Jak přišlo ke šlechtickému "Nobile", neví spolehlivě nikdo. Nejspíše je tato okolnost připisována básníkům a vznešeným šlechticům, kteří vínu z Montepulciana v 17. a 18. století mocně holdovali. Srozumitelné a zapamatovatelné jméno napomáhá k nespornému komerčnímu úspěchu.
Přestože kvalita odrůdy Vino Nobile má podobně kolísavou úroveň jako Chianti - vedle znamenitých a někdy i mimořádných vín se lze pod stejným jménem setkat i s případy zcela opačného charakteru. K posílení nejistoty zákazníka přispívá ještě jedna matoucí okolnost.
V kraji Emilia-Romagna se totiž pěstuje odrůda Montepulciano, prodávaná pod názvem Montepulciano di Abruzzo. Tato shoda jmen je však jen jednou z mnoha zatáček na cestě spletitou džunglí italských vinařských názvů, toskánské Vino Nobile di Montepulciano nemá se svým vzdáleným jmenovcem nic společného. Odrůda, z níž se Vino Nobile vyrábí, se nazývá Prugnolo a ne nadarmo dostala jméno podle švestky, "prune".
Tvar bobulí i jejich barva ji připomíná. Ale ve skutečnosti není Prugnolo samostatnou odrůdou, stejně tak jako jí není Brunello v sousedním Montalcinu. V obou případech jde o určitý klon jedné a téže odrůdy - Sangiovese.
Při šlechtění vinné révy se pro další množení vybírají mezi statisíci keřů na vinicích nadprůměrně kvalitní jedinci. Jejich vlastnosti se samozřejmě trochu liší, a pokud se dalším vývojem v odlišných podmínkách rozdíly oproti standardu dané odrůdy dále posílí, je takový "šlechtěnec" uznán jako samostatný klon.
Sangiovese je v "klonování" skutečným mistrem, neboť cílevědomé pokusy s jeho šlechtěním mají za sebou už více než 150 let. Odrůda sama pochází ještě z předřímských dob. V jejím jméně zaznívá ozvěna časů, kdy nebeské chrámy ještě obývali bohové dávnověku.
Ti měli k vínu více než kladný vztah a u zrodu Sangiovese stál přímo nejmocnější z nich. "Sangue di Giove" znamená totiž "krev Jupiterova". Od těch dob nás dělí desítky generací vinařů, ale s pohárem vína Sangiovese by jistě byl všemocný Jupiter spokojen i dnes. Třeba v podání Vino Nobile di Montepulciano.