Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Temelín se nelíbí ani ve Štrasburku

  18:22
- Česká diplomacie se pokouší vyvrátit argumenty poslanců Evropského parlamentu, kteří se podíleli na návrhu rezoluce o Temelínu, již projedná plénum Evropského parlamnetu dnes odpoledne. Poukazuje především na to, že ČR bezezbytku plní své mezinárodní závazky v této oblasti a bezpečnost jaderné elektrárny Temelín nebyla nikdy nikým zpochybněna.
Česká strana předkládá věcné argumenty
Velvyslanec ČR při EU Josef Kreuter a předseda Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Ján Štuller se scházejí od středy s poslanci EP, kteří rezoluci navrhli. Opírají se mimo jiné o závěry nedávné hodnotící konference signatářů Úmluvy o jaderné bezpečnosti ve Vídni, kde ani jedna ze zúčastněných zemí včetně států Evropské unie nevznesla žádné připomínky k postupu ČR v této oblasti.

Poslanec Vladimír Laštůvka kolegy v Evropském parlamentul, že návrh rezoluce obsahuje řadu nepravd a polopravd. Velvyslanec Kreuter usoudil, že pokud EP rezoluci schválí, sám sebe zdiskredituje.

Návrh, který bude dnes odpoledne předložen plénu, je u podstatně mírnější než původní projekt redigovaný rakouskými poslanci. Nevyzývá k zastavení dostavby Temelína, naznačuje však, že by bylo lépe se zamyslet nad alternativami.

EU prý pomůže s alternativními variantami
Odráží do jisté míry šířící se protijadernou náladu v Evropské unii. "Nepodpořil bych rezoluci požadující zastavení výstavby Temelína. Chci však upozornit, že existují jiné možnosti, že alternativní zdroje energie mohou být z dlouhodobého hlediska lacinější než jádro, že tato cesta není jediná možná," řekl spoluautor návrhu, nizozemský liberál Doeke Eisma.

Zdůraznil, že pokud by se ČR rozhodla Temelín opustit, musí jí EU finančně pomoci. Navržený dokument se opírá se o zprávu nezávislé mezinárodní komise, kterou dala zpracovat česká vláda a jež prý zpochybňuje rentabilitu Temelína. Argumentuje především obrovskými finančními náklady dostavby a technickou náročností zajištění jeho
bezpečnosti.

Bezpočnost elektrárny je bezproblémová
Česká strana naopak poukazuje na to, že zpráva neobsahuje žádné jednoznačné závěry. "Sami autoři návrhu rezoluce uznávají, že nemáme problémy s bezpečností Temelína, která nebyla nikdy nikým zpochybněna. Poukazují proto na ekonomickou efektivnost - posuzování tohoto hlediska je ovšem pouze věcí ČEZ a české vlády," řekl  J.Kreuter.

Argumentaci o prototypovém charakteru temelínského reaktoru - spojení sovětské a západní technologie - považuje také za scestnou. Obdobný postup byl použit ve finské jaderné elektrárně Loviisa, která je přitom považována za jednu z nejbezpečnějších v EU.

Podle kuloárních dohadů se zdá, že návrh podpoří nejsilnější poslanecký klub, socialisté, mnozí jeho členové však budou hlasovat proti. Křesťanští demokraté zatím váhají; jednoznačně pro chtějí hlasovat zelení.

Argumenty předkladatelek
Ovlivnit české veřejné mínění a politickou scénu, pomoci těm, kdo pochybují o užitečnosti dostavby jaderné elektrárny Temelín - tak vysvětluje Ursula Stenzelová, poslankyně Evropského parlamentu za Rakouskou lidovou stranu (ÖVP), smysl rezoluce  pojednávané dnes odpoledne na plenárním zasedání EP.

"Mnoho lidí v České republice spatřuje v Temelínu riziko, včetně ministra životního prostředí; není to tedy jen rakouská starost," řekla. "Naše rezoluce pomůže lidem a politikům, kteří pochybují o tom, zda je moudré elektrárnu dokončit."

Poslankyně se domnívá, že takový postup vůči nečlenské zemi je "legitimní", už proto, že Temelín vyvolává obavy mezi veřejností v Horním Rakousku. ČR navíc jedná o přistoupení k EU - schválená rezoluce pomůže, "aby se jaderná bezpečnost stala jedním ze stěžejních témat vstupních rozhovorů".

Rakouská politička se sama označuje za "duchovní matku" návrhu, k němuž se posléze připojili další poslanci a který doznal i pod vlivem českých argumentů významných změn, zejména zmírnění formulací. Byl do něj zařazen odstavec připomínající, že každá země suverénně rozhoduje o své energetické strategii včetně jaderné varianty.

