Diskuse k článku

Jak se vyrábí „tekutý chléb“: slad, chmel, voda a spousty práce

Říká se, že pivo je tekutým chlebem Čechů. Přestože je jeho spotřeba v tuzemsku rekordní, málokdo ví, jak vlastně výrobní proces vypadá. Ptáte se, jaké vlastnosti dává pivu chmel a co je slad? Přinášíme vám základní odpovědi a postup výroby oblíbeného nápoje z vody, ječmene, chmele a kvasnic.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

B29o66h87u38m70i77l 69S87t86e10j28s42k37a90l 4896637193816

Dokavaď to pivo bude kekel, tak ani takovýhle články lidi Gambrinus pít nenaučí. Špatné pivo Gambrinus věstí jen jedno, klesající výstav pivovaru, klesající tržby = prodej pivovaru.

0/0
11.8.2014 12:43

L43e16o65š 19K95r54k31o31š19k76a 8416226424980

Krásný článek k propagaci jednoho nadnárodního koncernu a možnost diskutujících se zase vyjádřit ke kvalitě čekého piva. Je jasné, že se pivo velkých pivovarů dostalo úplně někam jinam než by si skutečný pivař přál. Hodně lidí bude propagovat smíchovský bráník nebo gambrinus protože jim nejde o požitek,ale pouze do sebe dostat dávku etanolu. K tomu stačí jakékoli pivo i v té nejlevnější relaci.Organoleptické vlastnosti jsou katastrofální a o možnostech skutečného piva nás naštěstí mohou přesvědčit malé pivovary. Plzeňský urquel potichounku polehounku snížil extrakt plzeňského z 12 na něco kolem  11 EPM. Ušetří surovinu, zaplatí nižší daň a zahraniční majitelé více vydělají. Je to vidět na lahvi, kde je uvedeno pouze 4,4% alkoholu. Není to vina sládků, ale následek tlaku ekonomického managementu na snižování kvality a zvyšování produkce.

0/0
25.7.2014 19:47

A11l77e41x26a56n48d78r 20K68o16s10t38k74a 5609346719846

Nerad vám kazím iluze.. Sice mám rád dobré pivo, ale k těžké práce je zmiňovaný Bráník nepřekonatelný. Pokud nelemtáte víc jak cca jeden za hodinu, tak to stíháte vypotit a je to úžasný zdroj energie a neopijete se.

0/0
26.7.2014 5:28

J96o10s48e72f 94V23o51s72i61c24k32y 4243627436283

Nejvice me v clanku zaujala poznamka, ze ceska piva se od zahranicnich lisi tim, ze jsou mene prokvasena (coz je pripad hlavne Budvaru). Take v zahranici soutezi ceska piva pouze v kategorii "lezak plzenskeho typu". Domnivam se ale, ze zkracenim kvaseni zustane pouze vice cukru a nikoli prichuti. Nejvice prichuti zachova proces vrchniho kvaseni (Piva belgicka). Take je zarazejici, ze ty ceska piva neprokvasi ani v 2 mesicni lezacke fazi.

0/0
25.7.2014 15:27

J14a38n 60Z14a79j32a25c 2649565339172

To, co jste napsal, je nesmysl od začátku do konce. Doplňte si znalosti.

0/0
25.7.2014 15:31

R81o74s82t19i69s80l40a39v 10N79e72r37u81d27a 5738823852647

Teda tady to vypadá jako na pivovarnickým semináři, všichni už vaří pivo doma, všichni mu rozuměj nejlíp:) Já si nehodlám hrát na žádnýho pivoznalce. článek jsem si přečetl a o něco víc tak o pivu vim. Ještě jsem v žádným velkým pivovaru nebyl a to je docela by mě zajímalo, jak to všechno "fachá". Až budu mít cestu do Plzně, beru vás pane Fusek za slovo, stavím se. A Gambo není žádnej průser. Když za mnou jezdí kamarádi ze zámoří, jdeme k nám do hospody na točený G a oni si ho chválej. Takže vlastně už jde o pivo světový;-D

0/0
25.7.2014 15:06

A86u53g52u66s19t 70F31o73r67m15á95n81e44k 6915499870416

Když tu lamentujete nad tím, co je svařením piva práce, tak se ptám, proč ho kazíte odpornými limonádami ?

