Obložené pečivo je nejčastější svačinou pro 69 procent školáků. Rohlík nebo chleba s máslem a sýrem je pak volbou číslo jedna pro 23 procent rodičů, kteří připravují svačiny pro své děti. Uzeniny, zejména šunka, jsou druhou nejčastější volbou, kterou preferuje 19 procent dotázaných.
V 15 procentech případů rodiče volí „natírací“ variantu, tedy pomazánku, marmeládu nebo paštiku, zatímco 12 procent dětí dostává obložený sendvič či toast. Zastoupení sladkého pečiva naopak mírně klesá a nyní ho do aktovky dostane jen sedm procent školáků, zatímco před dvěma lety to bylo deset procent.
„Je to nejjednodušší řešení, které většina dětí ráda přijme. Problém nastává, když jiné typy svačin děti nedostávají a nejsou dostatečně výživné a nedodávají energii potřebnou během dopoledne,“ uvádí Pavlína Mähringová, spoluautorka Velké svačinkové bichle s tím, že doporučuje zařadit do svačiny bílkoviny, například sýr, pomazánky nebo jogurt, a nezapomínat na zeleninu či ovoce.
Přestože rohlík se sýrem či šunkou aktovkám dominuje, rodiče stále více dbají na vyváženost a zdraví svačin. Více než 90 procent rodičů se snaží, aby jejich děti měly ve svačině ovoce či zeleninu. Jablko je v tomto směru nejoblíbenější volbou, těsně následované okurkou a banánem.
Svačiny zůstávají často stejné kvůli pohodlí. „Namazat rohlík se šunkou je nejrychlejší řešení, ale stále více lidí má chuť zkoušet něco nového. A kdo svačinu připravuje, není podstatné, důležité je, co se do ní dá a hlavně se nebátzeleniny, nikdy s ní nelze šlápnout vedle,“ říká Mähringová.
Cena svačiny
Cena surovin je pro rodiče významným faktorem. Jen 15 procent z nich dokáže připravit svačinu pod 30 korun. Největší skupina rodičů utratí za svačinu mezi 31 a 40 korunami, což znamená, že měsíční náklady na svačiny pro dvě děti mohou dosáhnout až 1 600 korun.
„Cena svačiny se pohybuje kolem 30 až 40 korun a kvalitní variantu lze připravit i z levnějších surovin. Dobré je plánovat dopředu a mít dvě či tři svačiny v záloze, což šetří čas a stres,“ dodává Mähringová.
Rodiče musí při přípravě oblíbených svačin sahat hlouběji do kapsy. Ceny pečiva vzrostly o osm procent, sýry a jogurty o devět procent, a máslo dokonce o 15 procent. Celkově se cena typické svačiny školáka zvýšila o deset procent, což představuje další tlak na rodinné rozpočty.
„Cena je pro většinu z nás při nákupu velmi významným faktorem a v Košíku tento fakt vnímáme. Proto se pro naše zákazníky snažíme vždy připravit co možná nejvýhodnější nabídku, a to platí i pro rodiče s dětmi,“ uvedl Václav Tringela z Košík.cz. Poznamenává, že jejich zákazníci už dlouhé roky využívají věrnostní klub Benjamínek, který jim kromě zvýhodněných cen pouze pro ně nabízí i dopravu zdarma ve vybraných časech nebo dvě procenta cashback.


















