Tavel: chválil ho i Honoré de Balzac

Stále větší sympatie, které si získává růžové víno, jsou podmíněny horkým letním počasím. Pro vinaře představuje rosé obvykle doplněk červeného či bílého vína. Najdeme však místo, které se tomuto schématu zcela. Je jím francouzské město Tavel.

V městečku Tavel na jižní Rhoně se už několik století vyrábí právě jen rosé, a to navíc s pověstí absolutní francouzské jedničky. Vinice Tavelu zaujímají celkem 960 hektarů.

Pěstuje se na nich devět odrůd a jejich skladba názorně ukazuje, k čemu je dobré scelování vína: Grenache dává vínu plnost, Mourvedre a Syrah hloubku a třísloviny, Cinsault jemnost, Carignan sílu, Clairette květinové aroma a Bourboulenc spolu s Picpoul svěžest a živost.

Poslední člen této devítky, Calitor, dnes z vinic už téměř vymizel. Vinaři s odrůdami ovšem zdaleka nemohou nakládat podle svého - zákon ukládá, že Grenache a Cinsaultu musí být nejméně patnáct procent, Carignanu naopak nesmí být více než deset procent a zastoupení žádné z použitých odrůd nesmí překročit šedesát procent.

Postup při výrobě rosé je pak podobný výrobě červených vín, jen macerace moštu se slupkami nepřesáhne osmačtyřicet hodin. Na červené víno je to málo, na běžné rosé hodně. Tím získává Tavel poměrně sytou růžovou barvu a určité množství tříslovin, které mu umožňují ležet dva až tři roky ve sklepě. "Hlavním zdrojem příjmů obyvatel Tavelu je vysoce žádané víno," konstatoval v roce 1734 oficiální sčítací registr.

Tavel si v minulosti pochvaloval Ludvík XIV., Filip Dobrý nebo třeba Honoré de Balzac. Obdiv ze všech stran, jedinečné postavení a stále vysoká poptávka. Co víc by si vinaři mohli přát?

Kolem roku 1870 se do Francie dostal škůdce zvaný révokaz, který se během následujících let rozšířil a znamenal pohromu pro evropské vinařství. Trvalo dlouhé roky, než se proti zhoubné mšici podařilo najít obranu, a několik desetiletí, než byly vinice opět namáhavě obnoveny. Zdaleka ne všude, konec 19. století změnil vinařskou mapu Evropy navždy.

Tavel patřil k místům, kde vinice zmizely z povrchu světa do posledního keře a většina obyvatel se musela odstěhovat. Začínalo se znova od počátku.

Kdybychom si dnes vybrali kteroukoli z francouzských tříhvězdičkových restaurací, najdeme na jejím vinném listu Tavel, vyhledávaný jako doplněk nejen k rybám, ale i k drůbeži, pokrmům z králíka či exotickým jídlům. Vše, co se dá bez problémů udělat i v kuchyních našich domácností. Tavel, zástupce růžových vín pro chladné a deštivé dny, je připraven.