ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Petr Lemberk, MAFRA

Temelín a Dukovany chrání nový laserový systém, zachytí i dron

  • 5
Společnost ČEZ nechala v jaderných elektrárnách Dukovany a Temelín nainstalovat nový laserový systém, který chrání prostor vybraných budov proti dronům a jiným hrozbám přicházejícím ze vzduchu.

Nově nainstalovaný systém dokáže rozlišit i ptáka od uměle vyrobeného objektu. Při úterním představení nového systému v Dukovanech to novinářům řekl ředitel Útvaru ochrana skupiny ČEZ Daniel Rous.

Nedotknutelnost bezletového pásma nad oběma elektrárnami zajišťuje vojenské letectvo. „Je to evoluce,“ řekl Rous nynějšímu k posílení ochrany Dukovan. Uvedl, že elektrárna je od začátku zabezpečená tak, jak jí to ukládá zákon, ale systém ochrany se vyvíjí, stejně jako hrozby a technologie.

Havlíček: Nelze ustoupit. ČEZ nový blok elektrárny Dukovany postaví

Celková obnova ochranného systému Dukovan zhruba za miliardu korun začala přibližně před třemi lety. „Tento laserový systém je v zásadě špičkou toho velikého ledovce, který se jmenuje technický systém fyzické ochrany Jaderné elektrárny Dukovany,“ řekl.

Podobně jako drony nemusely jaderné elektrárny před deseti lety řešit ani kybernetickou bezpečnost. „Dneska podle nového atomového zákona už je i problematika počítačové bezpečnosti nedílnou součástí zabezpečení jaderného zařízení,“ uvedl Rous.

Drony podle Rouse zatím nad českými jadernými elektrárnami zaznamenané nebyly, doba se podle něj ale mění. Uvedl, že v případě válečných konfliktů jsou už útoky ze vzduchu pomocí dronů poměrně časté. „My samozřejmě ten trend sledujeme. Vzdušný prostor jaderných elektráren je pro nás natolik důležitý, že jsme považovali za vhodné využít tu nejšpičkovější techniku, která je dneska k dispozici,“ řekl.

Systém od firmy Tacticaware využívá detektory, které se používají v automobilovém průmyslu. Jsou to otáčivá zařízení vystřelující velké množství paprsků pod různými úhly. „Sbírají informace o prostoru kolem sebe s přesností na dva až tři centimetry,“ řekl Martin Vojtek z firmy k fungování zařízení.

,