Masokombináty nastavují uzené práškem ze sušené krve, zjistil test

  4:01aktualizováno  4:01
Možná se chystáte připravit si velikonoční nádivku z vakuově baleného uzeného masa, které za akční ceny nabízí hypermarkety. Možná vás překvapí, že s uzeným masem dostanete i prášek z odřezků masa nebo sušené vepřové krevní plazmy.

Uzené maso se běžně vylepšuje i sušenou krví. | foto: Profimedia.cz

Společný test MF DNES a Potravinářské komory ČR zjistil, že někteří výrobci spolu s vodou a koktejlem nejrůznějších látek – přírodních i chemických – přidávají do uzeného masa i živočišnou bílkovinu.

Takové "vylepšení" není pro spotřebitele nijak zdravotně nebezpečné a ani ho nelze srovnávat se současným nastavováním hovězího masa koňským, protože přidané bílkoviny jsou ve složení uvedeny. Podle výrobců se sušené živočišné bílkoviny používají proto, aby maso bylo křehčí a šťavnatější než klasicky vyuzené, které bývá mnohem sušší.

Odborníci to však pokládají za další způsob, jak v masných výrobcích zvýšit obsah masa. Analýzy pro výpočet obsahu masa totiž nerozeznají, zda bílkoviny pocházejí ze svaloviny, nebo z přidaného prášku. Vedle separátů, sóji a "křehčení" masa vodou je tu nový trend ve falšování potravin.

Živočišné bílkoviny však nejsou nic "chemického", nebo dokonce nebezpečného, nejspíš jsou i přirozenější varianta než dříve používaná sója, protože pocházejí z masa nebo krve.

To však nic nemění na tom, že jde o náhražkovou surovinu, která ve výrobku neoprávněně zvyšuje obsah masa. Analýzy totiž neumějí rozlišit bílkoviny pocházející přirozeně z masa od těch dodaných v prášku.

Nejlepší uzené pochází z Německa

A které uzené maso dopadlo v testu MF DNES a Potravinářské komory ČR nejlépe? První místo a známku v testu 1,3 si vysloužila Dulano delikatesní uzená krkovička zakoupená v obchodním řetězci Lidl, vyrobená německou společností Sutter. Sto gramů výrobku obsahovalo 95,41 gramů masa a podle hodnotitelů ho lze popsat jako "lepší průměr s příjemně masovou, méně výraznou chutí". Výrobek obsahoval také méně než 100mg/kg fosfátů.

Naopak nejhůře v testu dopadl výrobek Řezníkův talíř Uzená rolovaná plec bez kosti z produkce Masokombinátu Plzeň, který lze najít na pultech Penny marketu. Porotě se nelíbila chuť s výraznou chemickou pachutí a fakt, že výrobek vyvolává dojem vyztužení želatinou. Celková známka: 3,5.

Co může být v uzeném?

Dusitan sodný (E250). Najdeme ho téměř ve všech masných výrobcích, zajišťuje jim příjemnou růžovou barvu a prodlužuje jejich životnost. Dávkuje se v solicích směsích.
Stabilizátory (E450, E451, E452). Mluví se o nich jako o fosfátech nebo polyfosfátech. V masných výrobcích pomáhají zadržovat vodu a tím snížit ztráty při tepelném zpracování. Vysoké dávky přispívají k nadměrnému vylučování vápníku těla, proto je jejich množství limitováno.
Antioxidanty (např. E300 vitamin C, E315, E316). Urychlují uzení, pomáhají zachovat barvu masa a brání vzniku rakovinotvorných látek.
Zahušťovadla, želírující látky (E407, E415, E412, E4120, E1414). Způsobují, že voda, která byla přidána do masa, zeželíruje.

Co ještě v něm může být?

  • barviva (E120 košenila, E150 karamely)
  • zvýrazňovače chuti (E621 glutaman sodný nebo kvasniční extrakt)
  • regulátory kyselosti
  • živočišné bílkoviny (bílkoviny krevní plazmy)
  • aroma
  • vláknina
  • dextróza
  • maltodextrin

Daňové přiznání 2019

Do 1. dubna musí podat daňové přiznání osoby samostatně výdělečně činné, ale i zaměstnanci (více zde). Využijte interaktivní formulář pro daňové přiznání za rok 2018.

Nejčtenější

Inspekce zveřejnila tři restaurace s podivným původem hovězího masa

Ilustrační snímek

Od propuknutí kauzy s nevyhovujícím hovězím polským masem provedla Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI)...

Zaplatil letenku, ale letěl jenom kus cesty. Lufthansa ho za to žaluje

Zaměstnanci pobočka letecké společnosti Lufthansa na letišti ve Frankfurtu

Německá letecká společnost Lufthansa žaluje jednoho ze svých pasažérů. Nelíbí se jí, že cestující ve snaze získat...

Máme o 30 procent hostů méně, podáme dvě žaloby, říká restauratér Moťovský

Restaurace U Moťáka v pražském Karlíně. (7. února 2019)

Pražská restaurace U Moťáka se chystá na dvojitou odvetu za to, že se její jméno objevilo v kauze dovozů pochybného...

Ta železnice je zelená katastrofa. Vraťte miliardy, žádá Trump Kalifornii

Ilustrační snímek

Prezident Donald Trump a guvernér Kalifornie Gavin Newsom se ve středu dostali do sporu na Twitteru kvůli masivnímu...

Konec kšeftů. Stát se rozhodl, že si dálnice bude opravovat sám

Ilustrační snímek

Během následujících deseti let postupně zmizí z dálnic sypače a pluhy soukromých firem. Stát se totiž rozhodl, že...

Další z rubriky

Potravinové peklo 2018. Plesnivé salámy i chléb s kusem dřeva

Salám s nakladenými vajíčky much z obchodu "Můj obchod" v Holešově.

Přes 100 milionů korun rozdala loni Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) na pokutách za hříšné potraviny,...

Pražský hotel vydával české hovězí za australské, steak za 650 korun

Kráva před hotelem Holiday Inn u Kongresového centra.

Hotel Holiday Inn sídlící na pražském Pankráci lhal svým zákazníkům o skutečném původu podávaného hovězího masa. O...

KOMENTÁŘ: Levná data? Musíme porovnat skutečné ceny a mluvit s operátory

Ilustrační snímek

Česko má jedny z nejvyšších cen mobilních dat v celé Evropě. Podle posledních porovnání u nás ceny mobilních služeb...

Najdete na iDNES.cz