0/0
25.7.2014 15:02
Foto

J75i89ř51í 54F51u83s32e42k 1480400109776

Když si čtu vaše příspěvky, tak si říkám, ženejlepší by bylo, kdybyste se k nám přijeli podívat, takže přidávám mojeosobní pozvání. Rád Vás pivovarem provedu a ukážu, jak se vaří pivo Gambrinus.Klidně mi napište, rád se s vámi u nás potkám. Jura

+1/−1
25.7.2014 14:47

F86r15a49n38t10i68š79e63k 25K64o22p86e95c23k34ý 6435289440805

Nás pivaře v podstatě nezajímá jak Gambrinus vyrábíte ale jak chutná. A to je tragedie. Ostatně - dřív byl Gambrinus jedno z nejdražších piv a dnes se moc neprodává ani v akci za 7,90 kč. To o něčem svědčí, zrovna tak jako křečovitá snaha pivovaru přesvědčit zákazníky o "původní receptuře" atd.

+2/0
25.7.2014 15:35
Foto

P87a93v85e97l 92Z44í20t45e68k 3302336707

To se moc mýlíte, pokud dají řetězce pivo v akci, tak v hypermarketu není k hnutí.

0/0
25.7.2014 18:25

J39a31r94o80s98l56a53v 44J32a69k33e25š 6211771632571

nic ve zlem, ale piva v kaci znacky, Primus, Branik, Staropravem ci Gambrinus, nepovazuji za pivo....

0/0
25.7.2014 19:37
Foto

P37a58v88e24l 13Z59í22t82e10k 3172556927

A které značky považujete za pivo? Někdy je pivem označován i sladinkový nápoj pro kojící matky.

0/0
25.7.2014 21:26

J89a33r20o43s91l93a81v 65J10a42k35e85š 6731101572281

cokoliv, co se nevari v takovym mnozstvi jako vari nase velke pivovary, napr. Hainekn, SB, apod. To neberte jako urazku, ale proste tak to jiz je, neustale se zavadeji nove technologie, postupy atd.. Vynikajici svickovou doma taky neudelate jinak nez ze zeleniny, dobreho masa a smetany, ne ze zadny suseny zeleniny ci bujonu tu omacku neudelate... stejne to je u piva

0/0
25.7.2014 22:06
Foto

P70a70v85e25l 79Z61í17t20e41k 3192676797

Neměl byste být tak jednoznačně proti velkým výrobcům potravin, vše má svoje. Nevyrábíme své výrobky z polotovarů. Do nedávna si naše kvasnice kupovala řada menších pivovarů, slad si berou i dnes. Kdyby to byly polotovary jistě by je nekupovali sládci menších pivavarů.

0/0
25.7.2014 22:36

J18a21r79o90s10l59a53v 98J58a88k33e26š 6941961572941

ale bohzel to tak je, velke pekarstvi vam neudela tak kvalitni chleba jako treba Sebera z Plzne ci Pernarecke pekrastvi, stejne to mate u masa ci uzenin, kvalita je uplne na jinem stupni.

Ano vim, drive jsem si chodil do jednoho pivovaru, ktery odebiral kvasnice "W" potom co jiz PU prestal tyto kvasnice prodavat, vetsina presla a jine, napr na "H" z protivina a musim rict ze lezak z techto kvasnic me chutna vice. Slad nemuzu porovnat, nemam k vasemu sladu pristup, varim v malym mnozstvi a jeden 50Kg pytel Plzenskeho sladu mi vystaci na pul roku, proto kupuji humlovy, na cenu tolik nekoukam, dulezity je kvalita.

0/0
25.7.2014 22:54

J33a12n 49S12o12u93k22u38p 1304404236385

Skutečně nevyrábíte z polotovarů? A užití hgb není nic jiného, než vyrábení produktu z polotovaru?

0/0
25.7.2014 23:05

J25a10r12o82s36l12a57v 87J61a43k85e24š 6561571682801

A jeste jedna vec, pivovary Dogfish z USA ci BrevDog ze skotska vari ve velkym a stale ty jejich piva jsou velice dobra, ano zameruji se prevazne na svrchnaky, ale i tak jejich piva jsou luxusni...

0/0
25.7.2014 23:13

H47o69n29z81a 13K22o85z38e68l 8644769242984

Taky vam zacali konkurovat,tak jste ty kvasnice ze dne na den utnuli a ted to dela Bernard.

0/0
29.7.2014 16:40

H50o69n68z46a 25K83o58z86e50l 8894929492684

Ukazete mi i jak to v HGB redite sodovkou?

0/0
29.7.2014 16:46

T42o88m26á35š 55S53v35o40b90o60d21a 5409343124238

Prazdroj dělá pivo s pomocí  cylindrokónických kvasných tanků, tudíž celý proces velmi zrychluje.

