Podle odborníků jsou cigarety s nižším obsahem dehtu stejně škodlivé.

Podle odborníků jsou cigarety s nižším obsahem dehtu stejně škodlivé. | foto: Profimedia.cz

Tabákový průmysl byl tentokrát u soudu úspěšný

Americký odvolací soud pozastavil v úterý tvrdé sankce uložené tabákovým firmám za klamání zákazníků. Společnosti tím pádem mohou nadále značit krabičky cigaret štítky "s nízkým obsahem dehtu", "light" či "ultra light".

V původním rozsudku vyneseném v srpnu stojí, že firmy dlouhodobě podávají lidem zavádějící informace o menší škodlivosti cigaret s nízkým obsahem dehtu a vážně tím narušují jejich zdraví.

Soud jim proto nařídil zveřejnit od prosince opravná prohlášení skutečné škodlivosti cigaret a přestat značit cigarety štítky "s nízkým obsahem dehtu", "light" či "ultra light". Dále měly zaplatit vysoké sumy za výdaje soudu spojené s procesem.

Výrobci cigaret se rozhodli proti rozsudku odvolat a odvolací soud uznal, že splnily všechny podmínky, aby jim sankce mohly být pozastaveny. Odvolací soud tak vyhověl žádosti tabákových firem, mezi kterými je i společnost Philip Morris, která umístila část produkce do České republiky.

Podle protikuřáckých iniciativ, není rozhodnutí odvolacího soudu žádným překvapením. "Samotné pozastavení ovšem neznamená, že tabákový průmysl vyhraje všechna odvolání," prohlásil ředitel Hnutí za děti bez cigaret.

,