ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Ministerstvu vyhořel server s covidovými programy. Zřejmě i část žádostí

  • 83
Po opakovaných problémech a kolapsu opět funguje portál AIS MPO pro podávání žádostí o podporu pro podnikatele zasažené koronavirovou krizí. Systém pro posílání žádostí o podporu v rámci programů COVID Gastro a COVID Nájemné se od svého spuštění potýkal s problémy. Řada podnikatelů si stěžovala, že se jim nedaří ani přihlásit, natož projít celou žádostí.

Portál AIS MPO určený pro žádosti v programech COVID Gastro - Uzavřené provozovny, COVID Nájemné a COVID Kultura byl v pátek v podvečer stále nedostupný. Systém se podle serveru iROZHLAS.cz potýkal s problémy už od pondělka, kdy byl spuštěn program COVID Gastro - Uzavřené provozovny.

Systém žádostí do covid programů nefunguje, spustí se v sobotu

Ve čtvrtek odpoledne systém však zkolaboval úplně. Podle vyjádření úřadu, na které upozornila organizace Hlídač státu, v noci na pátek vyhořel ministerský server. 

To by se v dnešní době standardně řešilo například spuštěním záložního systému, jenže ani téměř 24 hodin od vyhoření nebylo možné žádosti podávat. 

Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) v pátek řekl, že příjem žádostí v systému bude obnoven v sobotu v osm ráno. Nakonec se tak stalo.

Dodavatel portálu podle něj potvrdil, že systém je opět připraven. „Důvody, proč k problému došlo, zjišťujeme. Klíčové je, že nikdo ze žadatelů o podporu při splnění stanovených podmínek o podporu nepřijde. Za problémy se omlouváme,“ uvedl Havlíček.

Žádosti je možné podávat i o víkendu, kdy je na příjmu 38 operátorů.

Podle serveru iRozhlas restauratéři v pondělí marně trávili i několik hodin snahou zaregistrovat se na portálu. Podle informací Hlídače státu k pátečnímu ránu byl portál za poslední čtyři dny funkční méně než polovinu času. Celkový výpadek trvá od čtvrtečního odpoledne. 

Hlídač státu uvedl, že poslední záloha systému byla provedena ve čtvrtek v 1:00, takže je možné, že žádosti provedené poté před odpoledním výpadkem jsou ztracené.

Žádosti je možné podávat do 1. března

Ministr průmyslu a obchodu přitom serveru iRozhlas.cz ještě před čtvrtečním výpadkem tvrdil, že se počáteční problémy podařilo zvládnout. „Systém nakonec nápor zvládl, ale jelo to zejména první den pomalu, což je chyba. I přesto se všechny žádosti přijaly, posílili jsme infolinky, dodavatel reagoval rychle a v řádu desítek hodin bylo vše již výrazně rychlejší, od včerejška (středy) to jede bez problémů,“ napsal serveru Havlíček ve čtvrtek. Uvedl také, že zatím neuvažuje o sankcích pro dodavatele systému.

Zájemci o dotaci z programu COVID Gastro - Uzavřené provozovny mají na podání žádosti čas do 1. března. Nový program COVID Gastro spustil resort v pondělí 18. ledna v 9:00. Ke 13:00 evidoval skoro 1500 rozpracovaných žádostí, ale jen 18 dokončených. Ve středu večer ministerstvo uvádělo, že bylo rozpracováno celkem 6200 žádostí, z nichž 3351 bylo dokončeno.

,