Vysílač na vrcholu hory Kleť

Vysílač na vrcholu hory Kleť | foto: David Nebor, MF DNES

Miliardový telekomunikační obchod. České radiokomunikace jsou na prodej

  • 42
Největší provozovatel televizních a rozhlasových vysílačů v Česku by letos mohl změnit majitele. Prodej Českých radiokomunikací se momentálně připravuje, uvedly Hospodářské noviny s odkazem na své zdroje. Podle deníku by šlo o zřejmě největší vlastnickou změnu na telekomunikačním trhu od prodeje operátora O2.

České radiokomunikace (ČRa) patří od roku 2011 australské finanční skupině Macquaire. Mluvčí ČRa i Macquaire se k připravované transakci odmítli vyjádřit.

Podle zdrojů Hospodářských novin obeznámených s transakcí si Australané vybrali jako organizátora prodeje americkou skupinu Citigroup, která již pro potenciální zájemce připravila nabídku. Změna vlastníka zřejmě souvisí s fungováním skupiny Macquaire, která firmy, do nichž investovala, po osmi až deseti letech prodává.

Kromě sítě pro šíření radiového a televizního signálu vlastní ČRa také optické kabely či datová centra. Provozuje například datové centrum v Praze na Žižkově v objektu DC Tower a na Strahově. V regionech pak společnost provozuje centra v Brně, Zlíně a Pardubicích. Loni ČRa otevřely datové centrum i v Ostravě.

ČRa disponují vlastní optickou páteřní sítí a díky silné vysílací infrastruktuře mohou nabídnout zákazníkům i bezdrátové řešení, případně připojení blízkých lokalit pomocí optických vláken.

Nabídka prodeje ČRa může oslovit řadu zájemců, například fondy zaměřených na telekomunikace a infrastrukturu nebo velké tuzemské firmy. Zájem by mohl mít i nejbohatší Čech Petr Kellner, jehož skupina PPF v tomto oboru posiluje.

PPF vlastní operátora O2 nebo společnost Cetin, největšího provozovatele optických sítí a vysílačů pro mobily. Koupi by však musel nejdřív schválit Úřad pro ochranu hospodářské soutěže.