Chlebíčky, oschlé chlebíčky, pohrobci včerejších svátků, ty šunkové, i ty s vajíčky, ze čtvrtka i z pátku...,“ mohly si notovat expertky Testu DNES písničku Marka Ebena v některých lahůdkářstvích a cukrárnách.
Výsledky testučtěte na serveru AkčníCeny.cz. |
Nejčastějším problémem bylo použití rostlinného tuku místo klasického másla, objevovala se také špatně nařezaná veka nebo nesprávně uvařené vajíčko. Potíže mohou mít také alergici, kteří se v některých prodejnách nedozví, jaké alergeny chlebíček obsahuje.
MF DNES otestovala 12 cukráren a lahůdkářství v Praze a v Brně. Zaměřila se vždy na jeden šunkový chlebíček s bramborovým salátem a na jeden chlebíček na másle. Jejich chuť a kvalitu pak hodnotily dvě odbornice, lékařka a specialistka na výživu Václava Kunová a gastronomická novinářka Jitka Rákosníková (autorka prvorepublikové kuchařky).
„Vadilo mi, že často používají místo másla ramu a mnohdy ani nevědí, jaký je v tom rozdíl,“ řekla po testu Kunová. Možná v tom ani nebyl záměr klamat, spíš se ukázalo, že oba tuky nerozlišují. Rozdíl v chuti je ale zásadní, obzvláště když je vrstva silnější - to pak zcela přehluší chuť salámu. „Vždyť jsou sami proti sobě. Připraví chlebíček s výbornou uzeninou a sýrem, dobrým vajíčkem a pěknou zeleninou a pak ho umělým tukem úplně zabijou,“ říká Rákosníková.
Za vrchol špatného přístupu pak obě hodnotitelky považovaly ozdobné „pusinky“ z rostlinných tuků, které zdobily některé chlebíčky. A vyskytla se i cukrárna, o které expertky řekly, že zde lze chlebíčky konzumovat pouze na vlastní riziko - přestože prodavač tvrdil, že jsou dnešní, zcela jistě měly za sebou několik dní. I při opakované návštěvě prodejna nabízela ne zcela čerstvé zboží.
Jak se ukázalo, některým výrobcům dělá problém i tak jednoduchá věc, jako je vejce uvařené natvrdo - někde byla vajíčka převařená. „Žloutek musí mít jasnou barvu. Když má tmavší okraj, je to jasná známka převařenosti. Ztratí tak chuť a získá gumovou konzistenci,“ vysvětluje Kunová. Jen málokde bylo vejce správně nakrájené na osminky, aby každý dostal obě části - bílek i žloutek.
Ne všechny chlebíčky však dopadly špatně. Skvěle si například vedly výrobky zakoupené v prodejnách Chlebíčky Letná nebo v pražském Světozoru.