Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Diskuze

Nápisy na taškách matou. Výroba papírových škodí víc než těch plastových

Řada lidí si raději než igelitku koupí v obchodě tašku z papíru. Od pokladny pak odchází s dobrým pocitem, že jsou šetrní k přírodě. Podle Vladimíra Kočího z Vysoké školy chemicko-technologické (VŠCHT), který porovnával dopad tašek z různých materiálů na životní prostředí, ale papírová také není úplně ideální. Problematická je v tom, že její výroba škodí krajině dokonce víc než výroba plastové.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
FO

Kdyby se lidi nenechali pořád masírovat kdejakými mamlasy, byl by klid.

Igelitku lze dát do odpadu, který lze spálit a ještě z něj získat teplo. Není důvod je nahrazovat papírovými, které skončí úplně stejně, ale jejichž výroba je podstatně špinavější.

2 0
možnosti
DP

D18a51v97i23d 87P76e88t94r

24. 1. 2019 5:28

Pokud se taška (jakákoliv) používá mnohokrát, tak zase tak moc neškodí. Papírové obvykle mockrát použít nelze.

2 0
možnosti
MG

M38i23r86e46k 83G24a81j46e50r

21. 1. 2019 17:38

Ten, kdo jezdi na nakup autem (treba proto, ze zadny obchod nema v rozumne blizkosti), pak zadnou tasku nepotrebuje, protoze nakup jen presune z kosiku do krabice v aute.

1 0
možnosti
FO

To jsem dělal. Ale člověk dá nákup do vozíku, u kasy zase ven, za kasou zase zpátky, pak ho přendá do auta, bedny odnese domů, které pak musí vrátit do auta, kde zabírají místo.

Lepší je za kasou narovnat nákup do trvanlivých tašek (víc unesou), ty pak přendat do auta a po příjezdu domů odnést do bytu. Do auta se vrací tašky, které jsou podstatně skladnější. Je to celkově rychlejší, dá to méně práce a zabírá to méně místa. Je to náročnější za kasou, kdy je třeba v rychlosti nákup aspoň trochu roztřídit.

0 0
možnosti
Foto

Tak i tady v Kanadě přituhuje, buď zaplatíte pět centů za plastovou tašku, nebo už obce plastové tašky zakázaly. Což na pobřeží BC znamená, že nevedou vůbec žádné tašky, ani plastové, ani papírové. Já pracuji pro řetězec, který vizionářsky zpoplatnil plast. tašky už před čtyřiceti lety, a zároveň nabídl všemožné krabice hned k rozebrání za pokladnami. Krabice skončili loni, protože v některých prodejnách do nich zákazníci házeli všemožné odpadky, čehož si všimlo vedení při kontrolní návštěvě a tak nařídilo všechny rovnou recyklovat. Nejvíc mě baví lidé, kteří vás začnou poučovat, jak v jiných obchodech dostanou tašku "zdarma". Tak já jim zase vysvětlím jak si to "zdarma" obchodník zakalkuluje do ceny.

0 0
možnosti
Foto

Jinak je fascinující sledovat některé zákazníky, jak si mimo pečiva, baleného masa či volného ovoce balí do sáčku i jar, mouku, cukr, mléko, i navoněné změkčovací lístky do sušičky. A úplně nejlepší bylo, když nějaká matka nechala hrát s tímto sáčkem svou hočičku a ta nelenila, a začala si ho strkat přes hlavu a nakonec si i útáhla uzel, aniž si matka, stále hledící do zubních past čehokoliv všimla. ;-€ Když jsem ho strhla, holčička už trošku modrala. Takže vidím, že brzy nebudeme mít i tyto sáčky, protože příjde nějaká žaloba.

0 0
možnosti
JM

Nejlepší jsou jutové tašky. Kdysi je prodávali v Tescu za cca. 50kč s možností výměny, když se rozpadla. Osobně mi vydrží několik let a kdo netahá těžké věci, tak tomu i věčně. Nejdřív Tesco zrušilo program bezplatné výměny, staré tašky nahradilo trochu méně kvalitními a teď pro změnu už je nemají vůbec. Opravdu pokrok. Prostě na nich nevydělávali. Lepší je nutit mi ty jejich pitomé papírové "tašky", které nic neunesou, nic se do nich nevejde a které většina lidí rychle vyhodí. Přece jenom jutovou tašku za 50kč už človek bere jako investici. Nevím proč neprodávají i starou dobrou síťovku. Taky není problém si koupit skládací tašku do kufru auta s hliníkovým rámem. Alternativ je hodně, třeba i normální pletené košíky, nevím, proč jsou běžně dostupné jenom ty dvě nejméně ekologické. Napadá mě akorát, že jde o byznys a o nějakou ekologii nikomu ve skutečnosti nejde.

