Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Jiří Benák, iDNES.cz

Termohrnky škodí zdraví, ukázal test MF DNES. Je v nich brom

  • 418
V kuchyňském náčiní a termohrncích jsou bromované zpomalovače hoření, tedy chemikálie, které tam být nesmějí. Test MF DNES odhalil tyto škodlivé látky v každém druhém vzorku.

"Něco tak hrozného jsme ještě neviděli," řekl vedoucí Institutu pro testování a certifikaci ve Zlíně Jiří Samsonek, když redakci předával výsledky analýz. Test tyto látky odhalil ve čtyřech z devíti termohrnků a v několika dalších výrobcích, třeba v kráječi vajec či jablek.

Termohrnky, které obsahují toxické zpomalovače hoření

Přítomnost těchto sloučenin neznamená, že by se člověk mohl kávou z termohrnku přímo otrávit. Ale při dlouhodobém používání se molekuly s bromem mohou v těle hromadit. A to už je nebezpečné.

"Mohou vyvolávat onemocnění jater, štítné žlázy, prokazatelně vyvolávají poruchy vývoje plodu a můžou mít negativní vliv na reprodukční funkce člověka, nepříznivě ovlivňují i imunitní systém, tedy obranyschopnost," říká endokrinoložka Sylvie Špitálníková.

Nejvyšší obsah bromu v testu měl hrnek DM drogerie, který řetězec dával zdarma jako dárek. Měření u něj ukázalo 1 922 miligramů bromu na kilogram.

Termohrnky, které neobsahují toxické zpomalovače hoření

Drogerie DM zareagovala na zprávu o testu termohrnků rychle. Na Facebooku se za škodlivé hrnky omluvila zákazníkům a každému, kdo jej vrátí, slíbila načíst bonus body na zákaznický účet. "Ještě jednou opakujeme, že nás vzniklá situace velmi mrzí, o zdravotní závadnosti (termohrnků) jsme nebyli informováni a situaci řešíme s výrobcem," píše drogerie.

Odkud se jedy v nádobí berou? To není snadné zjistit, pátrání je trochu detektivka. Hlavní podezřelý je elektroodpad. Zpomalovače hoření se často používají právě v elektrických spotřebičích.

Nejpravděpodobnější je verze, že plasty na nádobí se vyrábějí z elektroodpadu recyklovaného v Číně. Testované výrobky až na pár výjimek měly na etiketě "made in China".