Ty pohádky o tradičním pivu si prosím nechte pro malé děti

+1/0
25.7.2014 12:24
Foto

J72i23ř70í 34F42u88s20e73k 1260770409736

Nejdříve pivo kvasilo v hliněných,pak dřevěných kádích, později betonových, pak nerezových a teď v cylindrokonických. Postup je stále stejný jen teď můžeme díky dokonalejšímu chlazení kvašení lépe řídit a můžeme jímat vznikající kysličník uhličitý.

+1/−5
25.7.2014 12:37

J19a93r96o78s36l41a44v 78J96a22k43e19š 6331881682591

to by me zajimalo proc teda ten gambrinus je tak hnusny, drive jsem nanej jako Plzenak, byl hrdy a chutnalo mi, ale dneska je jedno kde si ho dam, zda cepovany ze sudu nebo z tanku, pokazdy mi je znej cca po dvou pullitrech spatne a boli me hlava, mam co delat abych ho vubec dopil, treti si uz nikdy nedavam.

U Plzne to je posledni leta stejny, v hospode kde maji tankovy si dam tri, sice mi znej neni spatne, ale na dalsi uz nemam chut, proste spatna pitelnost a to se rika jak plzensky lezak mi vysokou pitelnost...

Kdyz zajdu v Plzni do KMP, kde si dam nejakou IPU ci baovrskou psenku, tak u toho muzu sedet cely vecer a rano jsem fit i kdyz to mixuju.

V Pivovare pri prohlidce jsem pivo ochutnal a tam neni spatny, proc tedy to co jde ven, je tak hrozne.

+2/0
25.7.2014 12:56

J18a57r15o89s80l44a23v 36Č29e67r17m78á32k 9243981561242

Chuťě pivka dělaj hodně výčepní, jak se staraj nebo nestaraj o pivo, trubky, chlazení, jestli to uměj vůbec natočit. Kolikrát mám pocit, že zkazit se dá i nejlepší pivo na světě. Já chodím na nepasterizovanej gambráč na julisku na prahu 6 a můžu říct, že tam je fakt vynikající. a když není gambáč, dám si plzeň. R^

0/−1
25.7.2014 14:13
Foto

P79a25v45e93l 81Z84í97t89e32k 3252606797

Chutě se také s věkem mění, zřejmě Vám teď více chutnají svrchně kvašená piva.

0/0
25.7.2014 14:30

V60á11c53l30a60v 64M67r71á50z 9911744806696

Když už jste zmínil KMP, doporučuji sednout si někdy k baru a dávat trochu pozor, jak to tam ty osmnáctileté slečny v oblečcích amerických univerzit čepujou. Hezky jako na Moravě, natřikát a nahoru čepici, když to moc pění, tak pěnu odklepnout a pak dotočit, piva si točí do zásoby a pak je tam u pípy i několik minut třeba šest půllitrů s třetinou piva, které pak dotočí a roznesou atd. To jsem tam viděl opakovaně. Když se obsluhy na nějaké pivo zeptáte, neví o něm nic. KMP spíš těží z toho, že zákazník chce poznávat, ale k těm pivům se moc s úctou nechová.

0/0
29.7.2014 0:30

J59a67n 34Z64a56j81a22c 2859945529732

Jistě. A mezi těmi typy kádí není vůbec žádný rozdíl. Například v tlaku. A taky se dá u každé z nich sbírat deka. Nedělejte z lidí idioty.

+1/0
25.7.2014 13:01
Foto

P32a64v36e72l 17Z10í57t29e61k 3562676667

Také z kádí nejdou odstranit mrtvé kvasinky, které autolyzují a ničí chuť piva.

0/0
25.7.2014 18:28

J63a58r70o59s41l84a72v 87J49a63k34e32š 6261731342751

a proto se kade (spilka) dukladne tesne pred naplnenim dezinfikuje, aby tam zadna kvasinka neprezila, pouzivam napr. Perkarbonat sodny, ten to krasne vse zabije a zadne pachute ci vune tam nemam.

0/0
25.7.2014 19:42
Foto

P42a48v92e65l 58Z78í96t95e38k 3942636507

Pane, v kvasničné biomase jsou buňky v různých stádiich svého cyklu. Takže vždy je tam určité procento mrtvých buněk, ty sedimentují jako první na dno nádoby a tady Vám žádná sanitace či dezinfekce nepomůže. Z CKT můžete tento sediment odtáhnout, z kádě nikoliv.

0/0
25.7.2014 21:35

J43a55r28o23s90l10a70v 15J84a32k80e10š 6311631332681

to jsme se asi spatne pochopili, ale nevadi.

