Pátek 24. září 2021, svátek má Jaromír
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Pátek 24. září 2021 Jaromír

Krekry a sušenky z potravinového „odpadu“ zamíří do obchodů

  12:53
Krekry ze zbylého mláta při výrobě piva, sušenky z kávové sedliny nebo čipsy z drtě červené řepy, která zbude po vylisování šťávy. Všem projektům je společné, že budou pro výrobu jídla využívat něco, co by se jinak vyhodilo, což je nyní zcela ojedinělé.

„Za předchozím podnikáním jsem udělal tlustou čáru,“ říká Jan Zeman. | foto:  Dan Materna, MAFRA

„Nejdále je projekt s Plzeňským Prazdrojem, kdy využíváme zbytek při výrobě piva, což je mláto. Za uplynulý rok a čtvrt jsme si prošlapali celý proces legislativně, hygienicky, technicky. Vracíme zpět něco, co skončí jako odpad a jsme v potravinářství, není to jako když někde zbudou cihly,“ popisuje složitosti celého procesu šéf a majitel Biopekárny Zemanka.

Na začátku května je bude pekárna, která jako jedna z mála peče sušenky z bio surovin, uvádět na trh, do obchodních řetězů. A do budoucna Prazdroj zvažuje i prodej v hospodách.

Jak Zeman zmiňuje, hodně dlouho trvalo, než se metodou pokusů a dlouhého testování dobrali k tomu, jaký způsob skladování a převozu mláta je ten nejlepší.

„Mláto, když se vyvalí, má teplotu 70 stupňů a zhruba 80 procent vlhkost. Na začátku jsme měli vizi, že ho budeme chladit a pojede chlazeným řetězcem. Nakonec jsme pokusy došli k tomu, že bude lepší nechat jej zchladnout pomalu, převézt ve speciálních nádobách a během 24 hodin zpracovat,“ popisuje s tím, že na vše museli přijít sami, protože žádné studie v této oblasti neexistují. Navíc hrozí, že při špatném postupu by se rozjela mikrobiologie, neboli sušenky by se mohly rychle kazit.

„Proto jsme to dělali s velkým partnerem, nejen kvůli propagaci, ale i kvůli standardům,“ dodává Zeman s tím, že celý proces výroby v Plzni prověřili i nezávislí auditoři.

Mláto, které má dokonce lepší nutriční hodnoty než celozrnná mouka (hlavně vysoký podíl vlákniny), dosud pivovar zpracovával a dodával pouze zemědělcům, kteří jej používají jako krmivo pro hospodářská zvířata.

Biodezert nemá chutnat jako „divná pohanková hrudka“

„Používat mláto pro výrobu potravin vyžaduje jiná potvrzení a také jiné procesy od vyzvednutí mláta z výroby přes transport až po zpracování v pekárně,“ potvrzuje za Prazdroj Tereza Kamal, která má projekt mlátových krekrů na starosti. Ročně pivovary ze skupiny vyprodukují zhruba 140 tisíc tun mláta. Na sušenky jde samozřejmě nyní jen velmi malá část.

Velkého partnera má Zemanka i u svého druhého projektu na využití zbytků jídla, a to Ikeu, kdy chce zpracovávat kávovou sedlinu z jejích restaurací. Postup je obdobný jako u mláta, jen je teprve v první fázi.

„Oslovili nás, je to největší restaurační hráč z hlediska objemu, takže testujeme sedlinu, zkoumáme, při jakých teplotách je bezpečný sběr. Ale už víme, že to jde vyrobit, chutná to a nutričně je to skoro stejné jako čerstvé kafe, ze kterého už sušenky vyrábíme,“ popisuje Zeman.

Tyto sušenky by pak zůstaly jen v prodejní síti Ikea. Nicméně do budoucna šéf firmy nevylučuje, že by se domluvil i s dalšími partnery, například nějakým kavárenským řetězcem, a vyráběl podobným způsobem sušenky i pro ně.

Obdobně běží i další testy na krekry a sušenky ze zeleninových a ovocných výlisků, co zbývají v restauracích UGO po odšťavnění. „U nich je to jednodušší, většinu z věcí hluboko zmrazují, takže pak by následoval jen transport k nám. Máme vyzkoušené slané krekry s řepou, jablečné sušenky. Je to odšťavněné, hodně suché, taková drť, která se dá rovnou dobře použít,“ popisuje s tím, že se ušetří třeba energie na sušení.

Ve všech případech je podle šéfa Biopekárny Zemanka důležité, aby výsledné produkty dobře chutnaly a nikdo si je nekupoval jen kvůli dobrému pocitu z toho, že se něco jinde nevyhodilo. Proto například v krekrech je podíl mláta čtvrtina. Ve větším množství totiž dělá mláto nahořklou, obilnou pachuť.

