Tropico je zřejmě největším domácím výrobcem matrací. Ilustrační foto

Tropico je zřejmě největším domácím výrobcem matrací. Ilustrační foto | foto: JMP

Švédové koupili českého výrobce matrací

  • 1
České sny získají skandinávskou příchuť. Jednoho z největších výrobců matrací a lamelových roštů, české Tropico Plus CZ, převezme švédská společnost Hilding Anders. Švédové získají sto procent akcií české firmy, oznámila v pátek skandinávská společnost.

Cena za obchod nebyla zveřejněná.

"Kupní síla v České republice a okolních státech roste. Proto jsme se rozhodli jít do této oblasti," uvedl v prohlášení Anders Pĺlsson, výkonný ředitel Hilding Anders.

Tropico je zřejmě největším domácím výrobcem matrací. V minulém roce měla společnost sídlící v Roztokách u Jilemnice čisté tržby zhruba 270 milionů korun.

Kromě toho má distribuční centra na Slovensku, v Polsku a v Chorvatsku. Majoritním vlastníkem firmy byl podle posledních dostupných zpráv z obchodního rejstříku Ivo Hryzák s pětašedesáti procenty.

Švédská firma sídlící v Malmö je obr ve svém oboru s obratem 5,6 miliardy švédských korun (zhruba sedmnáct miliard Kč). Patří jí značky jako Bico, Slumberland nebo Pullman.

Švédové chtějí nabídku českého Tropica zkombinovat s dražšími matracemi, rošty a potahy, které v Česku prodává jejich dceřiná společnost Slumberland Česká republika. Ta měla za poslední známý rok 2005 šestimilionové tržby.