Pokud se dodrzi cistota tak v kadi mrtve kvasinky sednou na dno, kde si tak lezi a adpocivaji, nikdy jsem stim problem nemel, pivo timto postupem mam ciste a chutne, naopak u spodne kvaseneho piva deku seberu, u CKT to nelze, takze vidite, ze kazda technologie ma sve pro a proti. Hadat se svama nebudu, nejsem z oboru, k vareni piva jsem se dostal jen nahodou, prave diky tomu, ze se mi z Gambrinusu zaclo delat spatne, a prestalo me chutnat, takze vlatne dekuji, doma si varim svoje pivo ktere mi chutna, je to takova alchimie, na chmelu nesetrim, pouzivam kvalitni humlovy slad, apod...

0/0
25.7.2014 22:01
Foto

P40a13v55e43l 74Z81í85t23e62k 3122186837

Správně jste řekl,že každá technologie má své pro i proti. Ty sedimentované kvasinky na dně ale neodpočivají nýbrž autolyzují, tzn. popraskají a cytoplatma se smíchá s kvasícím pivem a udělí mu příchuť. Samozřejmě je důležité v jaké míře se to děje. Věrím, že vaříte dobré pivo, zatím jsem ho nepil, tak jej nemohu hodnotit, ale i kdyby nechutnalo, tak bych jej nepomlouval.

0/0
25.7.2014 22:14

J61a74r31o46s30l32a53v 93J45a20k40e26š 6121291892201

zkuste nekdy projit par podniku kde se o Gambrinus, treba 10 vycepni staraji jak muzou a stejne to pivo neni takovy jako v pivovaru, pak si zajdete napr. do KMP v Plzni na nejaky dobry lezak a porovnejte...

0/0
25.7.2014 22:22

J67a92r43o93s55l38a65v 34J48a30k74e61š 6681151602881

rekl jsem to laicky, odpocivaji (jsou mrtve, rozkladaji se), stejne je to u cloveka, kdyz zemre, rika se ze odpociva (take se roklada).

Dle meho pokud se dodrzi spravna teplota dle kvasnic, tak by se mrtve bunky s pivem nesmichaji, v dile poletuji jen ty zive...

0/0
25.7.2014 22:25

J91a85n 53S20o11u43k78u98p 1204384326295

Pane Fusek a jak sbíráte pěnu v CKT? Vyšlete tam potápěče? Já vím, netřeba, pivo se potom vyfiltruje do mrtva.

Používáte HGB?

+2/0
25.7.2014 13:27

J71a39r40o55s90l74a55v 69J67a23k38e33š 6191951962101

pss to je tajny

"samo ze ho tam nepouzvaji" jak jinak.

Nekde jsem cetl pekou historku z prohlikdy pivovaru

Prohlidka velkeho pivovaru  jinde, dotaz navstevnika na perzonal

"a co dela tamten velkej stroj... to je...no to je na sodovku, aby meli zamestnanci co pit" :)

+2/0
25.7.2014 13:32

J57a90n 35Z39a59j51a33c 2269755799192

Tam mají speciální CK tanky, které se vůbec neliší od hliněných kádí, a deka se v nich nedělá. Je na to výrobní tajemství a speciální tradiční kvasnice, stejné jako v roce 1842.

Groll by plakal... Nebo teda - vzhledem k tomu, jakou měl povahu - by spíše umlátil železnou tyčí celé vedení pivovaru.

+1/0
25.7.2014 13:59

J33a23n 44S83o26u15k45u61p 1184884286705

Ještě má tu drzost napsat, že ´postup je stejný´. Ano, něco se do něčeho napustí, ryzí tradice. Kdyby napsal, že pivo kvasí v ckt a pak se filtruje, ok, budiž, ale prý ´dokonalejší chlazení´ (zatímco ostatní jsou naprosto nedokonalí) a ´jímají cočko´ (co mně je do toho, proč jímají cočko? Aby ho pak mohli zase uměle naprasit do nedostatečně sekundárně zkvašeného piva, já vím, že se vůbec na něco ptám).

Závěrečná řeč: http://youtu.be/TDeHxAy4nuw?t=6m36s

+2/0
25.7.2014 14:16
Foto

P93a58v90e30l 77Z57í29t11e14k 3452786507

Pracuji v pivovarství už hodně dlouho a neviděl jsem nikde hliněné kádě, také jsem nikde o nich nečetl. Můžete mi dát typ, kde bych je mohl vidět nebo nějaký odkaz na tuto technologii, děkuji.

