Čtvrtek 24. září 2020, svátek má Jaromír
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Čtvrtek 24. září 2020 Jaromír

Inspekce: Třetina testovaných zmrzlin nevyhovuje. Led je na tom ještě hůř

  13:42
Sezona prodeje zmrzlin je v plném proudu. Právě na tento osvěžující pokrm, zároveň s ledem do nápojů, se nyní zaměřují kontroly Státní zemědělské a potravinářské inspekce. Výsledky jsou již tradičně neuspokojivé, zdůrazňují inspektoři. Ze vzorků nebalených zmrzlin bylo zatím třicet procent nevyhovujících, u ledu prokázaly kontroly problém u 43 procent vzorků.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: iDNES.cz

„Vše dáme do sterilního sáčku, zavřeme ho, zabezpečíme a následně dáme do bezpečnostního sáčku,“ názorně předvádí inspektor Pavel Haas ze Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) při středeční kontrole v cukrárně Kochoco v centru Prahy. 

„Ve většině případů provádíme kontrolu ve dvojici,“ komentuje inspektor zatímco jeho kolegyně Marcela Vopršalová vkládá kopeček smetanové zmrzliny i s kornoutem do sterilního sáčku. Právě zmrzliny s mléčnou složkou jsou problematické častěji než sorbety, protože se v nich mohou vyskytovat bakterie typu salmonel.

Do vybavení dvou inspektorů patří sterilní pláště a pokrývky hlavy, dva speciální sáčky, chladící box se suchým ledem, teploměr, rukavice ale i sterilní lopatka na odebírání vzorků ledu.

Stále stejně špatně

Podle tiskového mluvčího SZPI Pavla Kopřivy si letošní sezona prodeje zmrzlin ničím nezavdá s těmi předchozími. Do konce července vyhodnotili inspektoři 64 vzorků točených a kopečkových zmrzlin, přičemž devatenáct, tedy zhruba třicet procent, nesplnilo hygienické limity. 

Procento nevyhovujících vzorků od roku 2017. Letošní sezona kontroly zmrzliny a...

Procento nevyhovujících vzorků od roku 2017. Letošní sezona kontroly zmrzliny a ledu je zatím zhruba v polovině.

„Tyto výsledky přibližně korelují s výsledky loňských let, kdy se to pohybuje okolo pětadvaceti až pětatřiceti procenty u zmrzlin,“ uvádí Kopřiva. Příčinou nevyhovujících výsledků je nejčastěji nedostatečná sanitace zařízení na výrobu zmrzlin, ale i kontaminované vstupní suroviny.

Způsoby, jakými si inspektoři vybírají provozovnu, do níž zavítají, jsou podle inspektora Haase tři. „Je spousta kontrol, které jsou zaměřené na základě podnětu spotřebitele, který nám napíše, že po požití zmrzliny mu bylo špatně nebo má nějaké zdravotní potíže,“ vysvětluje Haas. Takových kontrol je zhruba třetina.

„Další třetina jsou provozovny, které v minulosti neprošly. Těch je velké množství a my se je snažíme každý rok navštívit, odebrat vzorky a zjistit, zdali se napravily,“ říká Haas s tím, že prvotní napravování nedostatků probíhá už v rámci první kontroly, která u zmrzlin nebo ledu zjistí problém. „U poslední třetiny se dá říct, že jde o namátkové kontroly.“

VIDEO: Dobrou zmrzlinu poznáte pohledem. Kvalitu prozradí barva pistáciové

Podle inspekce však podíl nevyhovujících vzorků nelze zevšeobecnit na celý trh. „SZPI vybírá vzorky k odběru dle sofistikované analýzy rizika a častěji prověřuje provozovny, kde očekává problém,“ uvádí Kopřiva. Pro středeční ukázkovou kontrolu si SZPI navíc vybralo cukrárnu, která je podle Kopřivových slov ukázková.

„Sledujeme i provozovny, kde žádné problémy při posledních kontrolách nebyly. Stejně tam jednou za čas musíme jít, abychom si ověřili, že praxe minule zjištěná je stále udržována,“ říká Kopřiva.

Výrobník ledu by se měl čistit dvakrát týdně

U ledu do nápojů jsou výsledky kontrol ještě o něco horší. Do konce července dokončilo SZPI vyhodnocení jednadvaceti vzorků ledů do nápojů, z nichž devět, tedy 43 procent, nesplnilo zdravotní nebo hygienické limity. I u ledu kopírují výsledky situaci předchozích sezon.

„U výrobníku ledu sledujeme, zdali je uvnitř čistý, nejčastější problémy bývají v rozích výrobníku, ve kterých se tvoří takový sliz, v němž je plíseň a další mikroorganismy. Dále se zaměříme okolí výrobníku, zdali do něj provozovatelé nedávají sklo na vychlazení,“ popisuje Haas. 

„Důležitá je i kontrola žaluzií v ledovači, protože tam se dá nejvíc zjistit, jak je ledovač čištěný,“ doplňuje Marcela Vopršalová. Inspektoři odebírají zhruba litr vzorku. Podle Haase by měl podnik čistit nebo sanitovat výrobník ledu alespoň dvakrát do týdne, což se často neděje a zařízení je ponecháno svému osudu celou letní sezonu.

V laboratořích se po odběru vzorků zjišťuje například to, zdali je led vyroben z pitné vody. Samotný rozbor zmrzliny i ledu trvá deset až čtrnáct dní. Pokud kontrola zjistí problém, informuje provozovatele zařízení v řádu hodin. V opačném případě se podnik o vyhodnocení dozví během několika dní.