Dokument bude projednán ještě dnes odpoledne na zasedání, jehož se účastní jen hrstka poslanců. Stenzelová nechce, aby její přístup byl "chápán jako nátlak", ale naopak jako "nabídka jiných možností". Je přesvědčena, že pokud by se ČR Temelína zřekla, EU a Evropská investiční banka poskytnou dodatečné prostředky na budování alternativních zdrojů energie. Už proto, že unie uvažuje v širších souvislostech o nejaderné budoucnosti celého kontinentu.

Argumentuje za prvé ekonomicky - ČR podle ní nebude schopna prodat přebytečnou energii z Temelína, která bude příliš drahá na liberalizovaném evropském trhu. Za druhé ji znepokojuje bezpečnost - reaktory sovětského typu nebudou nikdy moci být považovány za zcela zbavené rizik.

Tuto myšlenku velmi radikálně rozvíjí její kolegyně z ÖVP Marilies Flemmingová. Tvrdí dokonce, že Mezinárodní agentura pro atomovou energii má dvojí měřítko pro  bezpečnostní standardy. "Velmi vysocí činitelé MAAE nám říkají, že pro ČR jsou stanovovány daleko nižší standardy než například pro Německo nebo pro Francii," prohlašuje v rozporu s oficiálními vyjádřeními MAAE.

Domnívá se také, že dostavbu Temelína prosazují zejména západní firmy, které už nenacházejí v Evropě sebemenší odbytiště. "V EU už nikdo nikdy jadernou elektrárnu nepostaví. Průmysl však potřebuje trhy a zisk." ČR je podle ní poškozována "západním
atomovým kolonialismem", který ji "nutí budovat obrovskou elektrárnu, již nikdo nepotřebuje".

Konečný výsledek hlasování, jež by mělo nastat kolem 17:00 SELČ, bude záviset na tom, kolik členů EP na zasedání do pozdního odpoledne vydrží. Jakmile totiž stráví hlavní sousto dnešního dne, schválení balíku reforem Agenda 2000, chystají se mnozí na
cestu domů.

Nejeden z nich s nostalgií, protože tímto plenárním zasedáním končí práce tohoto parlamentu. Kampaň před volbami stanovenými na 13.června začne oficiálně za tři týdny.
Autor:

Šéf Úřadu práce: Umělá inteligence vše mění. Za mě už AI píše dopisy ministrům

  • Nejčtenější

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

22. dubna 2024  15:55

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit...

Číst iDNES.cz se vyplatí. Megahra o statisíce korun pro věrné čtenáře vrcholí

15. března 2024  15:02,  aktualizováno  24.4 9:32

Na portálu iDNES.cz vrcholí Megahra o peníze. Do pondělí 29. dubna může každý čtenář s registrací...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Desítky tisíc letů nad Evropou hlásí rušení signálu GPS. V podezření Rusko

23. dubna 2024  10:37

Navigační systémy letadel na trasách nad Pobaltím i nad dalšími oblastmi hlásí stále více...

Nad Českem krouží nové značky fast foodů. V plánu mají rozvířit trh

22. dubna 2024

Premium Již třicet let vévodí šťavnatým burgerům, hranolkům a kuřeti v Česku tři fastfoodové řetězce. Nyní...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nová vábnička pro miliardáře: ponorná superjachta jako pevnost plná luxusu

23. dubna 2024  20:16

Rakouská firma vyvíjí hračku pro super bohaté zájemce o cestování, bezpečnost a luxus. Je to 165...

K moři vyrazí víc lidí než loni. Kvůli davům Češi hledají méně okoukaná místa

25. dubna 2024

Premium Na potravinách a jiném zboží nebo na návštěvách restaurací jsou Češi ochotní šetřit, ale na...

Peníze jsou v IT nebo farmacii. V účetnictví moc nevyděláte, ukázal průzkum

25. dubna 2024

Zaměstnanci sektoru IT i mají v poslední době i kvůli umělé inteligenci hledání práce těžší. Když...

Švédsko se připravuje na válku. Investuje nejen do energetické infrastruktury

24. dubna 2024

Švédsko se připravuje na možný válečný střet s Ruskem. V současné době se zaměřuje zejména na...

Na léto jsme připraveni. Letiště Heathrow čeká nejrušnější sezonu v historii

24. dubna 2024

Největší londýnské letiště očekává letos historicky nejrušnější letní prázdninovou sezonu. Počet...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...