Vlastimil Tlustý

Vlastimil Tlustý | foto: Václav Pancer, MF DNES

Tlustý navrhne rozpočet s deficitem 119 miliard

  • 146
Ministr financí Vlastimil Tlustý navrhne na pondělním jednání vlády rozpočet na příští rok s deficitem 119 miliard korun. Uvedl to po zasedání s odbory a zaměstnavateli. Schodek se podle něj může snížit ještě o část výnosů z prodeje 16 procent akcií ČEZ, pokud takový návrh schválí vláda.

Schodek státního rozpočtu se podle Tlustého zvýšil z původně navrhovaných 88 miliard kvůli chybějícím 31 miliardám v rozpočtu bývalého Fondu národního majetku. Deficit 88 miliard navrhovala předchozí vláda.

O uvedených 31 miliard se zvýšily výdaje ministerstva dopravy, které budou určeny pro Státní fond dopravní infrastruktury.

Podle odhadů by prodej 16 procent akcií mohl státu přinést až 77 miliard korun. Podle Tlustého by se akcie prodávaly postupně přes kapitálové trhy.

Pokud vláda návrh prodeje schválí, mohly by se podle Tlustého peníze použít částečně na snížení schodku rozpočtu a dále například na důchodovou reformu.

Vývoj deficitu je podle ministra vyvolán předvolebním populismem a přijetím sociálních zákonů, které zvyšují výdaje státního rozpočtu. "Všichni to kritizují, ale není politická vůle se vrátit před sliby," uvedl Tlustý.

Rozpočet počítá s původním návrhem předchozí vlády zvýšit platy zaměstnanců ve veřejné sféře příští rok o pět procent. Podle mluvčí Českomoravské konfederace odborových svazů Jany Kašparové vláda přislíbila, že se pokusí najít zdroje na vyšší zvýšení mezd.

Podle předsedy ČMKOS Milana Štěcha totiž hrozí, že státním zaměstnancům s kratší praxí hrozí reálný propad platů. Rozdílný názor pramení z různého odhadu inflace na příští rok. Vláda počítá s inflací 2,8 procenta, zatímco odbory odhadují inflaci příští rok 3,5 procenta.

Podle ministra financí znamená jednoprocentní nárůst mezd ve veřejném sektoru náklady na rozpočet ve výši 1,3 miliardy korun včetně sociálních odvodů.

Podle Svazu průmyslu a dopravy ČR je návrh rozpočtu důsledkem neuváženě přijatých sociálních zákonů. V rozpočtu se podle svazu rovněž projevuje odklad reforem v sociální a zdravotní oblasti. SPČR nesouhlasí v návrhu rozpočtu například s krácením výdajů na vzdělávání a vědu a výzkum.

Navržený rozpočet na příští rok podle náměstka ministra financí Eduarda Janoty znamená deficit veřejných rozpočtů v poměru k hrubému domácímu produktu ve výši čtyř procent. Podle konvergenčního programu pro přijetí eura by měl deficit příští rok činit 3,3 procenta.

Rozpočet podle Janoty stále počítá s dosud neplatnou legislativou. Jde o zvýšení spotřební daně u cigaret, novelu zákona o nemocenské a odložení služebního zákona, které by měly ve státním rozpočtu ušetřit 27 miliard korun.

O návrhu rozpočtu by měl ministr financí jednat ještě v pondělí před jednáním vlády se zástupci sociálních demokratů.

Deficit, který by byl na úrovni čtyř až pěti procent HDP, je velký problém, upozornil viceguvernér ČNB Luděk Niedermayer. 

"Pokud bychom z deficitu 2 procent při rychlém ekonomickém růstu najednou skočili na řádově 5 procent, je to velmi špatně," upozornil centrální bankéř v rozhovoru pro týdeník Respekt.

,