0 0
možnosti
MR

Nekdo to samozrejme zaplatit musi. Jako ze by retezce zily z prodeje tasek, to je blbost, a ze vy dotovali ekolgii jeste vetsi. Je to jen marketing nemas slusnou tasku, nebudu tu nakupovat. Spis mi vadi ne nenechavaj papirovy bedynky to je nejekologictejsi a stejne clovek jede autem. Pro nahodky nakup mam takovou tu skladaci tasku co neni vetsi nez penezenka a unese snad 20kg.

0 0
možnosti
LP

Takže celé to povídání končí tím, že nejlepší je síťovka. Takže žádné plasty.

0 0
možnosti
MR

A zadne dalsi igelitaky a hrach nasypat primo do sitovky;-)

3 0
možnosti
MK

apropo, co takové síťovky?

0 0
možnosti
MJ

a nebo třeba síťovky?

0 0
možnosti
VS

Já jsem pro nákupní koše. Nedře to do ruky, vejde se do toho kdeco, včetně těžkých lahví a o likvidaci není nutné debatovat, ty dva moje mě přečkají. Kdo je zničí, ať je přiloží na táborák. Produkt je čistě příroda a šikovné ruce. Nabídka je na trzích velmi solidní, včetně cen. Kdo nechce tuzemské, ať si vyjede do Pešti, cestou bude nabídka neskutečně vysoká. Jen musí člověk snášet nejapné poznámky jestli jde na houby. Chtělo by to z košů udělat módu. Nějakou VIP frajerku s tím poslat nakoupit.

1 0
možnosti
DP

Nechci panu děkanovi brát iluze o energetické náročnosti výroby papíru, ale odpad z výroby papíru se z poloviny využije zpět do procesu a druhá polovina se spálí a tepelná energie se využije na výrobu páry a elektrické energie. Správně navržená a provozovaná papírna je energeticky soběstačná.

0 0
možnosti

V91a13š20e42k 73Ř53í48h53a

18. 1. 2019 23:46

Tak prvně jakékoli vlastní opakované tašky budou ekologičtější než jednorázové použití. Nicméně já se třeba opakovaně snažím používat papírové krabice. Nicméně stále platí že pokud budeme řešit surovinovou politiku je papír nejsnáze přístupný. A hlavně jsem nikde nečetl jakou část výroby papíru onen pán myslí. Nejproblematičtější na výrobě papíru je sulfátové bělení, které, ale světe div se s výrobou krabic a papírových tašek nemá moc společného. A jsme opět u podstaty všeho, že jednostranné posuzování a hledání senzací je asi největší blbostí.

1 0
možnosti
  • Nejčtenější

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

22. dubna 2024  15:55

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit...

Číst iDNES.cz se vyplatí. Megahra o statisíce korun pro věrné čtenáře vrcholí

15. března 2024  15:02,  aktualizováno  24.4 9:32

Na portálu iDNES.cz vrcholí Megahra o peníze. Do pondělí 29. dubna může každý čtenář s registrací...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Desítky tisíc letů nad Evropou hlásí rušení signálu GPS. V podezření Rusko

23. dubna 2024  10:37

Navigační systémy letadel na trasách nad Pobaltím i nad dalšími oblastmi hlásí stále více...

Nad Českem krouží nové značky fast foodů. V plánu mají rozvířit trh

22. dubna 2024

Premium Již třicet let vévodí šťavnatým burgerům, hranolkům a kuřeti v Česku tři fastfoodové řetězce. Nyní...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

25. dubna 2024  11:25

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu....

Více než polovina britských dětí pod třináct let pila alkohol, zjistila studie

25. dubna 2024  16:19

Více než třetina britských chlapců a dívek v letech mezi 11 a 13 lety má zkušenosti s konzumací...

Dobré zprávy ze Španělska. Olivy se dočkaly vláhy, olej by mohl zlevnit

25. dubna 2024  14:19

Sucho a neúroda vyhnaly loni ceny olivového oleje na rekordní úrovně. Ve Španělsku, které je jeho...

Česko díky členství v EU zbohatlo. Poláci z něj ale vytěžili víc, říká analýza

25. dubna 2024  11:38

Za dvacet let od vstupu Česka do EU se podařilo zvýšit životní úroveň vyjádřenou v HDP na obyvatele...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

25. dubna 2024  11:25

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu....

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!