„Záměr byl, aby to nebyl jen projekt společenské odpovědnosti, co bude prodávaný na návštěvnických centrech Prazdroje, což už je nyní, ale aby to šlo do obchodů. Chceme ukázat, že taková věc je ekonomicky smysluplná, což je v cirkulárních projektech nejvíce klíčové,“ zdůrazňuje.

  • Nejčtenější

Obří dluhy čínského developera straší celý svět, už klesly akcie v USA

Čínský realitní kolos Evergrande zápasí s bilionovými dluhy. Kvůli tomu v pondělí výrazně klesaly indexy amerických i...

Benzina ustupuje. Pumpy se po sedmi desetiletích přejmenují na Orlen

Čerpací stanice Benzina se postupně přejmenují na Orlen. U prvních osmi pump v Česku přikročí polská společnost PKN...

Polsko má platit denně půl milionu eur za to, že nezastavilo těžbu v dole Turów

Polsko má podle soudu EU platit denní pokutu půl milionu eur za to, že nezastavilo těžbu v dole Turów. Sankci má platit...

Regály ve Spojeném království jsou po brexitu prázdné. Roste strach z Vánoc

Velká Británie stále bojuje s následky odchodu z Evropské unie. Dodavatelé prožili léto hrůzy. Stát bojuje s velkým...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Britské finanční společnosti verbují studenty na stáže. Podmínkou je být černý

Bristolští zaměstnavatelé působících ve finančním sektoru přijali v rámci pilotního programu nové stážisty tmavé pleti....

Talent funguje, když se nastartuje v mozku. Odemkněte ho, radí Jan Mühlfeit

Premium Dvaadvacet let pracoval ve firmě Microsoft po boku Billa Gatese. V byznysu se dostal na vrchol, ale také zažil strmý...

„Očkovat sa nechcu, je v tom sajrajt.“ Reportáž z obce, kde odmítají vakcínu

Premium Vyškovec je obec, kde se nejméně lidí z celé země nechalo očkovat proti koronaviru – jen necelých sedmnáct procent. V...

Když dva jsou málo. 5 pravd o sexu ve třech, které vám zatím nikdo neřekl

Premium Sex ve třech. Někdy o něm snil kdekdo z nás. Pojďme ovšem pohlédnout pravdě do očí. Pokud do své ložnice přizvete další...

  • Další z rubriky

Evropa si na sebe šije zelenou svěrací kazajku, říká ekonom

Premium Svět se snaží vypořádat s pandemií, mezitím však vyrostly další hrozby. S oživením začaly skoro všude rychle růst ceny,...

KOMENTÁŘ: Covid ekonomické svobodě nepomohl. Dluhů je více, štěstí méně

Premium Dobrou zprávou je, že ekonomická svoboda dosáhla v aktuálně zveřejněné zprávě o ekonomické svobodě ve světě z roku 2021...

Po pandemii zákazníci více dbají o své zdraví. Maloobchod se musí přizpůsobit

Chování českého spotřebitele se během pandemie výrazně změnilo. Česká domácnost si velmi rychle zvykla na nové nákupní...

Hypoteční mejdan končí, úvěry podraží a klesne zájem o refinancování

Objem poskytnutých hypoték za letošní rok míří k rekordu. Mohou za to levné úvěry i vysoký podíl refinancování. Obojí...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Anife Vyskočilová má chatu v Suchdole s krásným výhledem na Prahu

Vzpomínáte si na poslední díl seriálu Sanitka, natočený podle skutečné události, kde na zahrádkářskou kolonii v...

Nechávat teď ležet peníze na účtu v bance je holý nerozum

S rostoucí inflací si teď láme hlavu nejedna domácnost s volnými penězi. Řeší otázku, kam peníze uložit, jak je...

Zhubla téměř 50 kilo, teď se zpěvačka Adele pochlubila novou láskou

Během posledních tří let se zpěvačce Adele (33) podařilo zhubnout téměř padesát kilogramů. Britka prožila od rozvodu s...

Lucie Šafářová a Tomáš Plekanec se vzali, ukázali fotky z veselky

Přestože na jaře prohlašovali, že kvůli drahému rozvodu hokejisty Tomáše Plekance do svatby nebudou investovat,...

Obří dluhy čínského developera straší celý svět, už klesly akcie v USA

Čínský realitní kolos Evergrande zápasí s bilionovými dluhy. Kvůli tomu v pondělí výrazně klesaly indexy amerických i...