Ředěné i plesnivé. Nejhříšnějšími potravinami jsou víno, med či maso

  11:47aktualizováno  11:47
Největšími propadáky v potravinách jsou z pohledu inspekce víno, maso a mléčné výrobky. Medy se na pranýř dostávají jako čtvrtá nejčastější komodita. Zatímco víno nebo med se ředí a končí v nich i zakázané látky, masné výrobky mají často nižší obsah masa, než obal uvádí.

(ilustrační snímek) | foto: SZPI

Za pět let od roku 2012 se na webu Potraviny na pranýři, který spravuje Státní zemědělská a potravinářská inspekce, objevilo 3714 problematických šarží různých komodit, které se mohly dostat na jídelníčky domácností. Potraviny byly nekvalitní, falšované nebo dokonce nebezpečné.

V žebříčku, který si redakce iDNES.cz vyžádala, se na prvním místě objevuje víno. Z regálů museli prodejci stahovat lahvové i sudové. A jejich výskyt byl čtyřikrát častější než u problematických medů. Nejčastějšími vadami vín byla oxidáza (zhnědnutí a chuť po jablcích), octová chuť či chuť po myšině. Objevovala se i vína falešná: doslazovaná syntetickým glycerolem nebo ředěná vodou.

Fotogalerie

Ředitel inspekce nicméně věří, že nepříznivou statistiku vylepší novela vinařského zákona, účinná od 1. dubna. „V minulosti byla sudová vína velkým problémem. První výsledky však ukazují, že od účinnosti vinařského zákona je záchytů méně,“ řekl ředitel Martin Klanica na tiskové konferenci, kde bilancoval pět let projektu Potraviny na pranýři.

V žebříčku na druhém místě (viz tabulka) se umístilo maso a masné výrobky, třetí v pořadí je mléko a mléčné výrobky, následovány jsou medy a pečivem. Častým prohřeškem bývá, že se výrobek vydává za to, čím není. Na pultech se objevovaly „české“ medy, které však byly směsí medů vyrobených v Evropské unii nebo ve třetích zemích, nebo masné výrobky s nižším obsahem masa, než bylo uvedeno na etiketách.

Problémy jsou ale i u jiných komodit. „Časovanou bombou jsou doplňky stravy, se kterou si ani Evropská unie příliš neví rady. Pravidla jsou nastavena nedostatečně,“ poznamenal Klanica.

Nejproblematičtější komodity
DruhZjištěníČasté prohřešky
1. Víno823Ředění vodou, přídavek syntetického glycerolu, neodpovídající značení.
2. Maso, masné výrobky720Nižší než deklarovaný obsah masa, neodpovídající značení.
3. Mléko, mléčné výrobky319Nižší než deklarovaný obsah sušiny nebo tuku v sušině.
4. Medy212Neodpovídající skladování. Zvýšená přítomnost látky Hydroxymethylfurfural nebo enzymu diastáza. Ředění medů, neodpovídající země původu.
5. Pekařské výrobky193Jiné než deklarované složení náplně.
CELKEM 2012-2017 3714
Zdroj: SZPI. Celkové číslo nezahrnuje další potravinářské výrobky

Nejvíce z problematických šarží tvořily nebezpečné potraviny. Za pět let do 31. července 2017 jich bylo 1558. Falšovaných potravin se objevilo 1207 a nejakostních 949. Nejvíce jich inspekce zachytila loni, celkem 812. Podle SZPI se však nedá říct, že se celkově situace na trhu zhoršuje, protože kontroloři jdou cíleně po vytipovaných místech s potenciálními problémy na základě analýzy rizika. Záchyty proto nevypovídají o celkové kvalitě potravin na trhu.

Projekt Potraviny na pranýři spustila inspekce, spadající pod Ministerstvo zemědělství, v roce 2012. O rok později se rozšířil o mobilní aplikaci. V roce 2015 se přidala sekce Uzavřené provozovny. Těch se za zhruba dva a půl roku dočasně kvůli prohřeškům uzavřelo na 497. Zpočátku SZPI konstatovalo, že situace v gastronomických provozech je katastrofální. Mnohé závody, mezi které patří i jídelny, nedodržovaly elementární pravidla hygieny.

Z průzkumu k pětiletému výročí portálu vyplynulo, že polovina uživatelů hodnotí bezpečnost jako nízkou, v běžné populaci je to 26 procent. Nejvíce však nedůvěřují kvalitě. Ta je nízká podle 76 procent uživatelů. 61 procent pak věří, že se ve velké míře potraviny falšují. Na problémy s kvalitou, bezpečností nebo falšováním potravin narazilo 66 procent uživatelů služby. V rámci běžné populace je to jen pětina. Podle SZPI je to tím, že portál navštěvují spotřebitelé, které zajímá, co konzumují. Mírně mezi nimi převažují ženy.

Autor:

Nejčtenější

Polovina Čechů nebere důstojnou mzdu, měli by vydělávat zhruba 30 tisíc

Ilustrační snímek

Jakou byste měli mít mzdu, abyste mohli v Česku žít důstojně? Výzkumníci z platformy pro důstojnou mzdu, na jejíž práci...

Dovolené tisíců Čechů v ohrožení, neštěstí Boeingu dopadá na cestovky

Letadlo typu Boeing 737 společnosti Smartwings

Ohrožené dovolené s odletem z menších českých letišť nebo osekaná linka na Kapverdské ostrovy a do sousedního Senegalu....

Přejmenujte 737 MAX, radí Trump Boeingu v krizi. Na sítích se mu už smějí

Boeingy 737 MAX nesmějí už ani do USA, rozhodl prezident Trump

Americký prezident Donald Trump přišel s receptem na řešení krize ve společnosti Boeing. Podle něj by společnosti...

„Rukávky“ překážejí. Vypitá dětská pitíčka nikdo nechce recyklovat

Smršťovací fólie na PET lahvích obsahuje chlor. Proto bez odstranění takzvaného...

Až dva tisíce tun vytříděných PET lahví ročně se podle odhadů recykluje složitěji, než by mohlo. Situaci komplikují...

Velké obchody o Velikonocích: v pátek otevřeno, zavřené budou v pondělí

Ilustrační snímek

Na Velký pátek, kdy si křesťané připomínají ukřižování Krista, budou všechny obchody otevřené. Na Velikonoční pondělí...

Další z rubriky

Petka je nepřítel číslo 1. Ale lidé v ní vodu chtějí, říká pan Ondrášovka

Libor Duba, generální ředitel výrobce nápojů Ondrášovka

Libor Duba šéfuje Ondrášovce už desátým rokem. Nejostřeji vystupuje proti poslednímu návrhu jedničky na trhu,...

Ekologové volají po zákazu rybolovu v Baltu. Tresce hrozí vyhynutí

Treska obecná (Gadus morhua Linnaeus, 1758) je mořská ryba z čeledi...

Nevládní organizace vyzývají ministry pro rybolov všech členských států EU, aby okamžitě ukončili rybolov ve východním...

Ekonomika si nemůže dovolit zvyšování minimální mzdy, tvrdí komora

Ilustrační snímek

Hospodářská komora navrhuje, aby se minimální mzda nezvyšovala. Požadavek odborů na růst minimální mzdy o 1 650 na 15...

Najdete na iDNES.cz