Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: AP

Teplo příští rok zdraží nejvýše o pět procent, čtvrtině domácností vůbec

  • 52
V příštím roce zaplatí domácnosti odebírající teplo z hnědého uhlí v průměru o 300 až 500 korun více. Díky letošní mírné zimě se však spotřebitelé mohou těšit na vracení přeplatků z letošního roku v řádech až tisíců korun.

Obyvatelé Pardubic, Českých Budějovic, Ústí nad Labem nebo Sokolova se musí připravit, že v příštím roce zaplatí za teplo mezi třemi až pěti procenty navíc. Právě tamní teplárny totiž vyrábí tepelnou energii z hnědého uhlí, které jako jediné z tepelných zdrojů podraží.

Průměrná „hnědouhelná“ domácnost se tak musí připravit, že náklady za vytápění stoupnou o 300 až 500 korun. Podle Teplárenského sdružení se však řada lidí může těšit na vyučování přeplatků za letošní rok. Díky mírné zimě mohou v průměru počítat s 1 750 až 3 000 korun.

„Teplárny, které využívají zemní plyn, černé uhlí nebo biomasu v řadě případů nebudou zdražovat vůbec,“ oznámil ve čtvrtek předseda Teplárenského sdružení Mirek Topolánek. To se podle něj týká čtvrtiny všech domácností, například obyvatel Brna.

„Pro rok 2015 chceme zachovat stávající cenu tepla, a to přesto, že se na světových trzích ceny zemního plynu, který je naším hlavním palivem a tudíž největší nákladovou položkou, zvyšují. Tento trend se snažíme eliminovat především úsporou našich provozních nákladů,“ uvedla Renata Diatková z Tepláren Brno. Obávat se nemusí ani obyvatelé Severní Moravy, jejichž domácnosti jsou zásobovány ve velké míře teplem z černého uhlí.

Důvodů, proč zdražilo právě teplo z hnědého uhlí je podle Topolánka několik. „Kromě ceny paliva a úspor u odběratelů se do cen začínají projevovat i ekologické investice do snižování emisí,“ uvedl expremiér. Náklady na filtry a pokles škodlivých látek promítají pak provozovatelé do konečné ceny. Vedle toho roste třeba i cena emisní povolenek. Těch teplárny dostávají bezplatně méně než dříve.