(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Martina Patočková, MF DNES

Supermarkety a diskonty táhnou, lidé v nich nakupují stále raději

  • 83
Češi stále častěji místo v malých obchodech a hypermarketech nakupují v supermarketech a diskontech. Během posledních let také mnohem méně často navštěvují pultové prodejny a specializované obchody. Vyplývá to ze studie společnosti GfK.

Výzkum nazvaný GfK Shopping FMCG (hrubě by se dal název přeložit jako Nakupování rychloobrátkového spotřebního zboží) se zaměřil na nákupní trendy Čechů a Slováků v několika posledních letech. Účastnilo se ho celkem 3 500 domácností, 2 tisíce tuzemských a 1,5 tisíce slovenských.

Z jeho výsledků je zjevné, že přestože nejvíce nákupů stále probíhá v hypermarketech, jejich obliba klesá. Velké „zásobovací“ nákupy čím dál více lidí provádí v diskontních obchodech, jako je například Lidl nebo Penny Market.

Také malé nákupy se přesouvají. „U zákazníků již několik let po sobě roste obliba menších obchodů typu supermarketů,“ sdělil iDNES.cz Václav Koukolíček, manažer externí komunikace řetězce Tesco. Právě tam podle GfK směřují zákazníci na nákupy doplňovacího charakteru.

„Diskonty a supermarkety, jako moderní typ obchodů ve větší blízkosti, nabírají na významu,“ řekl Ladislav Csengeri z GfK. Právě blízkost obydlím jejich zákazníků je podle studie zásadní výhodou, kterou menší formáty oproti hypermarketům mají.

Podíl nákupních formátů v ČR a na Slovensku

Oblíbenost supermarketů a diskontů vzrostla za poslední čtyři roky o přibližně 6,5 procentních bodů. Na úkor tohoto nárůstu pak klesl podíl hypermarketů, malých obchodů a specializovaných prodejen.

Měnící se preference zákazníků nutí velké řetězce do akce. „Průběžně zmenšujeme prodejní plochu u našich velkých hypermarketů a společně s nabízeným sortimentem ji upravujeme,“ dodal Koukolíček.

Čeští zákazníci v posledních letech nejvíce nakupují čerstvé a chlazené potraviny. Třetinu svých výdajů pak dají za drogerii. Čím dál tím častěji si také v obchodech kupují různé polotovary, například hotová jídla nebo saláty.