Společně vyjádříme nesouhlas, tvrdí Tlustý.

Společně vyjádříme nesouhlas, tvrdí Tlustý. | foto: MF DNES

Tlustý se spojil s Němci proti vyšší dani u piva

  • 14
Češi získali ve svém boji proti růstu daní u piva silného spojence. Proti vyšším daním se postavila další pivovarnická velmoc - Německo. Oznámil to český ministr financí Vlastimil Tlustý po schůzce se svým německým protějškem Peerem Steinbrückem.

„Dohodli jsme se společně vyjádřit nesouhlas se zvýšením spotřební daně z piva, který sdělíme na zasedání Rady ECOFIN v Bruselu příští týden,“ oznámil po schůzce Tlustý.

Brusel navrhuje od 1. ledna 2008 změnit směrnici o sbližování sazeb spotřební daně z alkoholu a alkoholických nápojů. Minimální sazby pro alkohol a pivo by se měly zvýšit o 31 procent. Tím se má vyrovnat inflace za roky 1993 až 2005.

Česko by přitom mělo patřit do skupiny členských států, které získají přechodné období do ledna 2010.

„Tento návrh znamená navýšit současné sazby spotřební daně z piva, a to přibližně o 0,35 Kč (včetně DPH) na 0,5 litru 10° piva. V případě ostatních alkoholických nápojů ČR již dosahuje navržených minimálních sazeb,“ uvedlo ve zprávě ministerstvo financí.

Tlustého resort se však usilovat o to, aby se sazby neměnily vůbec. Podobný přístup zastával i jeho předchůdce Bohuslav Sobotka (ČSSD). Svůj záměr zveřejnila Evropská komise totiž už v květnu. - více zde

Pivovarníci odhadují, že pokud by záměr Bruselu prošel, znamenalo by to pro konzumenty zdražení točeného piva zhruba o padesátník na půllitr. U lahvového piva by případné zdražení záleželo na vyjednávání s obchodními řetězci.