Toyota otevřela v Rusku nový závod. Vyrábět v něm bude model Camry.

Toyota otevřela v Rusku nový závod. Vyrábět v něm bude model Camry. | foto: Profimedia.cz

Toyota otevřela první továrnu v Rusku

  • 12
Japonská automobilka Toyota expandovala do Ruska. Poblíž Petrohradu otevřela první továrnu. Závod se bude specializovat na prémiové luxusní vozy - model Camry. Továrna za tři miliardy rublů (asi 2,2 miliardy Kč) bude z počátku vyrábět ročně 50 tisíc aut. Později chce produkci několikanásobně zvýšit.

Camry je vlajkový sedan Toyoty, který se za posledních devět let osmkrát stal nejprodávanějším vozem ve Spojených státech, uvedla ČTK.

"Doufáme, že jednou bude závod vyrábět dvě stě až tři sta tisíc aut ročně," řekl prezident japonského koncernu Kacuaki Watanabe. "Pak začneme přemýšlet o produkci ekonomicky úsporných vozů," dodal.

Nový závod si za doprovodu šéfa Toyoty prohlédl ruský prezident Vladimir Putin.

Toyota Camry, Vladimir Putin, Kacuaki Watanabe

Toyota založila ruský podnik TMMR v květnu 2005 a jeho produkce se rozeběhla na konci letošního roku. Drží v něm 80 procent a zbytek patří Evropské bance pro obnovu a rozvoj. V začátku produkce bude mít závod kolem 600 zaměstnanců, uvádí zpráva Toyoty.

Na konci minulého měsíce vyjely z bran nové továrny koncernu Volkswagen ve městě Kaluga, asi 160 kilometrů jihozápadně od Moskvy, také první vozy Škoda Octavia a Volkswagen.

V továrně se auta montují, od roku 2009 by se v ní měla i vyrábět. Škoda Auto si od nového závodu slibuje především zvýšení podílu značky na rozmáhajícím se ruském automobilovém trhu, připomněla ČTK. - více zde

Za prvních 11 měsíců roku vyskočil prodej zahraničních značek v Rusku o 63 procent. V Rusku už vyrábějí své vozy americké automobilky General Motors a Ford a jihokorejský koncern Hyundai. Následovat je budou japonské podniky Nissan, Suzuki a Mitsubishi a francouzský PSA Peugeot Citroën.

,