl být zdravější alternativou smažených hamburgerů a hranolků. Jenže to by musel být připravován...

Premium

Test kebabů: Hovězí maso, které nedávno ještě kdákalo, i nadměrné množství soli

Orientální kebab by mohl být zdravější alternativou smažených hamburgerů a hranolků. Jenže to by musel být připravován...

Premium

Tajemství zdraví je ukryto v mezilidských vztazích, tvrdí psycholog Ptáček

Jakým způsobem žijeme a přistupujeme ke svému okolí, máme vlastně z velké části předurčené. Ovlivnit nás může nejen...

Premium

Nikdo dodnes neví, kolik těch holek zůstalo zakopaných. Starosta Dubí vzpomíná

„Devadesátky“ a přelom tisíciletí byly v Dubí na Teplicku divoká léta. Řádili tu pasáci prostitutek a mafiáni. Město se...

  • Další z rubriky

Firmy si za levnou sílu připlatí, zvýšení minimální mzdy prospěje státní kase

Ať vzroste pro příští rok minimální mzda o sedm stovek, nebo o šestnáct, hlavním vítězem bude na první pohled stát....

Premium

Česká whisky už není sci-fi. Malí výrobci destilátů konkurují velkým značkám

Slivovice a ovocné destiláty domácí produkce zná každý. V poslední době se ale malí čeští výrobci začínají tlačit i do...

Vyhazov od státu. Ve státní službě ubude přes 2000 míst, rozhodla vláda

K lednu příštího roku ubude ve státní službě meziročně 2089 míst, o schválení návrhu ministerstva vnitra informovala...

Více masa i vajec. Nákupní košíky jsou po 30 letech od sametu plnější

Ve srovnání s rokem 1989 si dnes Češi za průměrnou mzdu koupí několikanásobný objem základních potravin. Výrazně více...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz