Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: AP

Kéž by bylo víc takových demonstrací, smějí se někteří taxikáři

  • 28
Taxikářské firmy mají dobrý den. Tržby jim "díky" stávce rostou o desítky procent, některé ale zaznamenávají až pětinásobný nárůst zákazníků. Radují se i jejich řidiči, kterým se ve volné Praze jezdí lépe než v neděli. Jediní, kdo se z vyšších tržeb neradují, jsou brněnské taxislužby. Těm tržby proti běžným dnům klesly.

"Počet zákazníků se za tuto noc zvedl zhruba o pětinu. Vyšší objednávky jsme ale měli až do desíti hodin dopoledne, kdy se lidé, kteří ještě cítili trochu alkoholu, potřebovali dostat do práce. Někteří lidé jeli z hospody domů, jiní z domova do práce, někteří to brali do práce rovnou z hospody," popisuje Martin Beneš, spolumajitel společnosti Drink SOS, která rozváží lidi zmohlé alkoholem v jejich vlastním autě.

Podle něj brala většina lidí stávku v legraci. Někteří říkali, že pošlou účet za odvoz odborářům, jiní se podivovali nad tím, jak hrstka lidí může změnit plány většině obyvatel. "Ranní provoz byl báječný. Obávali jsme se zátarasů, ale nakonec to bylo úplně v pohodě. Z tohoto pohledu i z pohledu byznysu bych si v nadsázce přál více takových demonstrací," směje se Beneš. Zároveň ale dodává, že se stávkou nesouhlasí, protože tímto způsobem se požadavky nevyjednávají.

Taxislužbám stouply tržby až pětinásobně

Zhruba o třetinu se zvýšily tržby společnosti AAA Radiotaxi, která měla největší nápor po půlnoci a také mezi osmou až jedenáctou hodinou dopoledne. Po pražských ulicích jezdilo zhruba 600 jejích aut, firma navíc od sedmi hodin ráno do jedné hodiny po půlnoci vozí lidi zadarmo do nemocnice v Motole a či na Bulovku, pokud mají urgentní potíže.

Zhruba stejný nárůst klientů zaznamenala i firma City taxi, která vyslala do ulic asi 250 vozů. V porovnání s objednávkami však pro ni mohl být skutečný výsledek  lehkým zklamáním. "Zatížení call centra bylo obrovské, zhruba dvojnásobné. Jakmile ale lidé ráno zjistili, že stávka nemá dopady, se kterými počítali, tak někteří své objednávky rušili. Nárůst práce tak byl v desítkách procent, což není nic výjimečného. Když zaprší, sledujeme podobný nárůst," vysvětluje ředitel dispečinku Tomáš Hořčička.

Společnost Speed Cars Praha zaznamenala dvojnásobný růst zakázek. Vůbec nelépe se dařilo firmě Modrý anděl. "Zaznamenali jsme pětinásobný nárůst rezervací. Jsme moc spokojeni, s hodně velkou nadsázkou by šlo říci, že by se nám hodilo víc takových protestů, ale samozřejmě, že pro společnost dobré vůbec nejsou a nesouhlasíme s nimi," říká jednatel firmy Robert Faltýnek.

Jeho firmě lidé ve čtvrtek objednané taxíky neodvolávali. Vysvětluje si to tím, že mají velmi nízké ceny. Přes internet si lidé objednávají auto za 16 Kč na kilometr. Konkurenční City taxi nabízí kilometr za 23,90 Kč.

Taxikářům se jezdilo výborně

Spokojeni byli dnes v práci také řidiči. "Takhle vymetená Praha není ani v neděli," poznamenal jeden z nich. Časy na přistavení aut klientům se tak výrazně zkrátily a pohybují se maximálně do deseti minut, dodal Faltýnek.

Smutní tak mohou být jedině majitelé brněnských taxislužeb. Ačkoliv očekávali větší nápor a připravovali se na něj, tržby jim naopak klesly. "Počítali jsme s větším náporem, takže jsme přibrali zhruba o třetinu více posádek. Ráno jsem je ale musel poslat domů. Město je poloprázdné, nikde nikdo a připadá mi, že je neděle," říká trochu zklamaně majitel Drink and Drive Lukáš Pokorný. 

Tramvaje a autobusy totiž na hlavních brněnských trasách ve špičce jezdily. I v nich se ale ukázalo, že město bylo vylidněné, zaplněné byly jen z poloviny.