Ovlivňuje práce Váš osobní život? Všímáte si, když jdete třeba na večeři s rodinou, jak podnik funguje?

Inspektor Pavel Haas

„Jsem obezřetnější v každé provozovně, do které vkročím. Nejdřív si zkontroluji, jak vypadá celý podnik a obsluha. Teprve potom se rozhodnu, jestli si něco dám nebo ne. Nejednou se mi stalo, že jsem kvůli tomu, co jsem v provozovně viděl, odešel. Ne všude si vždycky něco objednám."

Inspektorka Marcela Vopršalová

„Ve chvíli, kdy člověk, povoláním inspektor, vejde do nějaké provozovny, tak samozřejmě má profesionální náhled. Podle něj si i vybírá, kde se nají nebo občerství. Já osobně koukám na personál a na hygienu, na to, jak vypadají jednotlivé vitríny a jakým způsobem je zboží vlastně prezentováno.“

VIDEO: Reportér Matěj Smlsal vyrobil zmrzlinu snů. Majitelka známé kavárny IF Café Iveta Fabešová prozradila recept:

SMLSALOVINY aneb jak žít a přežít

Sledovat další díly na iDNES.tv
  • Nejčtenější

Zavírání ve 22 nás zničí, říkají restauratéři. Žádají hodinu navíc

Záměr ministra zdravotnictví, aby restaurace a bary zavíraly o dvě hodiny dřív, tedy už ve 22 hodin, vnímají jejich...

ANO ztrácí. Do Sněmovny by se nedostali lidovci ani komunisté, říká model

Podle nejnovějšího volebního modelu Kantar CZ pro Českou televizi by se do Poslanecké sněmovny dostalo sedm stran....

Jídlo v Německu je moc levné, tvrdí studie. Mělo by stát až třikrát víc

Pokud by se měly do cen jídla v Německu promítnout náklady na eliminaci dopadů na životní prostředí, stálo by až...

Pošta s rouškami pro seniory chybovala, ohrozila miliony lidí, tvrdí SÚKL

Česká pošta podle Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) porušila při rozesílání respirátorů a roušek seniorům...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Akcie Tesly zažily volný pád, hodnota firmy klesla o téměř 70 miliard dolarů

V posledních dvou dnech se Tesle na burze nedaří. Úterní obchodování zakončily její akcie se ztrátou 5,6 procenta a ve...

Nebezpečná místa Česka: brněnský Cejl. Místo, kde vidíte policii jen projíždět

Premium Reportéři MF DNES mapují místa, která podle statistik nejsou výjimečně nebezpečná. Ve skutečnosti jde o no-go zóny,...

Němci kritizují Česko a vzkazují: Podívejte se na naše opatření. Fungují

Premium Koronavirová propast mezi Českem a Německem se nadále prohlubuje. Z premianta třídy se stal problémový žák, popisují...

Když ne jeho, tak aspoň jeho dítě! Psycholog Šmolka nejen o zoufalých milenkách

Premium Ve třiceti už se neprovdáš. Věta, kterou kdysi běžně slýchaly dívky nad třicet let, považované už za staré panny. Dnes...

  • Další z rubriky

ČEZ rozjíždí cenovou válku, od října výrazně zlevní elektřinu. Dolů jde i plyn

Premium Po letech rychlého zdražování elektřiny přichází dobrá zpráva. ČEZ, hlavní dodavatel v Česku, snižuje od října ceny...

Levné půjčky zůstávají, ČNB bude držet úroky nízko dlouho, míní ekonomové

Bankovní rada České národní banky ve středu ponechala úrokové sazby beze změny. Základní úroková sazba, od níž se...

Lázně děsí zavření Německa, připravilo by je o poslední zahraniční hosty

Pokud Německo zařadí ČR mezi rizikové oblasti, české lázně přijdou o poslední zbytek zahraniční klientely. Němci jsou...

Druhá vlna? Jsme připraveni lépe než na jaře, říkají čeští výrobci roušek

Česko je ve výrobě roušek a respirátorů soběstačné, v posledním týdnu však výrobci čelí problémům s logistikou i se...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Volali ji k večeři, ale nepřišla. Zemřela s ohořelým mobilem v ruce

Patrně neoriginální příslušenství si vybralo další z mnoha obětí. Stala se jí šestnáctiletá thajská školačka. Poté, co...

Vyzkoušeli jsme eRoušku 2. Podívejte se, jak může pomoci i vám

Největší nadějí na zpomalení šíření covidu-19, která navíc nikomu nezkomplikuje život, je malá aplikace pro chytré...

Blíží se katastrofa, jež zastíní pandemii covidu-19, říká princ Charles

Britský princ Charles (71) vyzval v pondělí ke zlepšení boje proti klimatickým změnám, jejichž dopad podle něj zastíní...

Počet úmrtí bude stoupat. Podívejte se, jaké měla křivka zpoždění jinde

Počet úmrtí s nemocí covid-19 u nás poroste. Byť ještě není jasné o kolik. Příklady z jiných zemí jasně ukazují, že...

Nový šéf pojmenoval hlavní cíle Škody: Hyundai, Kia, Ford, Opel a Francouzi

„Značka je na tom velmi dobře a má skvělou pověst. Tu si vypracoval tým, který může být náležitě hrdý,“ prohlásil...