Stravenková revoluce. Plán ministerstva financí: místo stravenek peníze

  • 1763
Ministryně financí chce přijít s revolučním návrhem: firmám nabídnout vedle papírových a elektronických stravenek možnost využít i stravenkový paušál. Zaměstnanci by o nic nepřišli, místo stravenek by dostávali na účet rovnou peníze.

„Zaměstnavatelé by příspěvek mohli posílat zaměstnancům formou peněz, v oddělené platbě od vlastní výplaty. Firmám by ubyla administrativa se stravenkami a náklady na provize stravenkovým firmám,“ uvedla Alena Schillerová v rozhovoru pro MF DNES. 

Restaurace a obchody, které stravenky berou, by rovněž nemusely platit zhruba šestiprocentní provize za přeměnu poukázek zpět na peníze. A zaměstnanec by neřešil, kde stravenky může utratit. 

Konkrétní příklad: kdo dnes dostává stokorunovou stravenku, nově by místo ní dostal ke své výplatě 55 korun navíc. Zbývajících 45 korun hodnoty stravenky se mu strhává z výplaty a místo toho dostává do ruky stravenku. Měsíčně by tak za 21 pracovních dní v měsíci dostal 1­155 korun na účet, zatímco dnes dostává papírové či elektronické poukázky v hodnotě 2­100 korun, z nichž si skoro polovinu hradí ze svého.

Jak stát hospodaří

Z hlediska daňových úlev, jimž se stravenkový benefit těší, by se nic nezměnilo – zaměstnavatel by si náklady na stravenky nadále mohl dát do nákladů a pro firmu i zaměstnance bude stravenková část výplaty stejně jako dosud osvobozena od daní a pojistného. „A už se nestane, že by vám stravenky propadly,“ dodává ministryně. Firmy, které by dál chtěly stravenky zaměstnancům poskytovat, by tak mohly činit dál.

Stravenkové firmy mlčí

Stravenky nebo zvýhodněné závodní stravování, jehož by se změna nedotkla, dnes využívají tři miliony lidí.

Pro stravenkové firmy by změna zcela jistě znamenala dramatický zvrat. K možným dopadům na svůj byznys se nechtějí vyjadřovat. Uvádějí, že by stravenková revoluce negativně zasáhla restaurace. „Nyní stravenky v papírové a digitální formě přinášejí restauracím a jídelnám desítky miliard korun ročně,“ říká Daniela Pedret z Edenredu. 

„Pokud by zaměstnanci dostávali peníze přímo na účet formou paušálu, s největší pravděpodobností by ho nevyužívali na stravování,“ soudí Daniel Čapek, generální ředitel Sodexo, největší stravenkářské firmy na trhu. Před možným krachem restaurací a následným růstem cen v těch zbývajících varuje zase David Rýc ze stravenkové UP Česká republika.

Ročně Čechům propadne 150 milionů ve stravenkách. Získají je stravenkové firmy

Paradoxně zástupci sektoru pohostinství se odklonu strávníků z­ řad zaměstnanců nebojí. „Kdo je zvyklý chodit na oběd, půjde na něj znovu, možná tam bude krátkodobý pokles, ale nic dramatického,“ říká Václav Stárek, šéf Asociace hotelů a restaurací ČR. Podle něj restaurace stravenky berou z donucení – protože je bere i konkurence.

Návrh opatrně podporuje i zástupce zaměstnavatelů – Hospodářská komora – a zástupci maloobchodu SOČR a AČTO. Naopak šéf odborů ­ČMKOS Josef Středula by zaběhlý systém neměnil.

Stravenky patří mezi zaměstnanci k nejoblíbenějším benefitům:

29. listopadu 2018