Před soud v Táboře předstoupil klíčový svědek Daniel Thonat.

Před soud v Táboře předstoupil klíčový svědek Daniel Thonat. | foto: Dan Materna, MF DNES

Thonat nevypovídal v kauze Berka, soud četl jeho spis

  • 2
Před táborským soudem, který rozplétá podezřelé konkurzy kolem skupiny soudce Jiřího Berky, přišel na řadu klíčový svědek. Konkursní správce Daniel Thonat, který je zároveň jedním z obžalovaných, je totiž jediný, kdo vypovídal už v přípravném řízení.

Thonat ale ve středu využil svého práva nevypovídat. „Plně odkazuji na své rozsáhlé výpovědi, které jsem jako jediný z obžalovaných učinil v přípravném řízení,“ řekl na úvod Thonat.

Soud proto četl Thonatovy výpovědi z přípravného řízení, na otázky soudce Jiřího Bernáta ale Thonat odpovídal. „On slibuje, že se ještě vyjádří,“ řekl Bernát.

Thonatovy výpovědi jsou velice obsáhlé, Bernát předpokládá, že se jimi bude soud zabývat dva dny. Zatím soud přečetl pouze záznamy výslechů z doby, než Thonat začal spolupracovat s policií.

Konkurzního správce Thonata měl Berka podle žalobců pověřovat správou podniků, které posílal do konkurzu. Právě Thonat policistům popsal způsob, jakým skupina manipulovala s konkurzy. Policie ho proto vede jako chráněnou osobu, nesmí se například zveřejňovat jeho fotografie.

Berka je v případu stíhán za konkurzy na sedm firem včetně Union banky, které údajně zmanipuloval na základě padělaných dokumentů. V případu je kromě Berky, stíhán také údajný organizátor skupiny, vysokoškolský pedagog Vladislav Větrovec.

Obžalováni jsou také Thonat a další správce konkurzní podstaty Petr Tuhý, zaměstnanci zpeněžování podstaty Lubor Kindl, správkyně kravařského družstva Čiháková a soudní znalec Martin Jurenka. Letos byli do případu začleněni další dva lidé, prý takzvaní bílí koně.

PODEZŘELÉ KONKURZY

Union bankaZKL Klášterec nad OhříBáňské stavby MostStavební podnik RalskoZbrojovka BrnoRetemaKrušnohorské strojírny
,