0/0
25.7.2014 14:25
Foto

P28a13v91e68l 30Z15í24t79e21k 3642316557

To muselo být jedině v době Keltů, nebo dříve.

0/0
25.7.2014 14:26

J33a39n 21Z28a72j44a87c 2209385309402

O hliněných kádích mumlal cosi pan Fusek, byla to reakce na něj :)

0/0
25.7.2014 15:16
Foto

P79a68v31e55l 68Z55í77t15e86k 3442926657

Promiňte, četl jsem dříve váš přispěvek a také jsem se opravil. Ale přesto bych Vás poprosil o vysvětlení sekundárního kvašení piva. To je nějaký nový postup nebo pouze hanlivý výraz?

0/0
25.7.2014 18:35

J23a22n 76S41o13u74k48u58p 1384374446955

To jsem psal já. A Vy nevíte, co to je sekundární kvašení? To si děláte srandu? Jakže dlouho pracujete v pivovarnictví? I když chápu, v chemovýrobě ´piva´ ála G tento pojem neexistuje, protože je technologicky nepřípustný a defacto nemožný.

0/0
25.7.2014 18:44
Foto

P48a45v11e37l 68Z57í67t22e96k 3712216107

Bohužel nevím, domnívám se, že sekundárním kvašením myslíte dokvašování či zrání piva. Sekundární kvašení se využívá u jiných fermentací.

0/0
25.7.2014 19:12

J97a59r55o33s42l59a44v 21J39a72k97e15š 6951121842441

sekundarni kvaseni a sekundarni fermentace je jedno a totez co ja vim...

0/0
25.7.2014 19:32
Foto

P88a71v11e52l 33Z35í16t32e54k 3502456397

To ano fermentace a kvašení jsou synonyma. Problém je slovo sekundátní. Moje otázka zní, jestli tím myslíte dokvašování? V pivovarnictví se tento vyraz normálně nepoužívá. Většinou se mluví o hlavním kvašení a dokvašování, zrání piva. Hledal jsem tento výraz v Hlaváčkovi i v Pivovarnictví (Basařová).

0/0
25.7.2014 19:49

J75a80r68o50s10l76a43v 52J29a24k25e78š 6911331652741

ano unas se tento vyraz v profi pivorarnictvi nepouziva, ale je to bezny vyraz.

Stejne to mate romem, tomu se taky bezne rika ci**n... ale v mediich a vsude jinde mu tak nereknete

0/0
25.7.2014 19:52

J47a94n 41S65o71u32k32u34p 1704674756725

Je to běžný výraz, nevím, proč se tak ztrapňujete. Oba víme, že tak jako tak ten váš ´výrobek´ tento pojem technologicky nezná. Tedy se nedivím, že se jím tak oháníte. Nebo spíš možná divím, být Váma, raději zamlčím.

0/0
25.7.2014 22:59

J52a32r78o91s23l15a44v 58J14a56k15e28š 6681421252741

P, Zitek je hlavni sladek v Gecku co ja vim :)

0/0
25.7.2014 19:35

J55a32r60o10s68l41a84v 58J18a78k67e53š 6571431792411

staci zadat tento vyraz do vyhledavace.

treba zde: http://www.northernbrewer.com/learn/homebrewing-101/step-3/

ano to uvas v PU neznate, tam se to dokvasuje jinak. V malovyrobe probyha sekundarni kvaseni se zbytkem kvasinek v lahvi ci sudu a pak az se to lahvuje ci vypije.

0/0
25.7.2014 19:40
Foto

P11a69v98e96l 44Z33í64t86e88k 3172696897

Dík, tak jsem to taky našel, v Malting and brewing science. Angličané to použivají ale mně se více líbí maturation proti secondary fermentation.

0/0
25.7.2014 20:54

Premium

Kořeněná jídla ani káva neškodí, vyvrací profesor Tesař letité mýty

Kola je pro ledviny hrob. Nejlepší je nesolit a nejíst ostrá exotická jídla. Alkohol dokáže „propít“ ledviny, které je...

Premium

Hra o 80 tisíc: kolik peněz navíc mohou rodiče získat a jak to udělat

Rodičovský příspěvek se od ledna zvýší ze současných 220 tisíc korun až na celkových 300 tisíc. MF DNES přináší návod –...

Premium

Test celoročních pneumatik. Jak si vedou za sucha, za mokra a na sněhu

K celoročním pneumatikám výrobci přistupovali po dlouhá léta macešsky. Konečně se však vrátily do jejich přízně....

Najdete na iDNES.cz