Šéf pivovaru Mike Short s lahví Gambrinusu

Šéf pivovaru Mike Short s lahví Gambrinusu - Šéf pivovaru Mike Short s novou lahví Gambrinusu. | foto: Jiří Bervida, MF DNES

Světlý ležák Gambrinus vyhrál Zlatý pohár Pivex

  • 4
Nejlepšími pivy pro tento rok jsou světlý ležák Gambrimus premium a mezi světlými výčepními pivy Zubr Gold. O vítězích soutěže Zlatý pohár Pivex - Pivo 2006 rozhodlo přes dvacet degustátorů. O titul letos soutěžilo třiadvacet pivovarů se třiačtyřiceti značkami piv.

Ocenění si zástupci pivovarů převzali na Galavečeru pivovarníků a sladovníků v Brně.

Richard Morávek ze spolupořadatelské agentury míní, že se nedá určit, čím vítězná piva degustátory přesvědčila. "Vzorky se hodnotí anonymně a rozhodující je celkový dojem," uvedl. více ZDE

Mezi nejlepšími značkami roku jsou ale jen nepatrné rozdíly. „Kvalita piva v první pětce je srovnatelná,“ podotkl Morávek. Druhou příčku obsadily značky Březňák světlý ležák a Velkopopovický Kozel výčepní světlý. Třetím místem ohodnotila porota piva HOLBA Premium a Ostravar desítka.

Vítěze určil součet výsledků podzimního a zimního kola, organizátoři zveřejnili jen první tři místa. "Další pořadí neuvádíme, aby to konkurence nemohla zneužít," upřesnil odborník na pivo Antonín Kratochvíle. Značky, které se v obou kolech umístily ve finále, dostanou navíc zlaté certifikáty kvality. "Letos se to týká pěti pivovarů," poznamenal Morávek.

Soutěž je součástí doprovodného programu Mezinárodního veletrhu gastronomie  Salima, který začne na brněnském výstavišti v úterý. V rámci doprovodného programu veletrhu se dnes rozhodlo také o nejlepším českém výčepním. Tím se stal Tomáš Huss ze Znojma. Druhý skončil loňský vítěz soutěže Richard Kučera Rakovníku.